RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 95. Zelenski așteaptă „vești bune” din partea partenerilor...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 95. Zelenski așteaptă „vești bune” din partea partenerilor occidentali privind asistența în apărare UPDATE 2 Severodonetsk este sub asaltul forțelor rusești

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Forțele ruse au lansat mai multe asalturi în jurul orașului Severodonețk, care este aproape încercuit, scrie BBC.

Experții militari sunt de părere că Rusia nu are prea multe de câștigat din punct de vedere economic sau militar prin cucerirea orașului, în afară de a declara un fel de victorie timpurie în război, deoarece rămâne ultimul oraș important care nu se află sub controlul rusesc în regiunea Luhansk.

Nu este clar este dacă președintele rus Vladimir Putin, în cazul în care regiunea Donbas va cădea, va continua să încerce să cucerească mai mult din Ucraina.

Ucraina a traversat o altă noapte cu mai multe atacuri cu rachete, care ridică continuu întrebări cu privire la ce se va întâmpla în continuare.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist”, aşa cum demonstrează „realitatea de zi cu zi” în ţara sa de la invazia rusă, care – potrivit EFE- a intrat duminică în cea de-a 94-a zi.

„Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur şi simplu corespunde realităţii. Ar fi corect şi aceasta reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi vor să o ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie stabilit legal”, a afirmat Zelenski în discursul său cotidian, difuzat târziu noaptea.

Preşedintele ucrainean a indicat că sâmbătă armata rusă a lansat „atacuri absolut fără sens şi de-a dreptul barbare asupra regiunii Sumî” cu rachete şi mortiere.

Preşedintele a menţionat că, în urma bombardamentului rusesc asupra regiunii Nikolaev, o persoană a fost ucisă sămbătă, iar şapte rănite, dintre care două se află în stare foarte gravă.

„Obuzele au lovit o zonă rezidenţială, la 20 de metri de o grădiniţă.


Aceştia sunt inamicii pe care şi i-a ales Federaţia Rusă”, a remarcat el.

În regiunea Doneţk, cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi în atacurile ruseşti, care au distrus sau avariat 15 obiective civile, inclusiv 14 clădiri rezidenţiale, a declarat grupul Forţelor comune ale armatei ucrainene, potrivit agenţiei Ukrinform.

În discursul său, Zelenski a mai afirmat că se pregăteşte pentru reuniunea Consiliului European, din 30 şi 31 mai, şi că va vorbi despre teroare, „care a devenit de fapt singura forma de acţiune a statului rus în raport cu Europa”.

„Teroare pe pământul Ucrainei. Teroare pe piaţa energetică a întregii Europe, nu numai la noi în ţară. Teroare pe piaţa alimentară şi deja la scară globală. Şi ce fel de teroare va mai urma?” s-a întrebat preşedintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că „numai împreună, toţi europenii, putem opri o astfel de politică a unui asemenea stat”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut discursul său nocturn în urmă cu câteva ore și a declarat că „zonele cheie de luptă” sunt, printre altele, Severodonetsk, Lysychansk, Bakhmut și Popasna.

„Lucrăm în fiecare zi pentru a ne consolida apărarea. Este vorba în primul rând de o aprovizionare cu arme. În fiecare zi apropiem momentul în care armata noastră îi va depăși pe ocupanți din punct de vedere tehnologic și al puterii de foc. Desigur, multe depind de parteneri, de disponibilitatea lor de a furniza Ucrainei tot ce este necesar pentru apărarea libertății. Și mă aștept la vești bune în acest sens încă de săptămâna viitoare”, a spus președintele ucrainean.

El a precizat că sâmbătă au avut loc bombardamente în orașul Mykolaiv, soldate cu un mort și șapte răniți: „Obuzele au lovit o zonă rezidențială, la douăzeci de metri de grădiniță – aceștia sunt inamicii aleși de Federația Rusă. Din nou și din nou voi reaminti lumii că Rusia trebuie să fie în sfârșit recunoscută oficial ca stat terorist, stat – sponsor al terorismului. Acest lucru este pur și simplu adevărat. Acest lucru este corect și reflectă realitatea de zi cu zi pe care ocupanții au creat-o în Ucraina și pe care sunt dornici să o aducă mai departe în Europa. Și acest lucru trebuie să fie consacrat juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.