Peisaje de vis și obiective turistice de neratat în zona unei localități...

Peisaje de vis și obiective turistice de neratat în zona unei localități din Banat cu o istorie de peste 300 de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1541086969">

Un nou proiect al asociației „Acasă în Banat” pentru acest an în zona Banatului Montan are în vedere comuna Prigor de pe Valea Almăjului, una din principalele văi ale județului Caraș-Severin, mărginită de munți, un colț de țară în care civilizația modernă a pătruns mai greu.

În satele aflate aici s-au păstrat aproape neschimbate multe meserii necesare traiului de zi cu zi, obiceiuri tradiționale și vechi mori de apă, unele construite încă în secolul al XVIII-lea.

Frumusețile neștiute ale comunei Prigor

Comuna Prigor este una din vechile localități românești de pe Valea Almăjului, atestată documentar încă din Evul Mediu, dar pe teritoriul acesteia s-au descoperit urme mult mai vechi de locuire, din preistorie și antichitate. Conscripțiile habsburgice din secolul al XVIII-lea menționează așezarea în districtul Almăj, cu 50 de case în anul 1717. Zona include numeroase obiective turistice extraordinare, prea puțin cunoscute celor interesați de oferta a regiunii.

Printre acestea se numără morile de apă din comună, pe care asociația „Acasă în Banat” dorește să le recondiționeze și să le includă în circuitul turistic. Un alt punct de atracție al așezării va fi o casă de almăjeni cu o vechime de peste două veacuri, care a fost cumpărată de primărie și urmează să fie restaurată. Pe teritoriul localității se află și cascada Prigor, nu foarte mare dar de o frumusețe aparte. Și aceasta este însă prea puțin cunoscută, deși localnicii ar fi bucuroși ca ea să atragă vizitatori cât mai mulți.

Drumul până la cascadă este de-a dreptul spectaculos, iar priveliștea oferită de căderea de apă din acest colț sălbatic al naturii este unică, de un farmec deosebit. Tot pe raza comunei se află și cascada Bobot, la fel de puțin cunoscută celor care nu sunt din partea locului.

Semnalizare pe Via Transilvanica

Asociația „Acasă în Banat” și-a propus, de asemenea, să îmbunătățească semnalizarea turistică destinată turiștilor care parcurg Via Transilvanica, drumul de pelerinaj care străbate întreaga țară, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, pe o distanță de peste o mie de kilometri, pentru a pune în valoare comunitățile pe care le străbate, patrimoniul cultural și natural al acestora, printre care și cele de pe Valea Almăjului. Aceasta include 42 de kilometri din Via Transilvanica, cel mai lung segment al acesteia, iar amenajarea acestui traseu e un bun prilej de a o face mai cunoscută, prin continuarea unei promovări începute în urmă cu trei ani.

Asociația poate fi susținută prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului trecut, fondurile urmând a fi folosite pentru ajutarea familiilor nevoiașe și salvarea patrimoniului Banatului, cu implicarea comunităților locale.

Surse foto: Acasă în Banat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.