O nouă ședință degeaba la Consiliul Local Timișoara, pentru găsirea unei soluții...

O nouă ședință degeaba la Consiliul Local Timișoara, pentru găsirea unei soluții în problema certificatelor CO2 necesare Colterm

2
DISTRIBUIȚI

Două ore de ceartă politică n-au dus la niciun rezultat, astăzi, în ședința consiliului local care avea pe ordinea de zi un singur punct: „Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de «Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației» cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) aferente anului 2022”.

Acum o lună și jumătate, Consiliul Local Timișoara s-a reunit pentru o ședință asemănătoare, iar de atunci prețul certificatelor a crescut de la aproximativ 80 de euro bucata la aproximativ 100 de euro bucata.

Pe lângă tradiționalele împunsături politice, unul dintre punctele aprinse din discuție a fost „zona gri” în care s-ar regăsi această manevră, Colterm SA neavând dreptul, teoretic, de a folosi banii virați de municipalitate ca subvenție pentru a achiziționa „certificatele verzi”.

Pe lângă criticile mai mult sau mai puțin subtile la adresa consilierilor locali și a fostei administrații, primarul Dominic Fritz a critică administratorul judiciar „plătit cu 20.000 de euro pe lună” spunând că „a cere 100 de milioane de la primărie nu este o soluție”.

Edilul-șef este de părere că proiectul de hotărâre reprezintă „o soluție care nu este o soluție cu adevărat.


Nu este momentul să venim cu propuneri care dau bine pe sticlă, dar nu valorează nici cât hârtie pe care sunt imprimate”.

„Ne auzim frumos la microfoanele din această sală, dar fără folos”, a fost una dintre replicile fostului viceprimar PNL Dan Diaconu.

Până la urmă, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi, doar 12 consilieri votând pentru.

La propunerea consilierului PSD Radu Țoancă, proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a următoarei ședințe de consiliu local cu o formă ușor modificată: „Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de «Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației» cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) aferente anului 2022” Dispare astfel sintagma „cu destinația achiziție certificate de gaze cu efect de seră (EUA) aferente anului 2022” și se adaugă termenul de platădata de 30 aprilie.

2 COMENTARII

  1. Să-i spună cineva primarului că este treaba lui să găsească acei bani.
    1.De ce a cumpărat cărbune si nu gaz? Era mai ieftin pe cărbune? Ce economii s-au făcut prin inchirierea gării din Motru?
    2. Ce a făcut cu banii prevăzuți pentru anii 2020, 2021 pentru certificatele CO2 pe care nu i-a plătit? Acei bani au ajuns in visteria Colterm? Acei bani au fost calculați in prețul gigacaloriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.