Teatrul bucureștean „Act” prezintă în sala operei timișorene luni, 9 mai, de la ora 20:00, spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de cunoscutul moderator de televiziune Cătălin Ștefănescu, după romanul „Moromeţii” de Marin Preda. Ilie Moromete, interpretat de Marcel Iureș, și Cocoșilă, întruchipat de George Mihăiță, stau la taclale în Poiana lui Iocan, unde, pe un text propus de Cătălin Ștefănescu care sintetizează esența romanului, cei doi poartă un dialog despre problemele omului obișnuit, satirizând și actualitatea zilelor noastre. Ilie Moromete amintește cu amărăciune cum i s-a destrămat familia, cum l-au părăsit cei trei fii și i-au înșelat încrederea, ca spre final să amintească de insistențele cu tâlc ale fiului cel mic, Niculae, de a fi dat la școală. Povestea de viață surprinsă amplu în proza romanului, devine un text tragicomic suculent, cu două personaje, cu trimiteri dibaci manevrate spre alte personaje apropiate lor.
Cei doi mari actori au un sprijin substanțial în regie, Alexandru Dabija axându-și viziunea regizorală pe forța acestora.
Vizualizarea generală a reprezentației se bazează doar prin câteva obiecte cu sens, inspirat alese de regizor, care devin decorul spectacolului. O fărâmă dintr-un gard desparte lumea vie a lui Moromete de viața de dincolo, de o ladă cu zestrea amintirilor acestuia, în care într-un sac se ascund portretele celor dispăruți puse de obicei pe cruci, două scaune cu trei picioare completează decorul, împreună cu tigaia cu fasole, o ceapă, sticla de țuică și cănile cu batiste legate ca obiecte pentru o pomană a vieții apuse.
„Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are casă la țară. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor cînd intri în manuale. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”, mărturisește regizorul Alexandru Dabija.
Biletele sunt disponibile în rețeaua iabilet.ro și pe platforma poftimcultura.ro, dar și la casierie.