Turism culinar, cu excursii de neratat pentru gurmanzi. Se apropie un nou...

Turism culinar, cu excursii de neratat pentru gurmanzi. Se apropie un nou sezon „Banat Brunch” (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1688620008">

Luna aprilie redeschide sezonul excursiilor dedicate bunătăților culinare bănățene, care, de la an la an, au câștigat tot mai mulți amatori, dornici să savureze mâncărurile gustoase și apetisante pregătite de gospodinele de la țară. Și în acest an, nu mai puțin de zece localități pitorești au fost incluse în deja cunoscutul program „Banat Brunch”, o combinație de cuvinte englezești atât de la modă între micul dejun și prânz,  în cadrul căruia cultura gastronomică bănățeană, din care nu lipsesc pâinea de casă, zacusca sau salata de vinete, brânza friptă, jumările, șoncul și carnea în untură, pâinea cu ou, „sarmele”, prăjitura tăvălită sau „croafnele”, toate pregătite din legume și animale cresute în gospodăriile localnicilor, este la loc de cinste.

Gazde pentru „Banat Brunch”

Tanti Emilia Popa din satul Coșteiu de Sus, comuna Margina, este o gospodină deja vestită, care pregătește bucatele după vechi rețete locale și va fi prima gazdă, în 6 aprilie, când va pregăti pentru oaspeți supă de chimen cu crutoane, crumpi părgăliți, mazăre zdrobită cu oloi de ludaie și pancove din pită. În aceeași localitate vor avea loc evenimente similare în 2 mai și 21 septembrie.

„La Decoevents Maya” din Rudăria își va aștepta musafirii în 27 aprilie iar în 11 mai, în curte „La măicuța” din așezarea arădeană Secusigiu, aflată la sud de râul Mureș, cei care îi vor trece pragul vor avea parte de  o masă îmbelșugată, în care mâncărurile au împrumutat câte ceva din bucătăria fiecărei etnii din comună.

În 8 iunie, o primă întâlnire cu bucate gustoase va avea loc în Țara Făgetului, la  Curtea,  în gospodăria numită „Trandafiri de Curtea” unde există o plantație cu aceste flori, și în 29 iunie, la „Stâna de pe Lunca Pogănișului” din Nițchidorf, unde va fi organizat și dejunul din 7 septembrie.

Tot în zona Făgetului, satul Temerești a fost inclus în program în data de 31 august, iar asociația „Verde de Banat” va fi gazdă în satul Poieni, în 14 septembrie.

Locuri de plimbare în împrejurimi

Programul nu este destinat numai iubitorilor de gastronomie, ci și celor care îndrăgesc atmosfera satelor din Banat care și-au păstrat tradițiile locale, obiceiurile, și povești ale ospitalierelor așezări.

Cei care ajung la Coșteiu de Sus au prilejul de a admira vechile bisericuțe de lemn din Margina sau din satele aparținătoare Bulza, Coșevița, Groși, Nemeșești sau Zorani, multe monumente istorice,  pe cea din  comuna Curtea, aflată în apropiere, mănăstirea Izvorul lui Miron sau defileul Mureșului, inclus în rețeaua europeană Natura 2000, în timp ce amatorii de mâncăruri pregătite din făină sau mălai obținut la vechile mori de apă de la Rudăria își vor putea face siesta vizitând faimosul complex mulinologic cărășean.

Din comuna Secusigiu se poate face o plimbare în parcul natural Lunca Mureșului și în rezervația naturală Prundul Mare, iar în satul Munar se află mănăstirea ortodoxă sârbă Bezdin, un lac cu nuferi și pietrele de hotar de la Munar, de la mijlocul secolului al XVIII-lea, care marcau limita domeniului mănăstirii.

Ospățul de la Nițchidorf, așezare întemeiată de șvabi la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în timpul celui de-al treilea val de colonizare, este și un prilej de drumeții în Lunca Pogănișului, în aria protejată în care crește laleaua pestriță, o floare rară, dar se întâlnesc și pâlcuri alcătuite din diverse specii de arbori. La Poieni turiștii au ocazia de a vedea, aievea, un sat din alte timpuri, cu vechea biserică de lemn de la sfârșitul secolului al XVIII-lea,  și frumuseți ale naturii de care nu au parte în zona de câmpie, au parte de găzduire în ospitalierele gospodării ale sătenilor, pot face plimbări și mai lungi, la mănăstirile Românești sau Fârdea, la Luncani sau la Margina, unde căruțele îi așteaptă pentru plimbări rustice și se pot aproviziona cu produse din gospodăriile țăranilor, cei mai mulți crescători de animale, ori cu aromatele fructe de pădure care se găsesc din belșug în împrejurimi.

Din Poieni se pot face multe drumeții în Munții Poiana Ruscă, la cascada Șopot, diferită în funcție de anotimp, sau la Pietrele Cohului și Peștera Albastră.

Surse foto: wikipedia.org, Banat Brunch, aradcityguide.ro, lumeasatului.ro, cunoastelumea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.