„Spațiile Oravitzan”, o nouă expoziție permanentă la Muzeul Banatului din Timișoara

„Spațiile Oravitzan”, o nouă expoziție permanentă la Muzeul Banatului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Mai sunt doar trei zile până la inaugurarea expoziției permanente „Spațiile Oravitzan”, în opt săli ale Muzeului Național al Banatului de la Bastionul Maria Theresia, care, după spusele președintelui CJT, Alin Nica, se dorește a fi „un proiect de suflet al Capitalei Europene a Culturii”, maestrul Oravitzan fiind cel mai indicat artist plastic pentru a face legătura între tradiția creștină și cultura bănățeană, într-o expoziție totodată modernă.

Un nou spațiu dedicat artei, care merită vizitat

Spațiul expozițional a fost amenajat cu sprijinul financiar al administrației județene, după ce, la rugămintea prof. dr. Mădălin Bunoiu, prorector al UVT și președinte al Fundației Oravitzan, Alin Nica a vizitat atelierul maestrului, unde a putut admira transpunerea în artă a unor subiecte creștine din care răzbate lumina, cea a începuturilor, cea vindecătoare și izbăvitoare, căci diferite ipostaze ale luminii reprezintă esența lucrărilor lui Silviu Oravitzan.

Simbolurile creștine folosite de maestru în lucrările sale se doresc a fi o completare a proiectului capitalei culturale, un început de drum pentru promovarea a ceea ce are mai de preț Banatul în arta plastică, pentru a face cunoscută această moștenire la nivel european, și în anii care vor veni, căci lucrările lui Silviu Oravitzan, expuse în numeroase galerii și premiate, se bucură deja de recunoaștere internațională.

Arhitectul Ștefana Bădescu, cea care s-a ocupat de expunerea lucrărilor în spațiul destinat acestui muzeu, a trasat un fir nevăzut marcat cu opere fundamentale ale artistului, care pun în evidență simbolistica la care recurge artistul, acestora alăturându-se lucrări mai mici, care vor fi reînnoite de-a lungul timpului.

Un „alfabet divin” al trăirii în lumină

„Mă bucur că acum, când soarele apune în viața mea, am reușit să las moștenire lucrările mele bănățenilor, celor cu care am crescut într-o lume plină de semne care mi-au călăuzit pașii în întreaga viață”, mărturisește artistul, ajuns la vârsta de 81 de ani, și care a crescut într-o lume de simboluri folosite de țărani din vremuri străvechi, „repere ale lumii din care venim și în care ne întoarcem”, definită de „trăirea în lumină și speranță”.

Simboluri fundamentale, ale esenței divine, întâlnite și în alte culturi, care unesc oamenii, arta fiind contribuția adusă de Silviu Oravitzan la căutarea oamenilor de a afla cine sunt și încotro se îndreaptă după ce viața lor pământească ajunge la capăt.


„Alfabetul divin” folosit de Silviu Oravitzan este transpus pe pânză prin patru semne geometrice, universale –  crucea, pătratul, rombul și cercul – pe înțelesul tuturor, care dau sens unor lucruri asupra cărora rațiunea omului modern se apleacă prea puțin pentru a ajunge la Dumnezeu, la realitatea absolută, pentru a înțelege misterul lumii.

Vernisajul expoziției, care cuprinde 80 de lucrări semnate de Silviu Oravitzan, va avea loc joi, 14 septembrie, la ora 13:00, chiar de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, și va fi urmat, la ora 14:00, de o masă rotundă la care vor participa mai mulți invitați din lumea artistică și muzeală din România și Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.