RĂZBOIUL DIN UCRAINA a intrat în ziua a șaptea UPDATE 11 Statele...

RĂZBOIUL DIN UCRAINA a intrat în ziua a șaptea UPDATE 11 Statele Unite închid spaţiul aerian pentru avioanele ruse. Rusia îl expulzează pe ambasadorul american

0
DISTRIBUIȚI

Armata rusă a lansat bombardamente, marţi seară, asupra unor obiective din Kiev şi de la periferia capitalei Ucrainei, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa ucraineană şi internaţională. Explozii au fost raportate în noaptea de marți spre miercuri și în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, aflat mai aproape de granița cu Rusia.

UPDATE 11 Administraţia Biden a anunţat, miercuri, noi sancţiuni împotriva Rusiei, printre măsuri figurând interzicerea zborurilor avioanelor ruse în spaţiul aerian american şi perturbarea activităţilor de rafinare a petrolului.

„Astăzi, Statele Unite, în coordonare cu aliaţii şi paternerii, impun noi costuri economice asupra Rusiei şi Belarusului ca reacţie la invazia brutală în Ucraina decisă de preşedintele Vladimir Putin. Statele Unite vor lua măsuri pentru a trage la răspundere Belarusul din cauza facilitării invaziei lui Putin în Ucraina, pentru a slăbi sectorul rus al apărării şi puterea militară în următorii ani, pentru a viza cele mai importante surse de bogăţie ale Rusiei şi pentru a interzice cursele companiilor aeriene ruse în spaţiul aerian al SUA”, anunţă Casa Albă, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

„Ca rezultat al coordonării noastre istorice la nivel multilateral, Rusia a devenit un stat izolat din punct de vedere economic şi financiar la nivel mondial. Peste 30 de ţări, reprezentând mai mult de jumătate din economia mondială, au anunţat sancţiuni şi măsuri de control asupra exporturilor vizând Rusia”, precizează Preşedinţia SUA.

În replică, nexta.tv transmite că ambasadorul SUA la Moscova va fi expulzat de autoritățile ruse. Informația a fost dezmințită ulterior de Ministerul de Externe al Rusiei.

UPDATE 10 Ministerul rus al Apărării a prezentat primele rapoarte privind numărul victimelor înegistrate în timpul invaziei din Ucraina, scrie BBC. Instituția susține că 498 de soldați ruși au fost uciși și 1.597 răniți până în prezent, potrivit presei ruse.

Afirmația este semnificativ mai mică decât evaluarea Ucrainei cu privire la victimele rusești, Kievul susținând că au fost uciși 5.840 de soldați ruși.

De asemenea, Rusia a susținut că peste 2.870 de militari ucraineni au fost uciși și aproximativ 3.700 au fost răniți. Kievul nu a oferit informații.

BBC spune că nu poate verifica în mod independent nici afirmațiile rusești, nici pe cele ucrainene, dar Ministerul britanic al Apărării consideră că forțele Moscovei au suferit pierderi grele.

Anterior, serviciile de urgență ucrainene au declarat că peste 2.000 de civili și 10 membri ai serviciilor de urgență au fost uciși până în prezent.

UPDATE 9 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat miercuri, printr-o rezoluţie care nu are caracter juridic obligatoriu, intervenţia militară rusă în Ucraina, informează CNN.

În favoarea proiectului de condamnare a invaziei militare ruse au votat 141 de state, iar cinci ţări – Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria – s-au pronunţat împotriva rezoluţiei, conform cotidianului Le Figaro.

Reprezentanţii a 35 de ţări, inclusiv ambasadorul Chinei, s-au abţinut de la vot.

Rezoluţia, care, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate ONU, nu are caracter juridic obligatoriu, cere Rusiei să retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei recunoscut prin tratatele internaţionale”. Rezoluţia confirmă susţinerea pentru „suveranitatea Ucranei, pentru independenţa, unitatea şi integritatea teritorială”.

Rezoluţia, iniţiată de Uniunea Europeană şi de Ucraina, condamnă şi decizia Rusiei de plasare în alertă a capabilităţilor de disuasiune nucleară, precum şi implicarea Belarusului în conflict.

UPDATE 8 Oficialii ucrainieni sunt așteptați să sosească joi în Belarus pentru următoarea rundă de negocieri de pace, a declarat șeful delegației ruse pentru agenția de știri TASS, conform Sky News.

Armata rusă va asigura un coridor de securitate pentru delegația ucraineană.

Cele două părți vor discuta despre o încetare a focului atunci când vor continua negocierile, a relatat agenția de știri Interfax.

O primă rundă de negocieri a avut loc luni, 28 februarie.

UPDATE 7 O a doua rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina va avea loc miercuri, a relatat agenţia de presă de stat rusă TASS, care a citat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

TASS a precizat că respectivul consilier al şefului statului ucrainean, pe care l-a identificat în persoana lui Oleksii Arestovici, a făcut respectivele declaraţii la postul de televiziune Ukraine-24 TV.

UPDATE 6 Peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse, anunță serviciul de urgență din Ucraina. ONU raportează, însă, un număr mai mic de victime.

Peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși până în prezent de la începutul invaziei ruse, a declarat miercuri Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina, citat de CNN.

„Mai mult de 2.000 de ucraineni au murit, fără a-i pune la socoteală pe cei care ne apără. Copiii, femeile și forțele de apărare își pierd viața în fiecare oră”, a precizat serviciul.

Potrivit aceleiași surse, unele infrastructuri de transport, case, spitale și grădinițe au fost „distruse” de forțele rusești în ultimele șapte zile.

Între timp, bilanțul civililor decedați sau răniți raportat de Națiunile Unite este mult mai mic decât cifra de „peste 2.000″.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat marți că peste 500 de victime civile au fost raportate în Ucraina de către ONU – inclusiv cel puțin 136 de civili uciși și 400 de civili răniți.

Harkov

UPDATE 5 Am avut mai multă unitate decât în ultimii 30 de ani, a spus, miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ultimul său mesaj transmis națiunii. După bombardarea turnului Babyn Yar el a spus că evreii au fost uciși de naziști „a doua oară”.

„Multă sănătate, țară unită! A nu a spus din greșeală „unită”. A început a șaptea zi a acestui război teribil. Un război pe care îl simțim la fel. În acest timp, am avut mai multă unitate decât în ultimii 30 de ani”, și-a început Zelenski mesajul său.

El a spus că la început toți au fost speriați, apoi au simțit multă durere.

„Iar acum nu ne mai pasă decât de victorie, de adevăr, de pace. Decât de liniștea pe care vrem să o obținem. Decât de viețile oamenilor noștri pentru care ne făceam griji. Decât de Ucraina. În acest timp, am devenit cu adevărat unul. Ne-am iertat mult unii pe alții. Am început să ne iubim unul pe celălalt. Ne-am ajutat reciproc. Ne-am făcut griji unul pentru celălalt”, a mai sppus președintele.

El a vorbit și de atacul de marți dimineața, din Piața Libertății: „eram toți locuitorii din Harkov”.


Apoi a vorbit despre bombardamentul din Kiev, unde au murit oameni nevinovați. Zelenski spune că fiecare putea fi unul dintre cei care și-au pierdut viața acolo.

„Noaptea trecută am fost cu toții bombardați în Kiev. Și am murit cu toții în Bayin Yar, din cauza unei rachete. (…) Babyn Yar este o parte specială a Kievului, o parte specială a Europei, un loc de rugăciune, un loc de comemorare pentru sute de mii de oameni uciși de naziști., locul pentru cimitirele vechi din Kyev. Cine ar trebui să fii tu ca să-l faci țintă pentru rachete? Ați ucis victimele Holocaustului pentru a doua oară. În perioada sovietică, pe oasele de acolo a fost construit un centru de televiziune și, de asemenea, un complex sportiv”, spune președintele ucrainena.

El afirmă că totul s-a întâmplat „pentru a șterge o istorie adevărată a Babyn Yar”.

„De ce a fost bombardat? Acest lucru este mai presus de umanitate. Un astfel de atac cu rachete arată că pentru mulți oameni din Rusia, Kievul nostru este complet străin. Ei nu știu nimic despre capitala noastră, despre istoria noastră, dar au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți. În prima zi a războiului, a fost bombardat cu brutalitate orașul Uman, unde sute de mii de evrei veneau în fiecare an să se roage. Apoi, Babyn Yar, unde sute de mii de evrei au fost executați. Mă adresez acum tuturor evreilor din lume: nu vedeți ce se întâmplă? Este foarte important ca milioane de evrei din întreaga lume să nu rămână tăcuți în acest moment. Nazismul se naște în tăcere. Deci, strigați despre uciderea civililor, strigați despre uciderea ucrainenilor. Noaptea trecută și în această seară au continuat să ne bombardeze orașele. Bombe, rachete, artilerie, mitraliere, vizând oameni pașnici. Din nou. țintește zone rezidențiale”, mai spuen Zelenski.

Volodimir Zelenski vorbește despre invincibilitatea Ucrainei: „Orice visează ei acolo, să fie blestemați! Pentru că Dumnezeu este cu noi”.

UPDATE 4 Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a afirmat că ţara sa este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina, dar şi-a exprimat încrederea că va putea rezista acestor presiuni şi se va putea apăra fără ca reputaţia să-i fie afectată, relatează Tanjug.

Comentând, marţi, o remarcă făcută la televiziunea croată RTL în sensul că nu ar mai trebui să i se permită să „stea aşezat pe două scaune, unul la Bruxelles şi unul la Moscova”, Vucic a subliniat că Serbia „are un singur scaun – al ei propriu”.

„Nici nu mă aşteptam la ceva mai bun de la marii noştri prieteni de la Zagreb”, a spus ironic preşedintele sârb.

Acesta a menţionat că a avut intense convorbiri în ultimele zile cu oficiali din mai multe ţări, adăugând: „Atât despre marele respect pentru independenţa şi dreptul altor ţări de a decide singure”.

„Vom persevera şi ne vom apăra cât de bine putem pentru că avem o singură ţară, dar nu e uşor”, a continuat el, exprimându-şi totuşi convingerea că Serbia are un viitor bun, poate rezista presiunilor şi „îşi poate păstra mândria naţională şi demnitatea, evitând totodată mânia marilor puteri, pentru că de obicei acestea şi-o manifestă asupra ţărilor mai mici”.

Întrebat ce poziţie va adopta Serbia la apropiata sesiune a Adunării generale a ONU consacrate crizei din Ucraina, Aleksandar Vucic a spus că Serbia susţine principiul integrităţii teritoriale, dar nu şi sancţiunile.

Serbia a fost întotdeauna de partea corectă a istoriei şi are dreptul să-şi aleagă tabăra în funcţie de propriile interese, a declarat la rândul său preşedintele Parlamentului sârb, Ivica Dacic, ca răspuns la remarci ale oficialilor croaţi în sensul că Serbia trebuie să formuleze o poziţie clară în conflictul ruso-ucrainean.

Croaţii „au arborat de fiecare dată steagul fiecărui ocupant venit” şi Croaţia vrea să-şi aleagă tabăra conform propriilor interese, a afirmat marţi Dacic, care este liderul Partidului Socialist Sârb.

Şi Serbia trebuie să aibă dreptul de a face o alegere, a adăugat el. „Ne spun că trebuie să alegem partea corectă. Noi am fost întotdeauna de partea corectă, adică am fost mereu de partea opusă celei unde era Croaţia”, a menţionat politicianul sârb.

Acesta a comentat şi pe marginea interdicţiilor impuse de numeroase ţări canalelor de media Russia Today şi Sputnik, precizând că Serbia nu va urma exemplul lor. „Ani la rând Occidentul şi UE au dat altora lecţii de libertatea presei şi acum introduc o cenzură brutală pentru a răspândi ură împotriva Rusiei şi a poporului rus”, a notat Dacic, citat de Tanjug.

UPDATE 3 Comisia Europeană a aprobat, miercuri, crearea unui coridor umanitar pentru Ucraina, inițiativă promovată de eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, și susținută de circa 90 de eurodeputați: „Asta înseamnă să te lupți pentru ideile tale și să influențezi lucrurile prin politică”

„Ca urmare a demersului pe care l-am inițiat, în ultimele zile, privind crearea unui coridor umanitar pentru #Ucraina, inițiativă susținută de circa 90 de eurodeputați, Comisia Europeană a aprobat astăzi instituirea acestui mecanism”, anunță Victor Negrescu.

În scrisoarea sa, negrescu a solicitat suport pentru familiile cu copii, crearea unui coridor pentru transportul ajutorului umanitar către Ucraina, dar și un sprijin integrat la nivel european.

„Iată că toate aceste lucruri se regăsesc în propunerea Comisiei Europene de astăzi. Mă bucur că solicitarea noastră a produs rezultate și că executivul european și statele membre au ascultat apelul și argumentele noastre. Asta înseamnă să te lupți pentru ideile tale și să influențezi lucrurile prin politică”, conchide europarlamentarul social-democrat.

UPDATE 2 Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a transmis, astăzi, că rușii au preluat controlul în orașul ucrainean Herson.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat instaurarea controlului asupra orașului Herson.

Ocuparea orașului Herson a fost confirmată și în presa rusă, potrivit CNN.

Presa rusă l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

Infrastructura civilă, facilitățile de susținere a vieții și transportul urban funcționează normal, a declarat Konashenkov, potrivit agenției de presă de stat TASS.

UPDATE 1 Aproape 24.000 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România, potrivit datelor adunate de Poliția de Frontieră. Este o creștere față de ziua precedentă, anunță autoritățile române.

Marți, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.364 de persoane, dintre care 23.862 cetăţeni ucraineni. Este o creştere cu 5,6% faţă de ziua precedentă, au transmis autoritățile.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (creștere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (creștere de 1,6%).

Din România au ieșit 78.584 de persoane, dintre care 17.783 cetăţeni ucraineni ceea ce reprezintă o creştere de 12%.

De la declanşarea crizei, în România au intrat 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 cetăţeni ucraineni.

Serviciul ucrainean pentru Comunicaţii a anunţat, potrivit cotidianului The Kyiv Independent, că au fost bombardamente în zonele Rusanivka, Kurenivka şi Boiarka din Kiev.

În plus, au fost raportate explozii la periferia capitalei, în zona Zhuliany, în apropierea aeroportului, şi în suburbia Vişneve.

Surse citate de CNN au confirmat o serie de explozii puternice în Kiev şi la periferia capitalei Ucrainei.

Tot marţi seară a fost semnalată o nouă explozie într-o zonă rezidenţială din oraşul Harkiv, în nord-estul Ucrainei. De asemenea, conform agenţiei Ukrinform, armata rusă a atacat şi obiective din regiunea Zaporojie, situată în sudul ţării.

Marţi după-amiază, armata rusă a efectuat bombardamente în zona unui turn de televiziune şi telecomunicaţii din Kiev. Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite în acest atac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.