Alin Nica, obligat să retragă proiectul pentru repartizarea sumelor din impozitul pe...

Alin Nica, obligat să retragă proiectul pentru repartizarea sumelor din impozitul pe venit: „Este făcut într-un mod abuziv, discreționar”. Când se va rediscuta

0
DISTRIBUIȚI

O ședință extraordinară a Consiliului Județean Timiș, cu doar trei puncte pe ordinea de zi, a iscat discuții care au durat mai bine de două ore și jumătate. Motivul principal a fost faptul că instituția condusă de Alin Nica a încercat să treacă „pe repede-înainte” un proiect de hotărâre privind repartizarea în județ a sumei alocate CJT din colectarea impozitului pe venit.

Atât consilierii județeni USR, cât și cei PSD s-au plâns de faptul că informațiile aferente „Proiectului de hotărâre privind repartizarea sumelor din fondul la dispoziția consiliului județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2023 și estimări pe anii 2024-2026” nu au fost puse la dispoziția aleșilor în timp util, fiind disponibile doar cu 15 minute înainte de începerea ședinței.

„Când ați încărcat acea anexă, că eu am căutat-o ieri și n-am văzut-o. Nu se poate să veniți cu repartizări de sume care nu sunt aduse la cunoștința consilierilor județeni, dar să convocați o ședință de urgență. Unde suntem? Nici măcar la grădiniță nu se întâmplă așa ceva. E ceva incredibil. Am crezut că n-am văzut eu. Ce se întâmplă, o plimbați într-un grup dinăsta de lideri, non-lideri, de o coloratură sau alta, și decideți că vreți să repartizați sume în fața aleșilor județeni. Noi cică suntem aleși județeni și trebuie să decidem pentru județul Timiș, dar nu știm ce decidem”, a spus consilierul județean Raul Olajos (USR).

„Într-adevăr s-au purtat câteva discuții cu liderii de grup, dar noi n-am avut sumele. Eu am văzut acum 10 minute tabelul cu repartizarea de sume. Lucrurile nu au fost făcute într-un mod transparent și eu sunt foarte curios să văd care au fost exact criteriile care au stat la baza repartizării, pentru că am sesizat pe acest tabel niște diferențe destul de mari între anumite comune care sunt cam pe același nivel de dezvoltare, de populație, de capacitate administrativă. Pe lângă faptul că n-am primit documentele în termenul firesc, să putem depune și amendamente, noi am primit în cadrul Comisiei de Agricultură, Dezvoltare Rurală și Turism convocarea pentru comisiile reunite ieri la ora 16:25, iar acolo ni se spunea că putem să depunem amendamente până în data de ieri la ora 9:20, dar noi am primit convocarea la ora 16:00, pe e-mail.


Și convocarea consilierilor județeni a fost făcută tardiv, în data de 3 ianuarie. Mi se pare halucinant modul în care s-a convocat acest plen, nerespectându-se nicio normă de convocare, de transmitere a documentelor. Cred că grupul PSD am fost tot timpul deschiși colaborării și identificării de soluții comune la problemele cu care ne confruntăm. Sumele pe care am apucat să le parcurg acum, în cele 15 minute de când le-am primit, nu respectă niciun fel de principiu de transparență sau echilibru, și nici nu cred că țin cont de nevoile comunităților locale. (…) Privarea de șanse la dezvoltare a unor localități din Timiș nu va duce la crearea unui județ european. Considerăm că proiectul acesta de hotărâre este făcut într-un mod abuziv, discreționar, și de natură pur politică. Trebuie să înțelegem că reprezentăm interesele tuturor locuitorilor din județ, nu doar a locuitorilor din comunități care au o culoare politică care ne convine. Grupul PSD va vota împotrivă, și considerăm că putem să reluăm discuțiile pentru o repartizare mai echilibrată”, a spus Alexandru Iovescu, liderul de grup al consilierilor județeni PSD.

Alexandru Proteasa, vicepreședintele PNL al consiliului județean, i-a reamintit lui Iovescu faptul că și în mandatul trecut, condus de PSD, această împărțire se făcea la fel. „Ședința a fost convocată respectând legea, dispoziția a fost urcată pe site și pe tabletele consilierilor județeni în data de 29 decembrie. În ceea ce privește repartizările, ați fost consilier județean și în mandatul precedent, mi-ar fi plăcut să aveți și atunci același discurs. Știți foarte bine cum s-au repartizat banii în mandatul precedent, nu e absolut nicio diferență între cum se proceda în trecut și cum se procedează acum. Pe lângă nevoile de dezvoltare ale comunităților, pe lângă proiectele în derulare și proiectele noi, se mai ține cont și de alte criterii, de care și dumneavostră ați ținut cont și le-ați aplicat fără să aveți nicio reținere”, a fost replica vicepreședintelui CJT.

Alin Nica a insistat că proiectul trebuie votat de urgență, pentru că până în data de 2 februarie, atât CJT cât și primăriile din județ trebuie să aprobe bugetele proprii. În cele din urmă, președintele CJ Timiș, după ce a încercat cu discursuri lungi să-și convingă colegii că proiectul poate fi totuși votat, propunând și un amendament, a cedat și a acceptat amânarea pentru săptămâna viitoare. „Iau act de dorința dumneavoastră pe acest subiect, chiar dacă calendarul va fi destul de strâns pentru primării, pentru că pe lângă 15 zile pentru transparență mai sunt încă 10 zile pentru contestații, de aceea astăzi ar fi fost termenul potrivit ca să nu-i încurcăm foarte tare pe colegii din primării. Dar sunt de acord să mai discutăm acest proiect și eventual să revenim săptămâna viitoare”, a spus Alin Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.