Prefectul de Timiș a anunțat că nu se prelungește carantina pentru Timișoara...

Prefectul de Timiș a anunțat că nu se prelungește carantina pentru Timișoara și localitățile periurbane

0
DISTRIBUIȚI

Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș, a anunțat că măsura carantinării pentru Timișoara și localitățile Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc, care expiră astăzi la miezul nopții, nu va fi prelungită.

Iată mesajul publicat de Zoltan Nemeth pe pagina sa de Facebook, încă înainte de încheierea ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență:

„Astăzi, 31.03.2021 ora 24:00, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timișoara și a celor patru comune periurbane Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc.
Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc și să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia. Această analiză de risc efectuată de către DSP, trebuie avizată de către INSP.
Dacă se propune ridicarea măsurii de carantinare zonală de către DSP și INSP avizează măsura de ridicare, carantina zonală încetează de drept la data expirării măsurii, nefiind necesar un vot în acest sens în cadrul CJSU.
DSP Timiș a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare. Analiza de risc efecuată de către DSP Timiș, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele cinci UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele cinci localități.
Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală.
În cadrul CJSU Timiș nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri.
De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni.


Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil și în următoarele zile, deoarece este cunoscut că efectele unei măsuri de carantinare se văd în timp.
Trendul ascedent de la momentul intrării în carantină a fost mult încetinit și am ajuns pe un trend descrescător, fiind printre puținele județe din țară în această situație, în condițiile în care la nivel național a crescut mult numărul de cazuri de la data instituirii măsurii carantinării zonale pentru municipiul Timișoara și cele 4 localități.
În acest context, de mâine, 01.04.2021, începând cu ora 00:00, se ridică măsura carantinării zonele pe municipiul Timișoara și comunele Ghiroda, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Giroc.
În municipiul Timișoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 05:00 și 18:00, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20:00 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în Hotărârea de Guvern.
În situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă și duminică la ora 18:00 și se va menține pentru aceste zile ora 20:00 ca oră limită pentru circulația fără declarație sau adeverință. În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21:00, iar ora limită pentru circulația fără adeverință sau declarație va fi ora 22:00.
Am speranța că timișorenii și timișenii vor respecta restricțiile stabilite la nivel național și că vom putea continua scăderea ratei de infectare și fără prelungirea măsurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea măsurilor în interiorul localităților, astfel că ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor.
Sistemul medical este încă supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de îngrijiri, așadar, facem apel să vă îngrijiți atât pe dumneavoastră cât și pe cei dragi și programați-vă pentru vaccinare”.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.