Tribunalul Timiș i-a aplicat o pedeapsă ”în cuantum moderat” lui Boncu după...

Tribunalul Timiș i-a aplicat o pedeapsă ”în cuantum moderat” lui Boncu după ce a constatat că are ”un grad deosebit de periculozitate” în dosarul planului de asasinare a editorului șef al PRESSALERT.ro

2
DISTRIBUIȚI

Tribunalul Timiș a motivat sentința prin care, ieri, l-a condamnat pe liderul interlop Lucian Boncu pentru că a plănuit asasinarea editorului șef al PRESSALERT.ro, jurnalistul Dragoș Boța.

În urma readministrării probelor în timpul procesului, instanța a constatat că starea de fapt prezentată în rechizitoriu de DIICOT ” vizavi de modul şi împrejurările concrete în care inculpatul Boncu Lucian Adrian a încercat, prin corupere ( prin oferirea unor sume de bani și a unui pistol), să determine o persoană să comită o infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, în speță infracțiunea de omor împotriva jurnalistului Boţa Dragoş Cosmin, reiese cu precădere şi în mod direct din declarațiile martorului Gavrilă Nicolae (care a arătat că, în schimbul unor sume de bani și a unui pistol, inculpatul a încercat să îl determine să îl agreseze pe jurnalistul Boţa Dragoş Cosmin, agresiune în care urma să folosească pistolul), precum și din declarațiile martorului Marciuc Robert Cristian (care a confirmat că, la indicațiile inculpatului Boncu Lucian Adrian, au primit pistolul în scopul folosirii acestuia în agresiunea împotriva jurnalistului), iar în mod indirect din discuțiile ambientale, obținute în baza unor măsuri de supraveghere și redate prin procese-verbale, din care rezultă că intenția inculpatului Boncu Lucian Adrian a fost aceea de omorâre a jurnalistului, operațiune în cadrul căreia urma să fie folosit un pistol deținut de către inculpat și lăsat spre păstrare martorului Rafa Bogdan”.

Declarațiile lui Boncu că nu a avut în plan așa ceva și că nici măcar nu a știut de existența vreunui pistol au fost considerate mincinoase de către Tribunalul Timiș care a constatat că sunt ”sunt lipsite de veridicitate, fiind contrazise de probatoriul administrat . (…) Astfel, în lumina probatoriului administrat apare ca fiind lipsit de veridicitate faptul că inculpatul ar fi urmărit doar agresarea fizică a jurnalistului, adică lovirea acestuia, nu omorârea sa, din moment ce a pus un pistol și muniția aferentă, la dispoziția persoanei pe care a încercat să o instige, pistol care urma să fie folosit în agresiunea ce urma să se desfășoare împotriva jurnalistului”.

De asemenea, apărarea că pistolul ar fi fost oferit că premiu înainte de bătaia care ar fi urmat să o primească Dragoș Boța a fost înlăturată, instanța afirmând că ”nu apare ca fiind plauzibilă oferirea unei recompense anterior desfășurării evenimentului.


Și mai mult decât atât, chiar inculpatul este surprins făcând afirmații privind dorința sa de a-l omorî pe jurnalist. În acest sens, instanţa reţine discuţia ambientală purtată de inculpatul Boncu Lucian Adrian cu Ilin Dragan, la data de 27/28.07.2019, Boncu Lucian Adrian exprima deja idea de a-l omorî pe jurnalist„B.L.A.: Vrei să-ţi zic ceva? Io, dacă io…vă zic personal. Dacă nu era poliţia şi legea aşa să fie, eu cel puţin 3-4 morţi aveam până acum, io. Pe Bota îl omoram sigur, pe Taloş îl omoram sigur, deja sunt 2 morţi. Nu că îl băteam, îl omoram si crede-mă că veneam si beam bere. N-am scupule, în viaţa mea n-am avut scupule faţă de (neinteligibil)…Deci crede-mă că instinctul de animal în fiecare dintre noi este….. De asemenea, în data de 11.09.2019, în apartamentul deţinut de inculpatul Boncu Lucian Adrian în localitatea Giroc: „Minutul 02:05:59:Boncu Lucian Adrian, Gavrilă Nicolae şi Mihălţan Lucian se află în colţul bucătăriei unde consumă droguri./Gavrilă Nicolae:Trebuie să-l găsim pe jurnalistul ăla! Boncu Lucian Adrian: Trebuie să-l …împuşcăm!”.

Instanța a concluzioat că ”faptele reţinute în sarcina inculpatului prin actul de trimitere în judecată, precum şi vinovăţia acesteia sunt dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă”. Cu toate acestea, atunci când a venit vorba de individualizarea pedepsei, Tribunalul Timiș a constatat, de asemenea, că ”  inculpatul, pe fondul dorinţei de răzbunare pentru articolele de presă scrise de către jurnalist, a conceput un plan în legătură cu comiterea unei infracţiuni deosebit de grave, infracţiunea de omor, dând dovadă de o deosebită periculozitate şi determinare, precum şi un nivel redus de autocontrol al impulsurilor violent” și ” atât în faza de urmărire penală, cât şi în fază de judecată, a dat dovadă de o atitudine procesuală nesinceră, negând acuzaţiile formulate împotriva sa, inducând ideea existenţei unei conspiraţii împotriva sa, apreciind că suportă fără justificare consecinţele. Astfel, această atitudine procesuală, caracterizată de lipsă oricărei remuşcări şi consideraţii faţă de valorile sociale lezate, denotă că inculpatul ignoră cu desăvârşire gravitatea urmărilor acţiunilor sale şi, de asemenea nu îşi asumă responsabilitatea acestora, urmărind doar exonerarea sa de orice răspundere, aspect de natură să imprime inculpatului un grad deosebit de ridicat de periculozitate. Totodată, instanţa va avea în vedere antecedenţa penală a inculpatului, care relevă că acesta nu este la primul contact cu legea penală, acesta suferind condamnări la pedepse cu închisoarea pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de droguri”.

Cu toate acestea, instanța a considerat că ” în raport delimitele legale de pedeapsă, apreciază că aplicarea unor pedepse cu închisoarea în cuantum moderat este oportună şi proporţională cu gradul concret de pericol social al faptelor, fiind de natură să constituie un mijloc de reeducare al inculpatului”, așa că l-a condamnat la doar un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de încercare de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor și la doi ani pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Vă reamintim că Dragoș Boța a anunțat, ieri, că va faca apel împotriva sentinței, considerând că pedepsele aplicate sunt prea blânde.

 

2 COMENTARII

  1. Pai trebuia sa ii dea spre maxim nu invers lol ! Înjură și amenință in continuare pe toată lumea fără pic de deranj … păcat ca nu avem legi pt pedeapsa cu scaunul electric sau ceva similar . Indivizi ca acesta nu aduc nici un beneficiu ci din contra , sunt ca un cancer in societate … trebuie judecătorii sa judece cu rațiunea mai mult decât cu buzunarele și anturajele .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.