Primarul Fritz admite că executivul a decis în locul AGA Colterm în...

Primarul Fritz admite că executivul a decis în locul AGA Colterm în scandalul achiziționării certificatelor CO2

0
DISTRIBUIȚI

Înainte de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Colterm, programată pentru ora 16, primarul Dominic Fritz a încercat să distragă atenția de la problemele majore ale companiei, anunțând un proiect cu Banca Mondială, idee despre care a vorbit încă din campania electorală.

Astfel, Fritz a spus că datoriile companiei de termoficare nu vor mai fi rostogolite în viitor și că se va termina cu cârpelile.

„Astăzi am semnat un proiect de hotărâre pe care o să îl supun la vot în Consiliul Local prin care putem semna un acord cu Banca Mondială, la care am lucrat în ultimele luni. Ne dorim ca Banca Mondială să fie partener al municipiului Timișoara și avem încredere că împreună cu sprijinul ei ne vom atinge obiectivul. Scopul este să asigurăm un viitor sustenabil pentru această companie și să terminăm cu cârpelile pentru a ne asigura ca timișorenii să aibă și în viitor apă caldă și căldură”, a afirmat, joi, Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai precizat că problema la Colterm este că nimeni în trecut nu a avut curajul să gândească o strategie de retehnologizare la Colterm.

„Ne angajăm să construim un sistem performat la Colterm. Nu mai putem în viitor să ne bazăm pe cărbune, prețul crește și trebuie să plătim și poluarea”, a spus edilul.

„Banii dați la Colterm, peste 90 de milioane de lei, doar în primele șase luni ale anului, lipsesc de altundeva. Banca Mondială o să facă o evaluare rapidă a tuturor caracteristicilor tehnice, o să se uite și la soluții de încălzire rezidențială, a tipului de combustibil folosi, o propună un set de opțiuni pe termen mediu pentru a reduce costurile și o să evalueze situația eficienței energetice a clădirilor racordate la sistemul centralizat de încălzire. Acest acord prevede un termen de cinci luni pentru furnizarea primelor măsuri și 11 luni de la semnarea acordului pentru planul strategic pe termen lung. Aceste servicii vor costa 900.000 de lei din bani publici”, a precizat Fritz.

Primarul a mai declarat că Petru Nenu a fost azi la DNA și a depus o plângere pentru mai multe fapte ilegale. Plângerea este bazată pe raportul Curții de Conturi.

„Doar ca un exemplu, împrumutul de 35 de milioane de lei, pentru care primăria a garantat, a fost luat în condiții absolut neclare, neavantajoase, cu un comision de 600.000 de lei, chiar mai mult decât cel prevăzut în contract. Un alt contract este în valoare de 1 milion de lei plătit unei firme de cărbune, care a doua zi a ajuns în faliment, fără ca produsul să fie livrat”, a declarat Dominic Fritz, care a mai spus că administrația încearcă să reclădească încrederea populației în Colterm.

Întrebat de redactorul PRESSALERT.ro dacă își asumă, ca administrație, atacarea în instanță a deciziilor luate în privința Consiliului de Administrație cu număr par de membri, despre care Registrul Comerțului a transmis că încalcă legea, Fritz a răspuns: „despre CA incomplet opinia juridică pe care o are Colterm este diferită.


Astăzi se va vota un al șaptea membru în Consiliul de Administrație și juriștii trebuie să decidă dacă se reia vreun vot. Am fost informat că toate deciziile luate sunt legale”.

De asemenea, referitor la procedura anulată de concordat, Fritz spune că „într-adevăr a fost anulată de CNSC, care exact pentru asta există să verifice dacă a fost OK. Încă o dată, eu nu am făcut acest caiet de sarcini și nu știu intențiile cu care a fost făcut și în momentul în care s-a considerat nefiind în regulă e foarte bine că s-a anulat. Această idee de a folosi concordatul pentru a ieși din criză nu mai este valabilă”.

Despre faptul că Adunarea Generală a Acționarilor nu a fost convocată până în data de 30 aprilie, data limită pentru plata certificatelor CO2 pentru care s-a primit o amendă consistentă, Fritz a recunoscut: „Colterm nu a avut acești bani și nici Primăria Timișoara nu i-a avut. Decizia dacă bugetul Timișoarei poate să suporte dincolo de cele 99 de milioane de lei, oricum o sumă-record pentru anul acesta, decizia asta trebuie luată de consiliul local. În momentul în care nu mai existau bani în buget, o AGA nu ar fi schimbat cu nimic această situație”.

Cu alte cuvinte, primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău au decis să nu mai convoace AGA din lipsă de bani, însă decizia ar fi trebuit să fie a Consiliului Local Timișoara, căruia cei doi edili s-au substituit.

De asemenea, Dominic Fritz a recunoscut că această contestație depusă de Colterm nu schimbă cu nimic obligația plății.

„Apropo de executări silite, Colterm are datorii de peste 350 de milioane de lei la care se mai adaugă și această amendă. Chiar și ANAF poate să execute silit după ce trece acest plan de restructurare dacă asta nu va reuși și eu nu cred că va reuși pentru că nu poate face Colterm aceste plăți la ANAF. Trecem printr-o perioadă în care aceste executări silite sunt un pericol, dar nu sunt un pericol pentru continuarea serviciului”, a mai afirmat primarul Timișoarei.

În privința insolvenței, Dominic Fritz a precizat că acest lucru nu va însemna dispariția companiei de azi pe mâine. „Insolvența nu înseamnă că nu va mai fi apă caldă. Restructurarea și investițiile în companie sunt singura cale de a ieși din asta. Și trebuie să ținem clienții pentru că degeaba facem investiții dacă nu mai avem clienți”, a spus Fritz.

Ședința AGA Colterm a fost transmisă azi live pe pagina de Facebook a Primăriei Timișoara, după ce în urmă cu câteva săptămâni viceprimarul Ruben Lațcău a încercat să-l scoată pe redactorul PRESSALERT.ro de la o întrunire similară ce a avut loc la Sala Capitol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.