Anamaria Marin, head of marketing B2C Enel X România, a dat, la PRESSALERT LIVE, câteva ponturi despre cum poate fi redus consumul de energie electrică în locuințe, mai ales acum în perioada sărbătorilor de iarnă.
”Suntem în sezonul rece, iar o parte dintre noi folosim centrala termică pentru încălzire. Dacă decidem să coborâm cu un grad mai jos temperatura centralei, acest lucru ne poate aduce o economie în ceea ce privește consumul acestui aparat cu până la 6%. Un grad mai jos nu înseamnă neapărat disconfort. La fel și în cazul aparatului de aer condiționat. Și aici dacă decidem să ridicăm temperatura, să fie ușor mai cald în casă fără să ne afecteze confortul, putem avea o reducere de până la 5%. Am vorbit despre becurile LED, care au un consum de până la 80% mai mic decât cele incandescente. Pe lângă consumul redus, durata de utilizare este de până la 50 de ori mai mare, ceea ce înseamnă un impact asupra mediului mult mai mic”, a explicat Anamaria Marin.
Inclusiv instalația pentru brad poate să contribuie la reducerea facturii de energie electrică – ”să luăm un exemplu, o instalație cu 100 de becuri, durată de utilizare, să zicem cinci ore pe zi, pentru că o folosim când suntem acasă, aceasta poate consuma, pe lună, până la șapte kilowați, dacă nu sunt becuri LED. În schimb, dacă optăm pentru o instalație cu același număr de becuri, cu aceeași durată de utilizare, dar becurile să fie de tip LED, putem reduce consumul până la un kilowat pe lună”.
Alte mici îmbunătățiri pe care le putem face în această perioadă – să gătim, pe cât posibil, cu capacul oalei pus, reducând astfel timpul de gătire.
Dacă optăm pentru un termostat inteligent, putem decide să avem o temperatură diferită în camerele pe care nu le folosim. Să nu încălzim o cameră atâta timp cât nu este folosită. Putem opta pentru senzori care ne vor atenționa că o fereastră este deschisă și ne vor opri centrala astfel încât să nu facem risipă”.
Mai multe informații despre consum pot fi găsite www.enel.ro/electripedia. ”În această perioadă, mai des decât vedeam anterior, sunt tot felul de sfaturi, soluții. Noi am decis să dezvoltăm un hub de conținut unde să postăm săptămânal trucuri pe care le putem folosi pentru a economisi energia electrică, să demontăm mituri despre modul în care consumăm sau cât consumă anumite electrocasnice. Ne dorim să fie un hub de încredere, motiv pentru care vom găsi acolo povești ale oamenilor care au aplicat soluții de eficiență energetică și ne spun care au fost beneficiile acestor acțiuni. Ca lucrurile să fie cât mai valoroase pentru consumatori, toate aceste trucuri și toate calculele pe care le facem, sunt împreună cu partenerul nostru, Energy Policy Group, care ne ajută constant astfel încât să oferim un conținut valoros”, a explicat Anamaria Marin.