Corespondență specială din Doha. Aeroportul Internațional Timișoara, între cele patru mari proiecte...

Corespondență specială din Doha. Aeroportul Internațional Timișoara, între cele patru mari proiecte prezentate șeicilor pentru oportunități de investiții

0
DISTRIBUIȚI
Sursa foto: Guvernul României / Adrian Pîclișan

O delegație guvernamentală în frunte cu premierul Marcel Ciolacu a vizitat astăzi Doha, capitala Qatarului, iar mâine se va afla la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, pentru a prezenta proiectele importante pentru care România caută investitori. Unul dintre cele patru mari proiecte pentru care se caută 15 miliarde de dolari este Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara.

Delegația română a avut întâlniri cu șeicul Faisal bin Qassim al-Thani, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Qatar, cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al Statului Qatar, şi cu cei ai Qatari Industrial Manufacturing. Pe agenda discuțiilor s-au aflat investiţii în Portul Constanţa, Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, Autostrada Comarnic – Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal – Braşov.

„Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro.


Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenței sale realizarea unui task force care să fie operaționalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare. (…) Prioritatea este Portul Constanța care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est. (…) De asemenea, vom discuta și posibilitatea altor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic – Brașov și modernizarea căii ferate Predeal – Brașov”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În exclusivitate pentru PRESSALERT.ro, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a spus că „am prezentat oportunitățile, inclusiv legate de Aeroportul Internațional Timișoara. Luna viitoare se va constitui acest grup de lucru între România și Qatar, către care voi transmite toate datele, urmând ca cei care ar avea dorință să investească în Aeroportul Timișoara, să o poată face, pentru zona de cargo, dar nu numai. Aici nu vorbim de acte de caritate, ci de oameni care vor să investească, și să facă bani. Iar Aeroportul Timișoara în acest moment reprezintă o afacere care, din perspectiva noastră, are nevoie de o infuzie de capital pentru a se putea dezvolta și care va aduce un plus financiar celor care investesc. Sper ca lunile viitoare să se ia o decizie concretă din acest punct de vedere, de investiție în AIT, pe toate componentele”.

„România e interesantă din acest punct de vedere, atrage investiții străine, și există interes pentru proiectele de infrastructură, pe anumite proiecte care pot fi făcute pe legea parteneriatului public-privat. Lumea e interesată de România, pentru că se poate ajunge la câștiguri financiare importante, pentru că despre asta vorbim, iar acesta e un semnal bun”, a mai spus ministrul Transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.