O nouă ediție a festivalului „La Căldarea de Aramă”, cu mâncare tradițională,...

O nouă ediție a festivalului „La Căldarea de Aramă”, cu mâncare tradițională, călușari și muzică

0
DISTRIBUIȚI

În urmă cu cinci ani, părintele Petru Lupșa din localitatea Câlnic, aflată în vecinătatea Reșiței, a dorit să reînvie o tradiție locală, inspirat de o mai veche fotografie cu localnici așezați în jurul unei căldări folosite cu multă vreme în urmă. Părintele a făcut rost de o căldare veche de aramă pe care a curățat-o de fum și a așezat-o în fața scenei căminului cultural din Câlnic, alături de butoiașul cu răchie, pentru a face o fotografie asemănătoare, alături de călușarii din Câlnic, iar localnicii au fost rugați să aducă un „blidășăl” de pământ, o ploscă sau un costum popular, păstrate de la părinți, pentru ca atmosfera de altădată să fie cât mai autentică.

Așa s-a născut festivalul „La Căldarea de Aramă”, care va avea cea de-a doua ediție în 21 august, începând cu ora 17:00, la căminul cultural „Sebastian Roșca” din Câlnic, căci „tradiția este o comuniune cu misterul istoriei”, sau, cum spune Lucian Blaga, „veșnicia s-a născut la sat” fiind o permanență a preistoriei, a vremurilor în care s-au născut miturile, până în timpurile istorice ale satului românesc, unde obiceiuri pierdute în negura vremurilor, unele adevărate ritualuri, cu o spiritualitate complexă și aparte, au dăinuit peste veacuri, coexistând cu cele ale lumii de astăzi.

Și la această ediție, cei prezenți vor putea admira o variantă locală a străvechiului  și spectaculosului dans al călușarilor, cu personaje costumate într-un anume fel, care poartă obiecte cu semnificație ritualică și despre care se spune că împletește simboluri creștine cu altele mai vechi.


Dumitru Teleagă și formația sa, Artist Band, vor asigura programul muzical iar mâncarea va fi și ea, după tradiția locului: supă de vacă, carne de vacă cu hrean, jumeri de oaie, varză cu carne de porc, și nelipsita sucitură cu mac și nucă.

Cei care doresc să ia parte la această sărbătoare tradițională trebuie să își anunțe prezența la numărul de telefon 0727 102 907, iar costul participării este de 150 de lei de persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.