A fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane în județul Timiș. Recomandările...

A fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane în județul Timiș. Recomandările autorităților

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-937696818">

Viceprimarul orașului Deta, Radu Rotar, a anunțat că în satul aparținător Opatița a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Timiș, Flavius Nicoară, în data de 3 decembrie, au fost prelevate șase probe de sânge pe EDTA și un set de organe de la porcinele din exploatația non-profesională din loc. Opatița și trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș în vederea depistării și confirmării genomului virusului pestei porcine africane.

Rezultatul a fost pozitiv. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Viceprimarul Radu Rotar a mai precizat că localnicii sunt rugați să respecte următoarele măsuri pentru protejarea sănătăţii animalelor pe care le deţin:

– Să nu achiziționeze și să nu vândă animale neidentificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar-veterinar pentru porcine respectiv pentru animalele destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;

– Să nu scoată/introducă scroafe/vieri din/în exlploatație în vederea efectuării montei;

– Să nu sacrifice porci aflați în gospodăriile populației aflate în zona de supraveghere și protecție fără avizul medicului veterinar;

– Să anunțe orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicul veterinar;

– Să folosească echipamente de protecție (salopetă, cizme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor;

– Să utilizeze dezinfectanți pentru încălțămintea folosită la intrarea și ieșirea din adăpostul animalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectaare pietonale la intrarea în adăpost;

– Să nu hrănească porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături-resturi de la carne și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);

– Să evite intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participă la activități de vânătoare;

– Să evite contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvic;

– Să evite accesul persoanelor străine, nejustificat, în adăpostul animalelor;

– Să folosească în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;

– Să folosească paiele, ca așternut, după minim 90 de zile de la recoltarea acestora;

– Să igienizeze și să dezinfecteze orice echipament pe care îl folosesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.