Regulament în premieră, într-un oraș din vestul țării. Noile construcții trebuie să...

Regulament în premieră, într-un oraș din vestul țării. Noile construcții trebuie să aibă mai mult spațiu verde

1
DISTRIBUIȚI

Toate noile construcții de locuințe sau magazine din Arad vor fi înconjurate de mai mult spațiu verde. În premieră pentru România, Consiliul Local Arad a adoptat, miercuri, un regulament pentru asigurarea unei suprafețe minime de spații verzi pentru lucrările de construcții.

Aradul devine primul municipiu din România care adoptă un astfel de regulament, ce fusese inițiat de USR.

„Ne-am săturat să vedem blocuri noi construite cu doar un petec de spațiu verde, iar cele mai multe proiecte de tip PUZ pe care le-am văzut până acum în consiliul local prevedeau foarte puțin spațiu verde. Prin acest proiect, Aradul poate deveni lider național și se aliniază la standardele europene în ceea ce privește spațiile verzi”, a spus consilierul local USR Dorian Curcanu.

„Concret, noile construcții vor fi realizate la total alt standard, iar accentul se va pune atât pe cantitate, cât și pe calitatea spațiului verde.


Mai mult spațiu verde va înseamna îmbunătățirea calității aerului respirat, reducerea încălzirii excesive produse de suprafețele pavate sau asfalt și reducerea poluării”, a adăugat consilierul local Daniela Săbău.

Concret, dacă până acum se prevedeau doi metri pătrați de spațiu verde pe locuitor, prin noul regulament blocurile noi din Arad vor avea 25% spațiu verde din suprafața totală a parcelei, un arbore la fiecare 50 de metri pătrați de spațiu verde, 25% suprafață acoperită cu plante perene din suprafața minimă de spațiu verde și un arbore la minim 10 locuri de parcare.

Modificări apar și la clădirile comerciale. Dacă până acum la orice hypermarket construit, spațiul verde era de 5%, de acum încolo spațiul verde va înseamna 15% din parcelă și un arbore pentru fiecare patru locuri de parcare.

În ceea ce privește locuințele unifamiliale, noul regulament va cere 35% suprafață minimă de spațiu verde din parcelă.

Ideea regulamentului a apărut în contextul în care toate PUZ-urile se construiesc pe baza Hotărârii de Guvern 525/1996, care nu a mai fost modificată de peste 25 de ani și prevede destul de puțin spațiu verde, transmite USR.

1 COMENTARIU

  1. Legea prevede mai mult spațiu verde(Procent de Ocupare a Terenului 35%, Coeficient de Ocupare a Terenului 0,9 adică suprafața desfășurată raportată la teren) dar cu derogare de la lege, prin Puz-uri, se aprobă de autoritățile locale construcții cu foarte puțin spațiu verde sau deloc. Asta e cea mai mare sursă de șpagă la Primărie. Acel Regulament prevede mai puțin spațiu verde decât Legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.