Primarul Fritz anunță întreruperea furnizării de căldură de la Colterm: „Știu că...

Primarul Fritz anunță întreruperea furnizării de căldură de la Colterm: „Știu că este o veste devastatoare”

8
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Primarul Dominic Fritz a confirmat într-o conferință de presă faptul că livrarea de gaz către Colterm a fost întreruptă, ceea ce înseamnă că zeci de mii de gospodării din Timișoara, dar și spitalele și alte instituții publice rămân fără încălzire și apă caldă.

„Acum câteva minute compania Delgaz a oprit distribuzia gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care până la urmă ne-a dat un răspuns negativ, ceea ce înseamnă că în acest moment Colterm nu are o companie care să-i furnizeze gaze naturale. Asta vine într-un context de criză energetică la nivel european, majoritatea companiilor ne spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza la nivelul la care are nevoie Colterm. Sunt câteva companii care ne-au spus că pot să livreze cu plata în avans, adică banii pe care=i dăm îi folosesc pentru a cumpăra gaz de pe piață și apoi să ni-l furnizeze.


Însă la prețurile actuale nu putem să semnăm contracte în avans pe aceste sume. Asta din păcate înseamnă că în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și apă caldă. Și mai rău spitalele, nu doar cele care țin de municipalitate vor fi în această situație, cu excepția Spitalului «Victor Babeș» și a Maternității Odobescu. Directorii spitatelor fac apel la furnizorii de gaz din România să facă un contract cu Colterm”, a spus Dominic Fritz.

„Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Tariful nu a mai fost majorat de ani de zile, am dat 136 de milioane de lei anul acesta la Colterm, vom mai da azi 8 milioane. Fără o intervenție de la bugetul de stat termoficarea centralizată în Timișoara și alte orașe nu are cum să supraviețuiască. Este nevoie de o ordonanță de urgență pe care doar un guvern plin poate să îl dea. Știu că este o veste devastatoare pentru cei care suferă în spitale, care stau acasă, au copii mici, sunt în vârstă, care poate lucrează de acasă. Vom face tot posibilul să repornim căldura cât de repede posibil în Timișoara. Fac un apel la companiile de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute. Sunt dezamăgit și de decizia E.ON, pentru că Timișoara a plătit ani de zile facturi, am început să plătm facturi din trecut, sunt dezamagit de aceasta decizie cruntă”, a mai spus edilul-șef.

„Sunt foarte conștient că în acest context să anunt și o majorare a tarifului… dar pentru că până acum Colterm a vândut sub prețul de producție ne-a adus în situația actuală. Colterm a spus că ar trebui să se tripleze, o triplare nu ar fi realist sau suportabil de populație, o dublare, 416 lei per mw/h este propunerea mea. Am avut discuții cu partidele din CLT și mă aștept ca toate partidele să înțeleagă această situație, gravitatea suprapunerii unei crize sanitare cu scumpirea gazului”, a precizat Fritz.

8 COMENTARII

  1. Niciodată Timișoara și timișorenii nu au fost mai umiliți și batjocoriți de străini de Banat ca acum! În ’89 au murit ca să ajungem bătaie de joc! Sa iti fie rușine obrazului Șpriț!

  2. Până și comuniștii dădeau căldură seara și dimineața și noi ne-am riscat viața și libertatea ca să-i dăm jos. Acum vine un nazist căruia nu-i pasă de oameni să oprească căldura de tot? Să-l ia dracu de incompetent și să – l ducă la proștii care l-au votat.

    • Sigur a făcut și Fritz. N-ai auzit de amenzile de zeci de milioane? Știe toată Timișoara. Nu ești de aici sau ești neinformat, trufaș, ironic, incompetent sau mincinos, ca useriștii de succes?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.