EXCLUSIV Documentul care dovedește că administrația Fritz a premeditat intrarea în insolvență...

EXCLUSIV Documentul care dovedește că administrația Fritz a premeditat intrarea în insolvență a Colterm. Cum a fost fentat consiliul local UPDATE Reacția-eschivă a primarului Fritz

3
DISTRIBUIȚI

Administrația Dominic Fritz a plănuit intrarea în insolvență a societății de termoficare Colterm SA încă din momentul achiziționării serviciilor de asistență juridică. Dovada – documentul depus chiar de firma Schoenherr și Asociații la Tribunalul Timiș, ieri, în dosarul de insolvență, document care a însoțit anunțul că a încetat contractul cu municipalitatea. Asta după ce la termenul anterior, instanța le-a cerut celor de la firma de avocatură austriacă să prezinte mandatul special și hotărârea de consiliul local prin care au fost împuterniciți să se ocupe de depunerea creanței și a contestării tabelului preliminar.

Scrisoarea de angajament a fost emisă de Schoenherr și Asociații în data de 25 mai 2021, după ce în 29 aprilie 2021 firma de avocatură austriacă a fost desemnată câștigătoare de municipalitate după ce a venit cu oferta cea mai scumpă. În documentul semnat chiar de primarul Dominic Fritz, s-a stabilit ca firma de avocatură să se ocupe de ”asistență juridică și de reprezentare în procedura de insolvență ce ar putea fi deschisă împotriva Colterm SA”.  Interesant că documentul transmis instanței a fost cenzurat, lipsind câteva rânduri când se vorbea despre procedura de insolvență. Vă reamintim că de abia în data de 18 octombrie 2021, primarul Dominic Fritz a anunțat că s-a cerut intrarea in insolvență a Colterm, adică la aproape cinci luni de când era de acord ca Schoenherr să se ocupe de această procedură.

Dominic Fritz a semnat pentru ca firma de avocatură să facă demersuri în cazul procedurii de insolvență, deși consilierii locali au emis HCL-ul prin care se achiziționau servicii juridice, în 16 marie 2021, având stabilite cu totul alte obiective – securizarea patrimoniului COLTERM și aducerea lui în patrimoniul municipiului Timișoara acolo unde este cazul, precum și continuarea serviciului public de furnizare a agentului termic și analizarea bugetului orașului raportat la datoriile companiei de termoficare.


Niciun cuvânt despre insolvență, așa cum reiese chiar din procesul verbal al ședinței extraordinare de consiliu local. Edilul șef a susținut, atunci, urgența, invocând că ”e destul de evident că Primăria Timișoara are nevoie de o expertiză foarte clară pentru tot ce ține de Colterm. E cal că și Colterm este pe un drum propriu pentru a-și apăra situația și interesele și asta e foarte bine și important. În același timp și noi ca Primărie avem niște obligații, avem și un patrimoniu pe care trebuie să îl apărăm și să îl dezvoltăm mai departe și în discuțiile și cu Serviciul nostru Juridic ne-am dat seama că momentan nu avem capacitățile necesare pentru toate aceste lucruri”. La momentul respectiv, consilierul local Radu Țoancă remarca că a votat ”fără să văd materialul. Este prima și ultima oară din viața mea când subscriu la un asemenea demers”.

PRESSALERT.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la primarul Dominic Fritz legat de semnarea scrisorii de angajament, dar acesta a transmis că este pe drum spre Paris și astăzi va trimite un răspuns. Când îl vom primi, îl vom publica.

UPDATE Primarul Dominic Fritz a transmis către PRESSALERT.ro un răspuns pe care îl redăm integral mai jos:

„Intrarea formală în insolvență a Colterm era inevitabilă în 2021 având în vedere situația economică a companiei. Lucrul acesta a fost comunicat public și nu cred că a luat prin surprindere pe nimeni.

Mandatul Schoenherr de a asigura continuitatea serviciului de termoficare și protejarea patrimoniului Timișoarei a fost exercitat în condițiile economice obiective în care se afla Colterm.

Atât aparatul primăriei, cât și consultanții externi au acționat pentru protejarea interesului și patrimoniului public, în conformitate cu mandatul consiliului local, în condițiile în care compania de termoficare era amenințată cu executarea silită de către creditori”.

Ceea ce edilul-şef evită să spună este de ce, dacă insolvența Colterm era inevitabilă, nu a mandatat firma de avocatură să se ocupe şi de acest lucru, urmând toți paşii legali, cu un mandat special votat în CLT.

3 COMENTARII

  1. Pentru un (ipotetic) dictionar ilustrat, roman-german si viceversa, privind „Indivizi de joasa speta, gunoaie, jeguri si alte mizerii”, fotografia ce deschide articolul ar putea ilustra cu un remarcabil succes notiunea de „javra ordinara” – parerea mea…

  2. bine, bine, dar ca si pana acum… SI CE??? urmarile vor fi ZERO. iliescu inca nu e in puscarie, de atata timp. NU VOR FI URMARI PENTRU NIMENI. poporul e talharit nonstop si astia scapa nepedepsiti de „justitie”. nu-i nimic, ceausescu va parea ca a scapat ieftin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.