Proiect de 21 de milioane de euro pentru învățământul dual din Timișoara....

Proiect de 21 de milioane de euro pentru învățământul dual din Timișoara. Va fi construit un campus special

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest și Universitatea de Științele Naturii, dar și mai multe licee din oraș și-au unit forțele pentru un „proiect strategic pentru învățământul dual din Timișoara”, așa cum a fost numit de primarul Dominic Fritz. Este vorba de construcția unui campus dedicat învățământului dual. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă la care au luat parte, pe lângă edilul-șef, și rectorul UPT, Florin Drăgan, Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții, și prorectorul Florin Sava de la UVT.

„Prin PNRR sunt prevăzute 10 astfel de campusuri în toată țara. Ne unim forțele, universitățile și Primăria Timișoara, pentru a câștiga această finanțare. Acest consorțiu este și o cerință formală pentru această finanțare, iar când va fi constituit va conține și firme din Timișoara. Există deja un apel către companii, și odată ce avem toată trupa împreună vom trimite proiectul la Ministerul Educației, probabil în ianuarie. Nu este un proiect al primăriei, este un proiect cu adevărat al orașului, în care ne unim forțele, mediul universitar, mediul de învățământ preuniversitar și mediul de afaceri.


Lider de proiect va fi UPT, iar parteneri vor fi Primăria, USV și UVT, alături de câteva licee din Timișoara. Suntem deja un pol economic pentru vestul țării, dar ne luptăm în continuare cu lipsa forței de muncă. Multe firme caută oameni calificați profesional, care nu știu doar teorie, ci și practică, și tocmai asta este ideea de bază a învățământului dual, ca un elev sau student să învețe și la o companie, în timp ce învață la școală. Acest proiect va crește mult atractivitatea Timișoarei pentru elevi și studenți din regiune. Construim împreună un ecosistem prin care ne asigurăm că formarea pe care o primesc tinerii de azi se potrivește și cu cerințele din piața muncii”, a spus primarul Fritz.

Proiectul care va fi depus va avea o valoare de 21 de milioane de euro, suma maximă permisă prin PNRR pentru un campus dual de interes regional.

Partenerul principal în domeniul turism și servicii este UVT, împreună cu Colegiul Economic „F.S. Nitti” și Liceul „Emanoil Ungureanu”, pe partea de automotive, electronică și telecomunicații va fi sub tutela UPT, împreună cu Liceul „Emanoil Ungureanu” și cu Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, UȘV va fi partener pe ingineria mediului, împreună cu Liceul Silvic și Liceul „Azur”, în timp ce Colegiul Tehnic de Vest și Electrotimiș se vor concentra pe construcții și inginerie.

Dacă va primi finanțarea prin PNRR, campusul va fi construit pe un teren viran de peste 30.000 de metri pătrați pus la dispoziție de primărie în zona industrială Buzaișului, pe strada Orion. Conform cerințelor PNRR, pentru un astfel de campus este necesar un teren de cel puțin 20.000 de metri pătrați.

Termenul inițial pentru depunerea proiectului era 6 ianuarie, însă consorțiul timișorean a cerut o extindere, pentru o mai bună pregătire a proiectului. Campusul ar putea fi funcțional în aproximativ patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.