Depresia de sărbători este un fenomen foarte cunoscut care afectează o mare categorie de populație, spune psihoterapeutul timișorean Aurelia Marcoane.
La televizor și în social media sărbătorile de iarnă arată perfect, familiile sunt fericite, brazii frumos împodobiți și cu multe cadouri lângă, masa îmbelșugată și o atmosferă încărcată de bucurie și emoții pozitive.
„În realitate, am citit zilele trecute undeva că 45% din populație nu a cunoscut vreodată bucuria sărbătorilor. O cifră care, dacă este reală, nu ar mai trebui să ne mire cazurile crescute de depresie din perioada care urmează.
Sărbătorile înseamnă acasă, înseamnă familie, iar pentru persoanele care sunt departe de casă sau pentru cele care nu au familie sentimentul singurătății și tristețea devin copleșitoare.
Cu atât mai mult, în contextual actual al pandemiei în care am fost nevoiți să ne izolăm de viața socială care joacă un rol deosebit de important mai ales pentru persoanele singure”, ne-a spus psihoterapeutul Aurelia Marcoane.
Aceasta ne-a mai declarat că sunt multe persoane care stau singure de sărbători, iar accentul pus în media pe ideea de cât de fericiți ar trebui să fim de sărbători, cum ar trebui să petrecem Crăciunul cu partenerul ideal sau cu o familie ca-n filme pune o presiune și mai mare asupra celor care sunt singuri.
„Iar comparația între ceea ce avem de fapt în realitate și ceea ce credem că au toți ceilalți cu excepția noastră ne face să ne simțim foarte triști, neiubiți, nedoriți.
Aceasta este de fapt baza sărbătorilor de iarnă. Lipsa de energie și dorința de izolare sunt primele semne ale depresiei”, a punctat psihoterapeutul Aurelia Marcoane.
Iată ce soluții recomandă în această perioadă pentru gestionarea situației:
Să gândim rațional și să fim conștienți de faptul că ceea ce vedem în filme sau în social media este o realitate virtuală, în fapt fiind multe persoane în situația de a fi singure de sărbători.
Să facem sport, indiferent ce fel de mișcare. Sportul ajută la eliberarea de hormoni responsabili cu starea noastră de bine: serotonina, dopamina, endorfinele. Reduce anxietatea și stările depresive și menține sănătatea psihică.
Să ieșim în aer liber să ne reconectăm cu natura chiar dacă nu avem energie pentru asta. După ce ne întoarcem în casă vom observa o îmbunătățire a stării noastre.
Să ne implicăm în activități de ajutorare a altora, activități caritabile. Secretul de a trăi frumos este de a dărui ajutor celor care au o nevoie mai mare decât noi, iar astfel de experiențe ne îmbogățesc spiritual.
Să încetăm să ne comparăm cu idealurile pe are le vedem în filme sau cu cei care postează pe rețelele sociale doar fericire. Nu știm de fapt ce se ascunde în sufletul nimănui cu adevărat.
Să ne reconectăm cu prieteni vechi.
Să apelăm cu încredere la un specialist dacă ne simțim copleșiți. În perioada sărbătorilor sunt mulți psihologi și psihoterapeuți cu care putem lua legătura online.