Sărbătorirea controversatei Grădini Verticale din Piaţa Operei. Cifrele, la cinci luni de...

Sărbătorirea controversatei Grădini Verticale din Piaţa Operei. Cifrele, la cinci luni de la instalare

3
DISTRIBUIȚI

În ciuda numeroaselor critici de care a avut parte așa-numita „grădină verticală” din Piața Operei, atât din cauza amplasamentului, cât și a costurilor, și nu în ultimul rând al ofertei destul de modeste față de așteptările celor mai mulți, Ordinul Arhitecților din Timișoara, care s-a ocupat de acest proiect, consideră că acesta este un succes, căci „peste 100.000 de timișoreni și turiști i-au vizitat plantele, au aflat sau și-au reamintit de tradiția florală a orașului nostru, au simțit incredibila plăcere a apropierii de verde, s-au bucurat de răcoare, au privit părți de istorie de la înălțimi inaccesibile altfel și au zâmbit”, iar acesta este un motiv de sărbătoare.

După o explicație neconvingătoare potrivit căreia suma de 350.000 de euro plătită pentru instalație scade proporțional cu creșterea numărului de vizitatori, deși aceștia nu contribuie cu nimic la finanțare, la solicitarea Pressalert.ro, OAR a revenit ulterior cu explicații mai precise. Conform acestora, bugetul întregului proiect estimat la sfârșitul anului trecut este de aproximativ 500.000 de euro, din care suma de 1.740.000 de lei a fost asigurată de centrul de proiecte al municipalității, iar diferența, de O.A.R., prin timbrul de arhitectură, și de o bancă.


Din bugetul de realizare a instalației, costurile pentru producția generală (printre care montaj, utilaje, pază și protecție, utilități) au reprezentat 60% din finanțare, iar costurile de promovare și comunicare încă 15%. Diferența reprezintă onorariile autorilor, costuri pentru transport, costuri de personal și cheltuieli neprevăzute. Autorii proiectului susțin că în grădina verticală se pot vedea peste 1.300 de plante, nemaifiind prevăzută și plantarea altora până la încheierea proiectului.

Astăzi, de la ora 17.00, la info-centrul de pe strada Alba Iulia va avea loc o scurtă trecere în revistă a celor cinci luni de la montarea „pepinierei cu 1306 plante pentru Timișoara”, iar evenimentul va fi sărbătorit cu cocktailuri vegetale, muzică și, eventual, dans.

3 COMENTARII

  1. Cum au stabilit numărul de vizitatori, pe ce bază?
    Când cele mai multe voci spun că a fost un mare eșec, să-l consideri un mare succes…cred că țiglele sau miserupismul incapabililor este la cote maxime.

  2. O struțo cămilă penibilă, dizgrațiosa….. Plina de buruieni, ca for nu prea sunt…. O groaza de bani din buzunarul nostru, pt arhitecta *vip*….. De banii aia se puteau planta pormi autohtoni ca tot sunt tăiați o grămadă fără sa fie înlocuiți…. Sau nu sunt deloc…. Piața Bălcescu, City din Sagului….. Etc

  3. Cu 500.000 de Euro se putea construi o clădire cu care ar fi rămas Timişoara. Avea dreptate Holender. Administraţia incompetentă a Timişoarei împreună cu OAR au preferat să prăduiască aceşti bani şi ne mint că au făcut un lucru bun. Ne jignesc inteligenţa! Ruşine hoţilor şi manipulatorilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.