Trei persoane arestate preventiv într-un dosar de spălare de bani şi înşelăciuni...

Trei persoane arestate preventiv într-un dosar de spălare de bani şi înşelăciuni cu criptomonede

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Trei persoane au fost arestate preventiv, iar alte zece sunt cercetate sub control judiciar pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, într-un dosar al DIICOT de spălare de bani şi înşelăciuni cu criptomonede.

Conform unui comunicat al DIICOT, investigaţiile vizează săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare a banilor, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrităţii datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, uz de fals, şantaj în formă continuată şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Procurorii DIICOT au reţinut nouă persoane în acest caz, iar cinci sunt cercetate sub control judiciar. Dintre cei reţinuţi, trei au fost arestaţi preventiv, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, cinci fiind plasaţi sub control judiciar, iar un alt inculpat este cercetat în stare de libertate.

În urma unor percheziţii domiciliare, au fost identificate şi ridicate sumele de 661.430 euro, 859.500 lei, 3.011 dolari americani, 50.000 coroane daneze, 10.000 franci elveţieni, 92 de telefoane mobile, 24 de laptopuri, 6 tablete, 9 dispozitive ledger (portofele crypto hardware), dispozitive de stocare a datelor (6 HDD, 5 SSD, 33 de memorystick), 12 ceasuri de lux, 43 de carduri bancare, un pistol, 14 bile de substanţă albă pulverulentă, un grinder şi substanţă vegetală cu miros înţepător, 90 de bancnote de 500 de euro susceptibile a fi false (toate cu aceeaşi serie), o casă de marcat, bijuterii şi înscrisuri.

Totodată, au fost indisponibilizate fonduri în criptomonedă în echivalent a 700.000 de dolari americani şi instituită măsura sechestrului asigurător asupra mai multor autoturisme, dintre care trei de lux.

Materialul probator administrat în cauză a relevat faptul că, la începutul anului 2019, inculpaţii au constituit un grup organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de spălare a banilor proveniţi cu precădere din infracţiuni informatice, grup la care au aderat peste 20 de membri.

Inculpaţii au primit şi transferat monede virtuale în valoare de circa 29 milioane BUSD, 4,6 milioane BUSD şi 1,3 milioane BUSD, prin intermediul conturilor deţinute de ei sau alte persoane pe platformele pentru tranzacţionare de criptomonedă, cunoscând că banii provin din infracţiuni, scopul fiind ascunderea sau disimularea originii ilicite în schimbul încasării unor sume cu titlul de comision.

În anul 2021, unul dintre inculpaţi l-a determinat şi sprijinit pe un alt membru al grupării să acceseze fără drept portofelul electronic ataşat unui cont de criptomonedă aparţinând unei persoane.


Sub pretextul încheierii unei tranzacţii financiare, el a indus victima în eroare, determinând-o să transfere peste 400 de unităţi ale unei monede virtuale, în echivalentul a peste 580.000 euro, într-un portofel electronic la care obţinuse anterior accesul, în mod ilegal, de unde şi le-a însuşit. Ulterior, cei doi inculpaţi, sub pretextul achiziţionării de criptomonede, au determinat o altă persoană să transfere unităţi de monedă virtuală, cauzându-i o pagubă de aproximativ 73.000 de dolari.

În anul 2023, un alt inculpat, folosind acelaşi mod de operare, precum şi programe informatice (clona unei aplicaţii bancare) sau înscrisuri false, a indus în eroare două persoane, dintre care una este cetăţean străin, determinându-le să transfere în portofele electronice aflate sub controlul său unităţi de criptomonedă. Prejudiciul este de peste 6.000.000 de dolari.

În acelaşi dosar, un inculpat este cercetat pentru şantaj în formă continuată, după ce, prin ameninţare şi lipsire de libertate, a constrâns o victimă să întocmească un înscris sub semnătură privată, în scopul de a dobândi în mod injust un drept de garanţie reală asupra unui imobil şi recunoaşterea unei datorii fictive de 350.000 lei, pentru a o determina să-i remită această sumă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliția Română, polițiștii Serviciului Criminalistic și ai Serviciului Poliției Canine din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca, Brașov, Alba-Iulia, Pitești și Constanța, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Biroul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT.

În cadrul operațiunii, au participat și specialiști ai EUROPOL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.