Spectacolele lunii mai pe scenele timișorene. Ce premiere sunt programate FOTO

Spectacolele lunii mai pe scenele timișorene. Ce premiere sunt programate FOTO

0
DISTRIBUIȚI
InCREDibil

În primele cinci zile ale lunii mai continuă Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret de Expresie Germană iar în 6 mai, sala teatrului va găzdui spectacolul „Prostia omenească”, după Ion Creangă. Următoarele spectacole din această lună vor fi „Europa”, după un text de David Greig şi „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunici sale fără suflet” de Gabriel García Márquez. În 14 mai, teatrul german va fi prezent la Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad cu spectacolul „Jurnal de România. Timişoara” de Carmen Lidia Vidu, iar în 21 mai, cu acelaşi spectacol, la Festivalul Internaţional „Voices of Europe” din oraşul german Jena. Îndrăgitul basm „Albă ca Zăpada” după Fraţii Grimm este premiera regizată de Simona Vintilă cu care teatrul încheie luna, în 30 mai.

Repertoriul operei timişorene în luna mai începe cu musicalul „Disney: Beauty and the Beast” (Frumoasa şi Bestia) de Alan Menken, o coproducţie realizată cu teatrul naţional, în a doua zi a lunii, şi care va avea încă o reprezentaţie în 12 mai. Tot în aceasă lună mai pot fi văzute operele „Bal mascat” şi „Nabucco” de Giuseppe Verdi, ambele cântate în limba italiană şi titrate în limba română, baletul „Giselle” de Charles Adolphe Adam şi baletul-rock „Dancing Queen”, pe muzica formaţiei Queen, operetele „Văduva veselă de Franz Lehár şi „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán, interpretate în limba română, iar în 28 mai, spectacolul de diplomă susţinut de elevii secţiei de coregrafie „Ştefan Gheorghe” din cadrul Liceului de Artă „Ion Vidu”, promoţia 2019.

Sala 2 a teatrului naţional va găzdui, în 3 şi 4 mai, spectacolul „inCREDibil”, de Mihaela Michailov, Peca Ştefan, Leta Popescu (totodată regizorul spectacolului) şi Elise Wilk, o comedie amară care propune o radiografie a fericirii din perspectiva unei lumi descompuse în multe compromisuri individuale, în care personajele caută să obţină fericirea într-un mod facil, minţind şi minţindu-se necontenit. Această duplicitate este însă un eşec, căci la nivel individual întrerupe legăturiledintre oameni, în timp ce la o scară mai mare, sufocă societatea. Spectacolul cuprinde 11 variaţiuni pe tema împlinirii şi a ratării individuale dar şi colective şi propune un moment de reflecţie asupra responsabilităţii fiecăruia în evoluţia sau involuţia lumii în care trăim. În aceeaşi sală vor mai avea loc, în luna mai, spectacolele „Rambuku”, „Billy mincinosul”, „Piaţa Roosevelt” şi „Cele trei graţii”. În sala studio „Uţu Strugari” vor putea fi văzute spectacolele „Pe mâine”, „Aeroport” şi câte două reprezentaţii cu spectacolele „Cloaca” şi „M-am hotărât să devin prost” iar sala mare a teatrului va găzdui spectacolele „De ce iubim femeile”, „Cenuşăreasa”, Turneu Stradivarius 2019 „Vive la musique” care va avea loc în 16 mai, „Anna Karenina”, „Pinocchio” şi „O scrisoare pierdută”.

Teatrul maghiar va fi prezent la începutul lunii la „Zilele Sfântu Gheorghe” din oraşul de reşedinţă al judeţului Covasna cu două reprezentaţii ale spectacolului „Depravare” iar în 9 mai va avea loc o nouă reprezentaţie a spectacolului „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, recent pus în scenă de Victor Ioan Frunză, in cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a „Zilelor Maghiare Bănăţene”, teatrul „Csiky Gergely” va fi prezent cu spectacolele „Wiener Walzer” şi „De la ziua morţii până în Duminica Floriilor” iar în 18 mai va prezenta o nouă premieră, „Swan Lake Revisited” (Lacul lebedelor revăzut), în regia lui Kokan Mladenović.

Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, unul dintre cele mai importante proiecte ale teatrului, care îşi propune să promoveze multiculturalismul, ultimele succese ale teatrelor din regiune şi să faciliteze un dialog pentru schimburi culturale şi artistice, o colaborare cât mai strânsă a teatrelor din regiune şi accesul publicului timişorean la spectacolele acestora, a ajuns la a XII-a ediţie, axată în jurul conceptului de eroism/antieroism şi se va desfăşura între 19 şi 26 mai. Evenimentul aduce în faţa publicului cele mai bune spectacole din regiune dar şi din restul Europei, mai mult de jumătate din spectacolele acestui an fiind selectate în urma apelului deschis lansat de festival pentru înscrierea noilor puneri în scenă în Europa de Est şi Balcani. Piese clasice în viziune contemporană dar şi texte noi care reflectă acute crize contemporane, eroi în posturi tragice, forme estetice clasice sau inovatoare, o mare diversitate de spectacole de pe o întinsă arie geografică, aduc pe scenă o temă mereu fascinantă şi extrem de sensibilă în lumea de azi.

Ca în fiecare an, spectacolele vor fi traduse în română, maghiară şi engleză, în funcţie de limba în care se interpretează, iar reprezentaţiile vor avea loc în sala mare şi sala Studio a teatrului maghiar, precum şi în sala de spectacole a Cercului Militar din Piaţa Libertăţii.


Pentru această ediţie a festivalului, au fost selectate nu mai puţin de 16 sprectacole: „Swan Lake Revisited”, o premieră a teatrului maghiar timişorean, „Sinucigaşul”, prezentat de trupa Forte a teatrului Szkéné din Ungaria, „Sociopath/Hamlet”, pus în scenă de teatrul Stary Dom Novosibirsk, „no title yet” al teatrului Mladinsko din Ljubljana, „Fando şi Lis” cu trupa teatrului Masterskaya din Sankt Petersburg, „Têtes dʹAffiche” al companiei de dans Cie Malka din Franţa, „Academia Spectatorului” jucat de teatrul „Kosztolányi Dezsö” din Subotica, „I Love You Turkey” montat de teatrul municipal Bakirköy din Istanbul, „Hero 2.0 – The Show of All Shows” – un moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana, Jamaa el Irakya & Frascati Producties & Monty din Belgia şi Olanda, „Bagdad”, creat şi interpretat de Enkidu Khaled şi Chris Keulemans de la teatrul „Jászai Mari” din Tatabánya şi „Macbeth”. Teatrul Apolo 111 din Bucureşti va aduce la Timişoara spectacolul „Medeaʹs Boys”, iar F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble din Germania va fi prezent cu spectacolul „Antigona”. Teatrul maghiar „Csiky Gergely” a selectat pentru festival şi „Henric al IV-lea”, care a văzut recent luminile rampei pe scena timişoreană iar teatrul budapestan Szkéné va prezenta spectacolul „Kohlhaas”. Lista spectacolelor festivalului se încheie cu „Noua Macedonie a lui Noe” al Teatrului Naţional Bitola din Macedonia de Nord şi „Erotism”, un concert susţinut de Vrooom din Serbia. Biletele vor fi puse în vânzare la începutul luniii mai, când va fi publicat şi programul detaliat al festivalului, pe www.teszt.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.