Primarul Robu dă vina pe guvern pentru tăierea bugetului festivalului TESZT: „Nu...

Primarul Robu dă vina pe guvern pentru tăierea bugetului festivalului TESZT: „Nu avem bani suficienți”

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a explicat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat de către un jurnalist, că Primăria Timișoara a tăiat din bani pentru Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, astfel că a fost redus programul Festivalului TESZT, din cauza Guvernului. Concret, primarul Timișoarei susține că municipalitatea ar avea cheltuieli prea mari, ca urmare a faptului că trebuie să plătească indemnizațiile asistenților sociali ai persoanelor cu dizabilități, și nu numai.

„Nu i s-a tăiat integral finanțarea, i s-a redus. Inițial, era printr-o scăpare zero, dar când m-a sesizat directorul Teatrului Maghiar, imediat am dispus să se facă corecția de rigoare, însă nu s-a putut acorda toată suma, pentru că nu avem bani suficienți. Avem foarte mari cheltuieli în plus de dus în urma deciziilor puterii politice naționale PSD-ALDE. Pentru plata indemnizațiilor asistenților sociali ai persoanelor cu dizabilități avem de plătit cu 22 de milioane de lei pe an, mai mult decât ne sunt veniturile suplimentare pe care le obținem prin creșterea coeficientului cotei părți din impozitul pe venit care rămâne la bugetul local.


Așadar, ni s-a dat cu o mână și ni s-a luat cel puțin cu o mână și jumătate, ca să nu zic cu două mâini, și în această situație nu putem să suportăm numai de la bugetul local tot ce ne-ar plăcea nouă să se întâmple în Timișoara”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a început să vorbească și despre titlul de Capitală Culturală Europeană, despre care spune că trebuie să-l „onorăm” în anul 2021, doar că acest lucru costă.

„Trebuie să onorăm acest titlu, trebuie să ne reprezentăm pe noi înșine, să reprezentăm România, să reprezentăm Europa la superlativ și asta costă. Nu toată lumea știe că obținerea titlului nu-ți aduce bani de la UE. Noi avem o sumă de 1,5 milioane de euro și atâta tot. Dar, per ansamblu, orașele care au deținut acest titlu au fost extrem de câștigate, pentru că în anul exercitării funcției de capitală culturală europeană și în anii ce urmează, orașele au mult mai mulți turiști decât dacă nu ar fi fost în această postură. Calculele arată că peste tot, la fiecare euro investit, se câștigă într-un orizont de timp de câțiva ani șase euro. Doar că aceste câștiguri vin într-un viitor apropiat, iar pe noi ne interesează viitorul acum”, a afirmat Nicolae Rodu.

Edilul-șef a făcut din nou un apel la mediul economic pentru a sprijini financiar cultura, sportul sau educația, alături de Primăria Timișoara. „Evident, fac apel și la Guvern să se aplece asupra orașului Timișoara și să-și onoreze angajamentele de a finanța pregătirea orașului pentru anul 2021. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute cu bani guvernamentali, nu avem resurse să le realizăm doar cu bani de la buget local. Trebuie să ne comportăm ca oameni responsabili cu toții”, a conchis Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.