Bugetul Consiliului Județean Timiș pe anul acesta a fost supus, miercuri, votul aleșilor.
Fostul președinte al instituției, consilierul județean Călin Dobra de la PSD, a propus o alocare de bani pentru Colterm.
„Ținând cont că, în ultima perioadă, legat de sensibilul subiect Colterm, toți factorii politici decizionali și-au dat cu părerea, mai ales pe rețelele de socializare, dar fără a avea o intervenție concretă, propun astăzi alocarea sumei de 4,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Consiliului Județean de la ceea ce înseamnă întreținerea drumurilor județene, constituirea fondului de rezervă la valoarea de cinci milioane și transmiterea acestei sume Primăriei Timișoara cu destinația clară Colterm”, a afirmat Călin Dobra.
În replică, secretarul general al județului, Dănuț Ardelean, i-a răspuns că, potrivit regulamentului, amendamentele se fac în scris sau verbal doar cu acordul inițiatorului proiectului, în acest caz Alin Nica, liderul CJT.
Dobra a atras atenția că proiectul final de buget a fost transmis consilierilor județeni abia marți după-amiază.
„Va râde lumea de noi dacă punem un act birocratic mai presus decât un interes general pentru oamenii care stau în spitale, copiii din școli, care nu sunt încălziți. Cred că domnul Nica ar trebui să-și spună punctul de vedere”, a spus consilierul județean Daniel Idolu de la PSD.
Raul Olajos de la USR a fost de părere că, dacă tot se dorește ajutarea timișorenilor, PSD-PNL pot face presiuni reale la Guvern.
„Dacă suntem puși să alegem între drumuri, asistență socială și căldură nu o să rezolvăm problema 3,4,2 milioane mutați din stânga în dreapta, ci vom dezavantaja ba un segment din populație, ba alt segment. Problema de fond este la Guvern. Într-o țară civilizată nu trebuie să optăm în acest fel. Și nu e doar Timișoara în această situație, și alte municipii sunt cvasi-blocate din cauza fenomenului de explozie al resursei energetice. Aș fi vrut să văd o presiune și o co-interesare al colegilor noștri de la PSD acolo unde au puterea reală, și anume în putere executivă națională”, a spus consilierul județean Raul Olajos de la USR.
Dobra i-a răspuns că PSD, prin prefectul Mihai Ritivoiu, a făcut demersuri legale la Guvern pentru alocarea de bani companiei de termoficare.
„Îmi dau seama că este o provocare politică, nu este neapărat din grijă pentru cetățenii Timișoarei, ci mai degrabă să bage zâzanie între PNL și USR din punct de vedere politic.
E adevărat, problema timișorenilor în ceea ce privește încălzirea este reală și dureroasă, însă nu putem rezolva problema punând în dificultate siguranța circulației luând bani de la drumuri județene. De aceea, amendamentul domnului Dobra nu este potrivit pentru că am aduce deservicii circulației și investițiile, reparațiile, marcajele rutiere, deszăpezirile ar fi puse sub semnul întrebării și de aceea nu pot fi de acord cu alocarea banilor de la drumuri către fondul de rezervă. Dacă avem posibilitatea vom ajuta Timișoara, dar fondul de rezervă e limitat anul acesta la 500.000 de lei”, a afirmat președintele CJ Timiș.
Acesta a fost de părere că Timișoara având nevoie de 130 de milioane de lei pentru Colterm, 500.000 de lei ar fi doar o picătură într-un ocean și nu a susținut inițiativa lui Călin Dobra.
Bugetul CJT pe anul 2022, în valoare de 737 milioane de lei, se va împărți astfel:
Mobilitate: 131 milioane de lei la rutier, 2,8 milioane de lei pentru feroviar, 1 milion de lei naval și 2 milioane de lei în domeniul aerian
Calitatea vieții: 64 milioane de lei pentru sănătate, învățământ special – 23 milioane lei, protecție socială – 195,4 milioane lei, protecția mediului – 3,1 milioane lei, ISU – 4,3 milioane lei
Proiecte: proiecte UE – 167,7 milioane lei, proiecte PNDL – 15,9 milioane lei, rambursări – 22,8 milioane lei
Patrimoniu: construcții noi – 96,5 milioane lei, reabilitări – 16,9 milioane lei, achiziții clădiri – 5 milioane lei, dotări – 6,3 milioane lei
Cultură: Tim Cultura – 5,5 milioane lei, acțiuni prioritare – 400.000 lei, programe minimale – 12,5 milioane lei, cotizație TM2023 – 750.000 lei
Eficientizare: digitalizare – 3,9 milioane lei, eficientizare energetică – 9 milioane lei, reorganizare DGSAPC – 3,8 milioane lei
Bugetul poate fi consultat AICI.
Asta nu este o stire!
O stire ar fi fost daca s-ar fi aprobat alocarea banilor pentru Colterm – insa „administratia salvatoare” nu poate concepe ca banii pentru contractele de „consultanta” ar putea fi risipiti pentru caldura, „dezavantajandu-si” astfel „segmentul de populatie” reprezentat de proprii votanti si de partenerii de „binefaceri” – parerea mea…