Cei mai mulți timișoreni consideră că lucrurile merg într-o direcție bună în...

Cei mai mulți timișoreni consideră că lucrurile merg într-o direcție bună în oraș. Ce mai spune studiul realizat la finalul anului trecut

0
DISTRIBUIȚI

Se îndreaptă Timișoara într-o direcție bună sau greșită? Presa locală din Timișoara relatează corect și imparțial realitățile orașului? Cum a evoluat calitatea vieții în Timișoara? Ce cred timișorenii despre orașul lor? La acestea și la alte întrebări au răspuns în perioada 11 – 30 noiembrie 2020, 1.238 de persoane din 24 de cartiere al orașului. Un colectiv de cercetători de la Universitatea de Vest din Timișoara, în coordonarea lect. univ. dr. Marius Matichescu, a elaborat astfel „Barometrul calității vieții în Timișoara”.

Potrivit acestuia, 62,4% dintre cei chestionați sunt de părere că în momentul de față, în Timișoara, lucrurile merg într-o direcție bună, în vreme ce 22,4% consideră că direcția este greșită, iar 15,3% nu știu ce să răspundă.

În ceea ce privește gradul de satisfacție față de diferite aspecte din Timișoara, 85,2% sunt mulțumiți de accesul la magazine și supermarketuri, în vreme ce 14,8% sunt nemulțumiți.

De transportul în comun (autobuze, troleibuze, tramvaie) sunt mulțumiți doar 61,2% dintre respondenți, în vreme ce 38,8% au spus că nu sunt mulțumiți.

Educația oferită de universități, licee, școli și grădinițe îi mulțumește pe 57,3% dintre cei chestionați, în vreme ce 42,7% sunt nemulțumiți.

Serviciile de sănătate, doctori și spitale îi mulțumesc pe 55,6% dintre timișorenii incluși în barometru, iar nemulțumiți sunt 44,4%.

Închiderea piețelor agroalimentare în perioada pandemiei i-a nemulțumit pe 81,9% dintre participanții la studiu, în vreme ce 18,1% au fost mulțumiți.

Majoritatea celor chestionați au spus că preferă mașina personală ca mijloc de transport, urmată de mersul pe jos și transportul în comun.

Percepția asupra orașului Timișoara este următoarea: majoritatea oamenilor din cartierul meu sunt de încredere (78,1% sunt de acord cu această afirmație); mă simt în siguranță în orașul Timișoara (74,3%); este ușor să îți găsești un loc de muncă în Timișoara (72,9%) și Primăria cunoaște problemele reale ale cetățenilor (37,9%).

Cu afirmația „presa locală din Timișoara relatează corect și imparțial realitățile orașului” sunt de acord 43,1%, în vreme ce 56,9% dintre respondenți își exprimă dezacordul.

73,3% sunt mulțumiți de spații verzi și parcuri, 53,8% nu sunt deranjați de nivelul zgomotului și doar 46,1% apreciază curățenia din oraș.

În ceea ce privește locuința în care trăiesc, 94,5% se declară mulțumiți, iar 85,2% sunt mulțumiți de situația financiară.

Despre viața lor în pandemie, comparativ cu un an în urmă, 45% au considerat că este mai bună, 24,1% au spus că este la fel și 30,9% au fost de părere că este mai proastă.

Întrebați dacă pandemia se va rezolva cu ajutorul vaccinului, 63,5 la sută au răspuns afirmativ.

„Datele legate de serviciile publice sunt jaloane foarte importante pentru deciziile strategice pe care le iau decidenții, sau așa ar trebui să fie, pentru că se referă la infrastructura urbană, la starea indicatorilor de poluare și siguranță publică, la cele mai sensibile condiții pentru o viață bună în oraș.


Sunt convins că datele Barometrului Calității Vieții, elaborat de echipa Universității de Vest din Timișoara, se află între primele seturi de date deschise, puse la dispoziția stakeholderilor comunității locale timișorene, care merită să fie consultate pentru deciziile strategice pe care decidenții le pregătesc. Sunt mai multe astfel de instituții pe care le văd interesate, cărora UVT le va transmite permanent rezultatele, prin colectivul de cercetători care se ocupă de acest instrument de evaluare a comunității: toate Consiliile Județene din Regiunea de Vest, dar și Primăria Timișoara, Cluburile de Afaceri din Timișoara, companiile semnificative din economia regiunii, Camera de Comerț Timiș, Corpul consular din Timișoara, Prefectura și instituțiile deconcentrate din județul Timiș, ADR Vest, Consiliul de Dezvoltare Regională Vest, ONG-urile reprezentative din oraș, cele care sunt interesate în dezvoltarea comunitară”, a precizat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.