UPDATE Mai multe zeci de nave ruse luau parte joi la exerciţii militare în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor în creştere în jurul acestei zone strategice, unde şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) desfăşoară manevre în prezent, informează AFP.
„În cadrul acestui exerciţiu, grupuri navale tactice ale Flotei ruse de la Marea Baltică şi-au părăsit bazele şi s-au desfăşurat în zone specifice”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.
Potrivit comunicatului, circa 60 de nave şi 40 de avioane şi elicoptere participă la aceste manevre care se derulează de asemenea pe uscat, în centre de antrenament ale exclavei ruse Kaliningrad.
Marţi, în jur de 20 de nave ruse au participat deja la un exerciţiu în această zonă.
Exerciţiile ruse intervin în timp ce NATO desfăşoară de duminică manevre navale anuale de anvergură în Marea Baltică, denumite „Baltops 22”, care ar urma să dureze până pe 17 iunie.
Această intensă activitate militară se înscrie într-un context de puternice tensiuni între Moscova şi ţările occidentale după declanşarea, la sfârşitul lui februarie, a unei invazii militare ruse asupra Ucrainei.
Marea Baltică, o zonă strategică, se află în centrul atenţiei de luna trecută, odată cu oficializarea candidaturilor Suediei şi Finlandei la NATO, organizaţie pe care Moscova o consideră ostilă intereselor sale.
O astfel de decizie, blocată pentru moment de Turcia, ar face din Marea Baltică „un lac al NATO”, în condiţiile în care celelalte ţări riverane, exceptând Rusia, fac deja parte din acest bloc.
Semn al creşterii interesului pentru această regiune, şeful Statului-Major american, generalul Mark Milley, s-a deplasat sâmbătă la Stockholm la bordul USS Kearsarge, un puternic port-elicopter conceput pentru a desfăşura forţe pe maluri inamice.
Suedia şi Finlanda caută garanţii de securitate înainte de aderarea oficială ce le-ar asigura un sprijin necondiţionat al aliaţilor, în virtutea Articolului V al Tratatului fondator al NATO, un proces de mai multe luni, pe care opoziţia din partea Ankarei riscă să-l prelungească.
În absenţa unor garanţii de securitate oficiale, cele două ţări au cerut o prezenţă militară americană întărită în Marea Baltică şi în nordul Europei.
Bătălia pentru orașul ucrainean Șievierodonețk este cruntă și va determina soarta regiunii Donbas, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele rusești au devastat orașul într-un asalt menit să controleze estul Ucrainei, relatează Reuters.
După ce nu a reușit să preia controlul asupra capitalei Kiev, Kremlinul afirmă că acum încearcă să „elibereze” complet regiunea separatistă ucraineană Donbas, unde separatiștii susținuți de Rusia s-au desprins de sub controlul guvernului ucrainean în 2014.
Aproximativ o treime din Donbas era deținută de separatiști înainte de invazia din 24 februarie.
„Aceasta este o bătălie cruntă, foarte dură, poate una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declarație video, transmisă miercuri seara.
„Sievierodonetsk rămâne epicentrul întâlnirii din Donbas … În mare parte, acolo se decide acum soarta Donbasului nostru”, a adăugat el.
Luptătorii ucraineni din Sievierodonetsk s-au retras miercuri la periferia orașului, dar au promis să lupte acolo cât mai mult timp posibil.
Bombardamentele de artilerie au transformat orașul din provincia ucraineană Luhansk într-un pustiu bombardat.
Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că centrul orașului a fost distrus.
„Luptătorii noștri rezistă în zona industrială din Sievierodonetsk. Dar luptele nu au loc doar în zona industrială, ci chiar în orașul Sievierodonetsk”, a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană miercuri seara târziu.
Forțele ucrainene controlează în continuare tot orașul geamăn mai mic al orașului Sievierodonetsk, Lysychansk, situat pe malul vestic al râului Siverskyi Donets, dar forțele rusești distrugeau clădiri rezidențiale acolo, a spus Gaidai.
Reuters nu a putut verifica în mod independent situația la fața locului în niciunul dintre cele două orașe.
Ambasadorul Kievului în Statele Unite a declarat pentru CNN că trupele ucrainene sunt mult mai numeroase în Luhansk și Donețk, care formează împreună Donbasul, o regiune în mare parte rusofonă.
Dar „așa cum am văzut deja în bătălia pentru Kiev, putem pierde ceva temporar. Desigur, încercăm să minimizăm acest lucru, deoarece știm ce (se) poate întâmpla (când) rușii controlează teritorii, dar îl vom recupera”, a declarat Oksana Markarova.
Gaidai a declarat că Rusia controlează acum peste 98% din Luhansk.