Conceptul viitorului skatepark din Timişoara, gândit de comunitatea locală, prezentat public. Fritz:...

Conceptul viitorului skatepark din Timişoara, gândit de comunitatea locală, prezentat public. Fritz: „Am vrut foarte mult să evităm greşelile trecutului”

1
DISTRIBUIȚI

Ignorată ani de zile, comunitatea de skateri ori bikeri din Timişoara, va putea beneficia în viitorul apropiate, în sfârşit, de o infrastructură adecvată. Primăria a apelat în acest caz chiar la comunitatea implicată în fenomen, mai multe firme şi organizaţii au conceput planurile „pro bono” iar studiul de fezabilitate va fi donat autorităţilor locale pentru licitaţia de proiectare şi execuţie. Conceptul prezentat de Radu Radoslav, din partea anonimTM, prevede ca viitorul skatepark din Parcul Scudier să fie realizat etapizat şi să existe o legătură de infrastructură cu celelalte locaţii cu destinaţie similară din oraş.

Primarul Dominic Fritz a spus că prin actualul concept modular speră ca primul obiectiv legat de skatepark să fie realizat încă de anul acesta. „Am spus din start că trebuie să avem un skatepark în Timişoara, e aproape penibil că un oraş de anvergura Timişoarei nu are un skatepark serios. Dar am vrut foarte mult să evităm greşelile trecutului. Adică nici să lăsăm în voia sorţii acest proiect şi să lăsăm comunitatea de skateri singuri, fără implicarea oraşului, aşa cum a fost în anii 90, dar nici să ne luăm noi proiectul ca oraş, fără implicarea comunităţii, pentru că riscul să fie cu o finalitate care nu corespunde aşteptărilor este foarte mare. De aceea mă bucur că o echipă condusă de Radu Radoslav … de la firma Subcontrol, a mişcării underground din Timişoara, anonimTM, magazinul U-Man şi alţii s-au pus împreună şi au dezvoltat un concept serios, care nu vorbeşte doar de infrastructură şi câteva idei din beton, ci de o idee de activare a unei comunităţi în Parcul Central. Au dezvoltat un concept împreună cu comunitatea de skateri şi bikeri din oraş şi acum conceptul este într-o fază de a fi prezentat public, va mai fi o întâlnire marţea viitoare cu comunitatea locală, şi pe baza aceasta ne vor dona un studiu de fezabilitatea. Acesta fi votat în CL şi cu asta ne vom asuma să scoatem la licitaţie proiectarea şi execuţia acestui skatepark. Şi mă bucur că au venit cu o abordare modulară şi etapizată, vom putea poate de anul acesta să punem un multitrack acolo şi să activăm acel spaţiu chiar înainte să se finalizeze tot proiectul. E clar că nu va fi mâine, dar în mometnul în care avem SF, putem să-l introducem în buget la următoarea rectificare şi cred că e realist ca anul viitor să putem finaliza acest skatepark. E cu mult prea multă întârziere, dar mă bucur că aici, comunitatea, nişte firme serioase, dar şi administraţia s-au unit pentru acest concept frumos”, a spus Fritz.

„Reprezint de data aceasta anonimTM şi noi suntem parte a comunităţii locale, care acum 25 de ani eram în parcul respectiv şi ne dădeam pe skateboarduri atunci. Şi ne dădeam pe skateuir acolo şi poate atunci. Pentru noi proiectul acesta e unul de suflet şi de mult încercăm să-l facem prin resurse proprii şi fonduri private.


Dacă administraţia publică ne cere ajutorul atunci noi răspundem şi încercăm să ajutăm. Că asta face o comunitate locală, încearcă să rezolve lucruri cu adminstraţia locală. Proiectul e pro bono. Am încercat să adunăm mai mulţi proiectanţi şi care au interes, poate s-au dat pe vremuri pe role sau pe skateuri sau biciclete. Poate nu pentru ei, ci poate generaţia viit. Firma care să facă pro bono, dar să iasă un SF bun, făcut de oameni cu expertiză”, a explicat Radu Radoslav.

În prezentare s-a indicat şi o reţea care leagă proiectul din Parcul Scudier de celelalte obiective similare, precum skateparkul de lângă sala „Constantin Jude” sau rampa (aflată acum stare deplorabilă) din Piaţa Unirii.

Skateparkul e pe locaţia veche pentru astfel de sporturi, lângă parcul Uszoda, şi iniţiatorii au ţinut cont de prevederile internaţionale The Skatepark Project, care are inclusiv detalii despre ce materiale trebuie folosite, buget, abordarea discuţiilor cu administraţia şi cum se obţin fonduri.

De asemenea, „Dudu Radoslav” a adăugat că nu e vorba în proiect doar de skateparkul propriu-zis, cu rampe şi alte instalaţii, ci şi de o parte destinată căţărării, pereţi verticali, în condiţiile în care şi această latură a sportului extrem e aproape inexistentă în oraş, iar campioni naţionali ori balcanici timişoreni se pregătesc de fapt la zeci sau sute kilometri distanţă.

Licitaţie lansată pentru baza de pe strada Mircea cel Bătrân

Primarul Dominic Fritz a „profitat” de moment şi a vorbit şi despre vizita preşedintelui Germaniei, mâine, care se suprapune, culmea, cu protestul suporterilor legat de infrastructura sportivă deplorabilă din Timişoara. Capitol la care edilul a mai punctat anunţând că a fost lansată licitaţia de proiectare şi execuţie pentru baza sportivă de mici dimensiuni, de pe strada Mircea cel Bătrân, fosta arenă „Dacia”. Investiţia s-ar ridica la peste 1,6 milioane euro.

„Astăzi am lansat o nouă licitaţie pentru un proiect sportiv important. A câştigat deja licitaţia pentru proiectare şi execuţie a stadionului de 9.000 de locuri în zona Buziaşului. Astăzi am publicat o licitaţie pentru proiectare şi execuţie, deci pentru întreg proiectul pentru Complex sportiv din zona Mircea cel Bătrân.. teren multifuncţional, care corespunde standardelor FIFA, un teren de fotbal şi un teren multifuncţional, cu porţi de handbal, coşuri pentru baschet, suprafaţă din tartan, pistă de atletism, tribune noi, vestiare ş.a.m.d. O investiţie destul de consistentă. Evaluată, vom vedea cine vine la licitaţie şi cu ce preţ, noi estimăm valoarea investiţiei la 8 milioane lei. Anul acesta e timp pentru proiectare şi anul viitor va fi timp pentru execuţie. Bineînţeles că această investiţie nu vine în locul unei investiţii mari, avem nevoie în continuare de propriu nostru sadion. Şi de stadionul mare, care este făcut de CJT şi guvern, dar totuşi trebuie să ne mişcăm şi cu terenuri mai mici şi de aceea mă bucur că am lansat această licitaţie şi mă aştept să vină firme serioase acolo”, a concluzionat Fritz.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.