Spectacol de neuitat cu creațiile lui Béla Bartók interpretate de Peter Sarik...

Spectacol de neuitat cu creațiile lui Béla Bartók interpretate de Peter Sarik Trio la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul acțiunilor desfășurate sub umbrela celei de-a 25-a ediții a Zilelor Maghiare Bănățene, la Centrul Reformat Noul Mileniu a avut loc concertul formaţiei maghiare Peter Sarik Trio dedicat creațiilor lui Béla Bartók.
Péter Sárik (pian), Tibor Fonay, (contrabas) şi Attila Gálfi, (percuţie) au reușit să vrăjească audiența cu un spectacol deosebit, care s-a bucurat de un succes pe măsură.

„În momentul în care e vorba de prelucrări, e foarte important încă din start să stabilești motivul real pentru care faci acest lucru. Muzica lui Bartok este impecabilă. Pe de altă parte, chiar și pentru cei care iubesc muzica clasică….se prea poate ca muzica lui să fie una greu de înțeles. Nu prea vine să recunoști acest lucru, că e grea muzica lui…fiindcă poți lăsa impresia că ești icult. Noi am pus muzica lui Bartok pe libertatea jazz-ului tocmai din acest motiv, să fie mai aproape de oameni. A meritat, căci publicull a primit cu brațele deschise versiunile noastre. Știm că ritmul este important, de aceea punem accent pe el. Nu a fost greu să alegem piesele pentru acest album. Am ascultat și am ales instantaneu. Unele din piese nu au cum să fie prelucrate, altele merg repede. Nu știam cum va fi primit acest disc, dar ceea ce am cântat este sută la sută din inimă. Nu e neapărat un disc pentru cei care sunt deja fani Bartok Bela, cei care au ascultat deja toate creațiile lui, ci pentru cei care vor să-l descopere“, a declarat liderul trupei maghiare, într-un interviu acordat lui Bartha Csaba pentru emisiunea în limba maghiară a Radio Timişoara.

Péter Sárik Trio a devenit una dintre cele mai populare trupe de jazz din țara vecină, în primul rând pentru faptul că cei trei componenți ai grupului sunt versatili și deschiși la noutăți.


Drept urmare, concertele susținute de ei sunt „altfel“ decât majoritatea evenimentelor din aceeași categorie care se înscriu în eticheta de „jazz“, iar experimentele lor sonore sunt apreciate așa cum se cuvine de către un public divers, care nu e neapărat înrolat într-un stil muzical anume. De-a lungul anilor formația a fost recompensată cu mai multe premii Fonogram (echivalentul Grammy-ului din țara vecină), inclusiv pentru Peter Sarik Trio X Bartók, discul care a fost prezentat și la Timișoara.

„Muzica lui Bartok e fantastică. Are atâtea culori și fațete….E ca și cum te duci într-o biserică neluminată în toiul nopții. Ai o lanternă de buzunar și descoperi rând pe rând frescele de pe pereți și celelalte minunății din interior. E ceva…înîălțător. Succesul muzicii noastre constă și în faptul că pe lângă faptul că suntem colegi de trupă, suntem și prieteni. Suntem o familie. Nu ne leagă doar energia muzicii ci și restul. Eu nu aș putea să fac lucrurile altfel. Nu e problemă dacă nu-ți place Bartok Bela din prima. Sau versiunile noastre. Ascultă de mai multe ori și vei ajunge să înțelegi. E …într-un fel ca și cu mâncarea fast food versus o cină sofisticată. În primul caz, lucrurile-s clare. Funcționează oricând. Dar după prea mult fast food, devine foarte plictisitor. Pe de altă parte, o cină sofisticată, plină de arome diverse….poate părea ciudată pentru prima oară. La fel e cu muzica, poate nu-ți place din prima, dar…dă-i o șansă. Iar dacă vă place ceva din acest disc al nostru…neapărat ascultați și originalul. Veți găsi arome de neuitat“, a mai adăugat Peter Sarik.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.