”Promovare” pentru 2021. Teatrul „Csiky Gergely”, obligat să reducă programul festivalului TESZT...

”Promovare” pentru 2021. Teatrul „Csiky Gergely”, obligat să reducă programul festivalului TESZT după ce Primăria Timișoara a tăiat jumătate din bugetul pentru 2019

0
DISTRIBUIȚI

După ce s-a ambiţionat să lase teatrul german fără directorul care, împreună cu colectivul de actori care şi-a desfăşurat activitatea sub coordonarea sa, i-a adus acestuia o binemeritată consacrare atât în ţară cât şi în străinătate, primarul Nicolae Robu torpilează şi teatrul maghiar, prejudiciind în mod nesocotit şi agresiv activitatea celor două teatre ale minorităţilor din oraş, al căror rol a fost considerabil în decizia de a desemna Timişoara una din  capitalele culturale ale Europei în anul 2021.

La şedinţa de consiliu local din 7 mai, în care a fost votat bugetul Timişoarei, Teatrul „Csiky Gergely” s-a trezit că suma alocată activităţii sale s-a înjumătăţit faţă de cea de anul trecut, tocmai în pragul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, al cărui program era deja întocmit şi anunţat de o bună bucată de vreme. În aceste condiţii, respectarea programului întocmit a devenit o imposibilitate, dar pentru a păstra continuitatea festivalului organizatorii au decis ca acesta să aibă totuşi loc, însă în condiţii de avarie, cu un program redus. Constrâns de lipsa banilor, care îl obligă să reducă în mod drastic costurile acestui eveniment internaţional de amploare, teatrul s-a văzut obligat să anuleze mai multe spectacole selecţionate şi invitate la festival, precum şi prima ediţie a bursei de festivaluri, programată în timpul desfăşurării TESZT, pentru a oferi un loc de discuţii între specialiştii din domeniul teatrului. Din acelaşi motiv, Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 a renunţat la programul Fo(u)r Public Spaces din cadrul TESZT, care urma să prezinte publicului timişorean patru spectacole în aer liber cu acces gratuit.

În aceste condiţii, TESZT, cel mai important festival internaţional din regiune axat pe teatrul contemporan şi singurul din Timişoara în prima parte a anului, se va desfăşura sub genericul „1/2SZT – jumătate de buget, jumătaTESZT” cu un număr restrâns de spectacole faţă de cele programate iniţial https://www.pressalert.ro/2019/05/spectacolele-lunii-mai-pe-scenele-timisorene-ce-premiere-sunt-programate-foto/ :

Noul program al festivalului este următorul:

Luni, 20 mai 2019, Sala Mare, 19:00

Teatrul Dramatic de Stat „Stary Dom” Novosibirsk (Rusia)

„Sociopath/Hamlet”

Regie: Andrei Prikotenko

 

Marți, 21 mai 2019, Sala Mare, 17:00

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

„Swan lake revisited/Lacul lebedelor revăzut”

Regie: Kokan Mladenović

 

Miercuri, 22 mai 2019, Sala Mare, 19:00

Compania de dans Cie Malka Grenoble (Franța)

 

„Têtes d’Affiche”

Coregrafie: Bouba Landrille Tchouda

 

În cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019

 

Joi, 23 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Jamaa El Irakya, Monty, Frascati Producties (Belgia-Olanda)

„Bagdad”

Creat de Enkidu Khaled și Chris Keulemans

 

Sala Studio, 21:00

Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)

„Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”

Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

 

Vineri, 24 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Teatrul „Jászai Mari” Tatabánya (Ungaria)

„Macbeth”

Regie: Szikszai Rémusz

 

Sala Studio, 22:00

Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)

„Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”

Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

 

Sâmbătă, 25 mai 2019

Sala Studio, 16:00

Teatrul Apollo 111, București

„Medea’s Boys”

Regie: Andrei Măjeri

 

Sala Mare, 18:00

F.A.C.E.


Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania)

„Antigona”

Regie: Kristóf Szabó

 

Sala Studio, 21:00

Teatrul Apollo 111, București

„Medea’s Boys”

Regie: Andrei Măjeri

 

Duminică, 26 mai 2019, Sala Mare, 16:00

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Henric al IV-lea

Director de scenă: Victor Ioan Frunză

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în 20 mai, în foaierul teatrului, înainte de spectacolul “Sociopath/Hamlet” invitat din Novosibirsk, care a obţinut numeroase premii. Actorii sloveni Uroš Kaurin şi Vito Weis vor juca de două ori “Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor” şi vor susţine între 22 şi 26 mai un atelier de actorie pentru studenţi şi tineri actori din regiune. Expoziţia Coll[age] de Benedek Levente, graficianul TESZT-ului, va fi vernisată la Atelierul de Urbanism, luni, 20 mai, ora 18,00.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.