Hiturile celebrei formații maghiare Lokomotiv GT se fac auzite la Timișoara într-un...

Hiturile celebrei formații maghiare Lokomotiv GT se fac auzite la Timișoara într-un concert de zile mari

0
DISTRIBUIȚI

Punctul central al manifestărilor muzicale incluse în ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara – eveniment care se desfășoară în acest sfârșit de săptămână în mai multe locuri din orașul nostru – va fi recitalul susținut de Trupa Csík împreună cu Gábor Presser și János Karácsony, în cadrul căruia spectatorii vor avea parte de hiturile celebrei formații Locomotiv GT, într-o fuziune interesantă.

Locomotiv GT, prescurtat LGT (poreclit Loksi) este unul dintre cele mai influente trupe din țara vecină. În numele trupei, GT înseamnă Gran Turismo, termenul referindu-se la călătoria lungă pe care o au în fața membrilor, sau la un tip de locomotivă. În decembrie 1971, a fost lansat primul album omonim.
Discul a cuprins piese influuențate de muzica rock progressive din Marea Britanie și a fost descrisă la vremea respectivă de prestigioasa revistă New Musical Express ca fiind „o nouă senzație rock din Europa de Est“. În mare parte datorită acestui fapt, în mai 1972, LGT a fost singura trupă de pe continentul european care a călătorit la Great Western Express Festival din Lincoln, Anglia, unde au cântat alături de Genesis, Beach Boys, Joe Cocker și Faces.

În toamna anului 1972, a fost lansat al doilea album, înregistrat la Londra, iar un an mai târziu a fost lansat Bummm!, discul care a adus popularitate formației și în Ungaria. În acest an trupa a călătorit din nou în Marea Britanie, unde au apărut într-o emisiune TV, au susținut concerte și au înregistrat discuri. În 1974, Lokomotiv GT a susținut un turneu american de trei luni, care promitea un succes amețitor: Jimmy Miller, impresarul celor de la Rolling Stones i-a sprijinit pentru editarea unui disc, care în cele din urmă n-a mai fost lansat, din cauza autorităților maghiare de la acea vreme.


În 1976 trupa a lansat dublul album Locomotiv GT V, iar doi ani mai târziu Music – Everyone Does It Differently.
În cinstea zborului spațial maghiar din 1980, Gábor Presser și Dusán Sztevanovity au scris o melodie, pe care LGT a interpretat-o împreună cu Neoton Família sub numele Asztronauta. În 1980, LGT a participat la un turneu comun cu Omega și Beatrice. În 1982-1983, în baza unui contract cu EMI, LGT a putut lucra la un album în limba engleză la legendarul studio Abbey Road. În anul 2016 unul din membrii formației, Tamás Somló s-a stins din viață, după care ceilalți membri ai formației au anunțat oficial că formația s-a destrămat.

Presser Gabor a făcut parte între anii 1867 și 1971 din celebra formație maghiară Omega și este compozitorul piesei „Gyöngyhajú lány“, melodie care a fost lansată în 1969. Omega a înregistrat și alte versiuni ale acestui cântec în limbi străine, iar celebra trupă Scorpions a interpretat această piesă sub numele de „White Dove”. În 2013, artistul hip-hop Kanye West a folosit un sample din această piesă fără a cere permisiunea trupei, iar mai apoi Gábor Presser a intentat un proces prin care a solicitat despăgubiri de 2,5 milioane de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor

János Karácsony a fondat în 1971 grupul maghiar General și s-a alăturat formației Lokomotiv GT în octombrie 1974, înlocuindu-l pe Tamás Barta, care a dezertat în Statele Unite.

Csik Zenekar împreună cu Presser Gábor și Karácsony János au editat cu doi ani în urmă albumul „A dal a miénk”, care conține hiturile Lokomotov GT reorchestrate și care a avut parte de un turneu național în 2021 în Ungaria.

Concertul va avea loc duminică, 25 septembrie, de la ora 21, în Piața Operei din Timișoara, iar programul complet al Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara se găsește aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.