Cum a blocat administrația Fritz eșalonarea datoriilor Colterm către ANAF și salvarea...

Cum a blocat administrația Fritz eșalonarea datoriilor Colterm către ANAF și salvarea de la sechestru a bunurilor companiei de termoficare

1
DISTRIBUIȚI

Raportul privind cauzele intrării în insolvență a Colterm, realizat de consorțiul de firme care a fost desemnat ca și administrator judiciar, a scos la iveală și situațiile în care administrația condusă de Dominic Fritz a agravat situația societății de termoficare  prin deciziile luate, unele cu un profund caracter ilegal.

În 20 noiembrie 2020, consiliul de administrație al Colterm a aprobat de restructurarea obligațiilor bugetare potrivit prevederilor OG 6/2019, ulterior fiind adoptată și o hotărâre de consiliu local în acest sens. Conform acestei ordonanțe, Colterm își putea eșalona datoriile către stat pe o perioadă care putea ajunge până la zece ani pentru a evita intrarea în insolvență, scăpând inclusiv de penalități dacă se plăteau datoriile inițiale. Trebuiau îndeplinite mai multe condiții, una fiind cea de achitare a unor datorii curente care se ridicau la puțin peste zece milioane de lei.

Administrația Fritz nu a asigurat suma respectivă pentru Colterm SA, deși avea datorii uriașe către compania de termoficare la acel moment și exista o hotărâre de a accesa facilitățile oferite de OG 6.


S-a mai făcut o nouă încercare din partea companiei de termoficare, avertizându-se că expiră facilitățile, cerându-se să se găsească soluții de finanțare. O adresă a Colterm transmisă la începutul lunii iunie a anului trecut arăta că ” obligațiile bugetare nete la data de 31.12.2020, conform certificatului de atestare fiscală, ce puteau face obiectul restructurării erau în cuantum total de 109.405.678 lei, din totalul obligațiilor bugetare de 279.160.729 lei, iar sumele pe care Colterm SA le avea de încasat de la Municipiul Timișoara la data de 31.03.2021 erau în cuantum total de 250.191.960 lei”.

Administrația Fritz a ales să nu asigure banii care ar fi permis intrarea în procedura eșalonării și nici nu a convocat AGA pentru a discuta problema, iar la sfârșitul lunii iunie consiliul de administrație al Colterm a hotărât în locul  consilierilor locali să se renunțe la procedura de eșalonare, deși acest lucru era ilegal, așa cum PRESSALERT.ro a dezvăluit încă de atunci.

În această situație, ulterior, toate datoriile către ANAF care existau au fost ”dezghețate” de ieșirea din procedura prevăzută de OG 6, ulterior instituindu-se sechestru de către Fisc pe mare parte din bunurile Colterm. Ulterior, în mod ilegal, administrația Fritz a trecut din patrimoniul societății de termoficare în cel al municipalității bunurile aflate sub sechestru, propaganda USR susținând că așa a apărat primarul interesele Timișoarei.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.