Prima ediție a Festivalului Răchiei și al Zacuștii, la Timișoara. Muzeul Satului...

Prima ediție a Festivalului Răchiei și al Zacuștii, la Timișoara. Muzeul Satului găzduiește și Târgului Meșterilor Populari

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Satului Bănățean găzduiește sâmbătă și duminică, în 23 și 24 septembrie, la hambarul de lângă lacul din spatele muzeului, prima ediție a Festivalului Răchiei și al Zacuștii, care dorește să marcheze oficial începutul toamnei.

Sunt zilele în care în gospodăriile din satele bănățene bărbații fierb răchia iar femeile zacusca, semne de bunăstare date de roadele pământului de-a lungul verii și a începutului de toamnă, care vor umple cămările cu damigene și borcane ce vor fi golite, cu încetul, în lunile lungi de iarnă. Nu vor lipsi mici producători care vor îmbia vizitatorii cu zacuscă, răchie, cârnați și murături înșirate pe tarabe și îi vor uimi cu demonstrații de gătit.

O inedită întrecere va începe la ora 14:00, când scriitorii timișoreni și  bikerii din Timișoara vor pregăti câte un ceaun de zacuscă – un adevărat act ritualic menit să reînvie povești, obiceiuri și tradiții care, în atmosfera muzeului, reprezintă un adevărat patrimoniu imaterial – jurnaliștii vor ademeni vizitatorii cu un gulaș de vițel iar Culinaria Banatica, cu un gulaș cu varză.

Tot în aceste zile va avea loc și cea de-a XXIII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari.


Peste 50 de meșteri, păstrători ai unor vechi tradiții de prelucrare a lemnului, lutului, osului, metalului, a celor legate de arta țesutului sau confecționarea de măști, podoabe, împletituri, icoane, instrumente muzicale, precum și a altor meșteșuguri casnice, vor veni la muzeul timișorean din toate zonele etnografice ale țării.

Deschiderea festivă a târgului va avea loc în 23 septembrie, începând cu ora 10:00, și va fi urmată de o expoziție cu vânzare a produselor meșterilor populari și a producătorilor tradiționali. De la ora 16:00, va avea loc spectacolul susținut de ansamblul Pusta Banatului și soliștii Cornel Brici, Dolores Dongea, Vlad Văcaru și Anda Sabadoș. Expoziția cu vânzare va continua și duminică, iar între orele 13:00 și 14:00 va avea loc festivitatea de premiere a participanţilor. Atât la veselul și nu mai puțin gustosul eveniment culinar cât și la târg, intrarea este gratuită.

De asemenea, duminică, pe scena din Muzeului Satului vor urca și formațiile invitate la a 35-a ediție a Festivalului Fanfarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.