Ecografii Doppler pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacienții post-Covid, la Timişoara

Ecografii Doppler pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacienții post-Covid, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au inițiat un proiect, în premieră, prin care pacienții post Covid-19 sunt investigați imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler. Aceasta permite evaluarea fluxului de sânge în timp real.

„Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienților imobilizați o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge). În cazul pacienților Covid 19 am depistat numeroase situații de embolism pulmonar și unul dintre factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, a declarat Antonio Fabian, medic radiolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Practic, o ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său.


Cu ajutorul acestui tip de investigație imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor și venelor, atât în cazul membrelor inferioare și superioare, cât și la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Potrivit reprezentanților unității medicale, ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă și poate fi executată la patul bolnavului. Investigația durează între 20 și 30 de minute și poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.

„Folosim această tehnică de ecografie vasculară pentru două categorii de pacienți. Prima o reprezintă cei internați în spital și imobilizați la pat, vorbim de pacienții în Terapie Intensivă sau în saloane, și cei în reevaluare post Covid. Acești pacienți au un risc major de a dezvolta tromboză vasculară periferică. Această tehnică ne permite să monitorizăm constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul în care el produce un cheag de sânge sau un tromb la nivelul vaselor. În această situație, tratamentul acestor pacienți se schimbă, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sânge. Cea de-a doua categorie este a pacienților care se prezintă în spital având deja această patologie instalată, putem să observăm, prin această tehnică, tromboza vasculară și gradul ei de extindere”, a spus Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Reprezentanții spitalului susțin că acest aparat completează spectrul de investigații imagistice ce sunt realizate în Centrul de Radiologie de Performanță al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.