Ministru maghiar: România ar fi meritat aderarea la spațiul Schengen

Ministru maghiar: România ar fi meritat aderarea la spațiul Schengen

0
DISTRIBUIȚI

România ar fi meritat aderarea la Schengen, întrucât „face o treabă extraordinară” în ceea ce priveşte paza graniţelor, a declarat ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, sâmbătă, în discursul ţinut în localitatea harghiteană Siculeni, unde a avut loc comemorarea secuilor ucişi de trupele imperiale austriece în 1764.

„Ungaria, anul trecut, a oprit peste 260 de tentative de trecere frauduloasă a graniţelor şi dacă ar veni presiunea şi din partea României, atunci nu am putea face faţă. România face o treabă extraordinară în ceea ce priveşte paza graniţelor şi din acest motiv poziţia Guvernului Ungariei este că România ar fi meritat aderarea la Schengen. Începe un nou an, noi oportunităţi şi Ungaria este deschisă către un dialog pragmatic”, a declarat Varga Judit, potrivit traducerii asigurate de organizatori, potrivit Agerpres.

De altfel, și premierul ungar Viktor Orban a spus că „decizia greșită privind Schengen trebuie corectată”.

„Vreau să-mi asigur prietenii din România că pot conta pe susținerea noastră”, a subliniat el pe 17 decembrie.

Parteneriat strategic România – Ungaria

Varga Judit a vorbit şi despre războiul din vecinătate, în care „taţi, mame şi copii suferă” şi a pledat pentru un parteneriat strategic puternic între România şi Ungaria, care să rezolve, pe lângă problema migraţiei, şi provocările generate de criza economică şi criza energetică.

„Trebuie să căutăm şi să găsim acele puncte de conexiune în aceste vremuri grele şi pline de provocări.


Din partea Guvernului Ungariei şi (a Guvernului – n. red.) României există o necesitate foarte puternică de a exista un parteneriat strategic. Acesta poate fi avantajos pentru ambele părţi în rezolvarea celor trei mari provocări: adică provocarea economică, siguranţa energetică şi migraţia. Am văzut că Bruxelles-ul nu a gestionat bine nu numai problemele economice, ci şi problema energetică a fost gestionată prost şi astfel a dus Europa într-o criză economică. Şi în această umbră a recesiunii, totuşi relaţiile comerciale au doborât recorduri între cele două ţări”, a arătat ministrul Justiţiei din Ungaria.

Varga Judit a făcut referire şi la acordul semnat la sfârşitul anului trecut între Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi le-a mulţumit partenerilor pentru colaborare.

Ministrul Justiţiei din Ungaria a participat la evenimentul comemorativ de la Siculeni alături de Potapi Arpad Janos, secretar de stat, responsabil cu politica de solidaritate naţională în Guvernul de la Budapesta, de consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Toth Laszlo, precum şi de ministrul Mediului din Guvernul României, Tanczos Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.