Trupa AC/DC a fost „mulsă” după mercurialul Companiei Naţionale de Drumuri şi...

Trupa AC/DC a fost „mulsă” după mercurialul Companiei Naţionale de Drumuri şi Şpagă

2
DISTRIBUIȚI

Scandalul declanşat de angajaţii de la Drumuri Naţionale din vama arădeană Nădlac care au cerut şpagă echipei tehnice de la AC/DC bani bucurienu este decât vârful iceberg-ului. Mita a devenit la fel de naturală ca şi respiratul pentru angajaţii Regionalei de Drumuri şi Poduri Timişoara, care au ajuns să „ungă” numirea în agenţiile de control şi încasări din vămi cu sume între 3.000 şi 5.000 de euro. O investiţie care asigură un profit pe măsură. Există două metode patentate – şpaga normală între 5 şi 20 de euro pentru camioanele „curate” şi cea pentru situaţii speciale între 50 şi 100 de euro. Când maşina este în regulă şi şoferul nu sare cu „atenţia”, camionul este tras pe dreapta şi lăsat să aştepte. Cum tahografele înregistrează aceaste staţionări şi perioadele de deplasare sunt extrem de stricte pentru şoferi, aceştia  preferă să dea banii şi să poată pleca. În cazul în care greutatea pe osie este depăşită, şpaga este direct proporţională cu depăşirea. Pentru a se acoperi şmenurile, angajaţii şi-au făcut o obişnuinţă din a ajuta cântarele să se defecteze. În perioada de vară, când traficul este mai mare, într-o zi un singur angajat din vama Nădlac produce între 500 şi 1000 de euro, din aceste sume 30-40% fiind colectate pentru şefi.

Toate acestea se petrec sub conducerea celui mai vechi şef de regională de drumuri din ţară, Ioan Maliţa, în graţiile căruia se află, printre alţii, şi Daniela Dudaş , şefă de tură la ACI Nădlac.


Conform Jurnalului Naţional, ancheta declanşată după ce subordonaţii lui Maliţa au cerut şpagă o mie de euro, împreună cu poliţiştii de frontieră din PCTF Nădlac, de la şeful convoiului care a adus în România patru din cele şapte bărci cu motor de Formula 1 care aparţineau chiar şeicului Hassan Bin Jabor Al-Thani, membru al familiei regale din Qatar a rămas, de asemenea, fără nici un rezultat. Ioan Maliţa a fost implicat şi în alte afaceri dubioase, cum este cea a achiziţionării unui teren de la mafia ţigănească pentru 2,2 milioane euro, chiar dacă exista o interdicţie de vânzare-cumpărare pentru parcela respectivă. Directorul Maliţa nu a putut fi contactat deoarece „este într-o şedinţă”, iar adjunctul Horaţiu Simion a susţinut că ” ancheta este în curs. Nu ştiu să vă spun cât de des se strică acele cântare. Trimiteţi un mail, găsiţio adresa pe pagina de net, cu întrebarea şi vă vom răspunde”.

2 COMENTARII

  1. pai la cat sunt de scarbosi indivizii de vamesi nu m-as mira sa nu pateasca nimic…. rusine nu tre sa le fie ca fac asta de zeci de ani… si nu m au in sange asa ceva… sa speram ca-i vor da afara… putin probabil insa

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.