Proiectul cultural „Strada Fără Nume“ a plecat la drum prin România

Proiectul cultural „Strada Fără Nume“ a plecat la drum prin România

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul cultural „Strada Fără Nume“ – care își dorește să dezvolte o întreagă generație de tineri al căror drept de exprimare să primească o scenă pe care să își prezinte ideile prin intermediul poeziei, într-un context artistic presărat cu muzică – a pornit la drum prin întreaga țară.

Proiectul a debutat cu trei ani în urmă în cadrul ediției din 2018 a festivalului Jazz TM și a continuat cu o serie de alte evenimente în care muzica s-a contopit cu „spoken word“ și poezie. „Spoken word“ este o artă performativă bazată pe cuvinte, o artă orală care se concentrează asupra esteticii, a intonării şi a inflexiunii vocii. Aceasta include orice fel de poezie recitată cu voce tare, inclusiv hip-hop, poezie de jazz, slam, recitări poetice tradiţionale, comedie şi monologuri.

„După sesiunile de co-creare din august și septembrie 2021 în această perioadă ar fi trebui să aibă loc două zile de concerte. Având în vedere contextul actual, concertele nu mai pot fi susținute, dar ne-am dorit tare mult ca proiectul să meargă mai departe. Drept urmare, Stradă Fără Nume a plecat «pe drum», în orașele poeților care ar fi urmat să urce pe scenă. Trei muzicieni (Philip Goron, Vlad Cotruș, Ștefan Cașcaval), împreună cu un videograf și-au dat întâlnire cu câte un poet într-un oraș diferit: Timișoara – Alex Higyed, Craiova – Mina Decu, Brașov – Dumitru Fanfarov, Buzău – Sorin Despot (care de altfel a fost prezent și anul trecut pe scena Strada Fără Nume și s-a implicat foarte mult în aducerea laolaltă a poeților români), Constanța – Mugur Grosu, Iași – Ioana Tătărușanu, Piatra Neamț – Ligia Kesisian. Fiecare poet și-a ales o stradă mai aparte, care să se asemene cât mai mult cu Strada Fără Nume din Timișoara, iar apoi au susținut un recital asemănător cu ceea ce ar fi fost pe scenă în Timișoara. Toate aceste filmări vor fi publicate pe pagina facebook JazzTM“, ne-a declarat Flavia Buzgar, din partea proiectului.

Strada Fără Nume este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrul de Proiecte Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Vlad Cotruș Foto: Petru Cojocaru

Vlad Cotruș: „Totul se face pe loc, improvizat“

Chitaristul Vlad Cotruș este unul dintre artiștii care s-a implicat în acest proiect.


Născut în 1993 și ajuns în 2012 la Facultatea de Muzică din Timișoara, la specializarea contrabas, instrument pe care l-a studiat începând din 2009 la Liceul de Artă din Târgu Mureș, artistul este cunoscut melomanilor datorită cântărilor sale cu Urma, Trupa FM și Amalia Gaiță. În cele ce urmează, Vlad Cotruș ne-a dezvăluit care sunt provocările și satisfacțiile colaborării lui într-un asemenea proiect.

– Cum e să cânți în proiectul Strada Fără Nume?

– Este o experiență foarte faină. Acum vreo doi ani am mai participat la un proiect de acest gen și a fost un exercițiu bun pentru dezvoltarea mea ca muzician. E ceva relativ nou la noi, și mă bucur să văd că începe să existe mai mult interes pentru asta. Pot spune că a cânta într-un asemenea proiect, este o provocare, ce te scoate puțin din zona de confort.

– Care sunt cele mai mari provocări?

– Flexibilitatea, cât de ușor te poți mula pe ceea ce dorește poetul, și din acele idei, să dezvolți și să faci ceva dinamic, să evidențiezi anumite pasaje din poezie. Practic, să interpretezi ceea ce e scris, dar prin muzică. Totul se face pe loc, improvizat.

– Îți place să improvizezi pe scenă?

– Îmi place să improvizez, și sunt recunoscător că de cele mai multe ori, atât aici cât și în alte proiecte am oportunitatea de a mă exprima liber prin improvizație. E o idee mai altfel într-adevăr, acest fel de improvizație, fiind nevoie să fie în strânsă legătură cu ceea ce recită poetul. Necesită ceva mai multă atenție, după părerea mea. E fain să auzi la final, cum se leagă ceea ce a plecat de la o mică idee. Îți dă o anumită satisfacție.

– Cum a fost să cânți în orașele în care ai fost până acum?

– A fost extraordinar să putem cânta în orașele în care am fost. În fiecare zi un oraș diferit. Am început inițial cu Timișoara, și apoi ne-am pus pe drum spre Craiova, Brașov, Buzău, Constanța, și mai urmează câteva orașe prin zona Moldovei. Mie îmi place mult să fiu pe drum, chiar dacă uneori devine obositor, cred că e unul dintre cele mai faine sentimente. Am cântat pe diverse străduțe, în locuri alese de comun acord cu poeții, locuri în care nu cred că s-a mai cântat până acum.

– Cum e să cânți în vremurile astea… complicate?

– Având în vedere contextul actual, cu toată nebunia, mă bucur mult că am avut oportunitatea de a participa la acest proiect, sincer nu îmi mai făceam cine știe ce speranțe pentru anul acesta dar știi cum se zice…când te aștepți mai puțin… Echipa este super, muzicieni buni, cu care apropo, nu am mai cântat niciodată până la acest proiect. Aștept cu nerăbdare să ne urcăm din nou în mașină, să facem ceea ce ne place.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.