Casa mea în România 2020 (II)

Casa mea în România 2020 (II)

6
DISTRIBUIȚI

Îmi place să fac exerciţii de imaginaţie de multe ori, le găsesc relaxante şi nu de puţine ori în urma gândurilor care-mi zboară către acerbis-living-room-ideas-1universuri imaginate probabil de Herbert sau Asimov, pot să găsesc rezolvări sau soluţii pentru problemele reale. Provocarea şi curiozitatea, spunea un cunoscut teoretician, sunt baza dezvoltării umanităţii. Curiozitatea m-a dus cu gândul la casa viitorului apropiat, cel din 2020 aşa cum o văd eu. Daca data trecută am vorbit despre bucătăria românului in 2020, haideţi să vorbim azi de sufragerie.

Clasicul living room de peste 10 ani va suferi schimbări radicale, atât în percepţie cât şi în gradul de penetrare al tehnologiei în casele noastre. Sufrageria românilor, la fel ca şi a europenilor, va deveni o încăpere multimedia şi în acelaşi timp un spaţiu de lucru sau joacă. În casa viitorului 2020, sufrageria încă va conţine clasicul TV, care între timp va deveni 3D şi interactiv. Va reacţiona, la fel ca restul electronicelor din sufragerie, la comenzi vocale sau vizuale şi probabil va avea un diametru mai mare, probabil în jur de 2 – 2.5 metri. TV-ul anului 2020 va fi un sistem care va integra 3D, hologramele (da, în 10 ani vom avea aparatele de proiecţie holografică şi scanare direct integrate în TV ) care vor funcţiona şi ca videotelefon, internetul şi un viitor numitor comun al consolelor Wii, Xbox şi PS de astazi.  Totul va funcţiona pe baza comenzilor vocale si pe wi-fi.

Tot in 2020 problema energiei electrice va fi rezolvată parţial, casele fiind alimentate de curentul alternativ luat din aer (wireless energy). Casa, respectiv sufrageria pentru că de ea vorbim astăzi – va deveni inteligentă şi sensibilă la nevoilor proprietarilor – astfel sufrageria va menţine o temperatură stabilă în camere, in funcţie de profilul persoanei sau persoanelor aflate în încăpere.

Spuneam ca sufrageria va deveni şi un loc de muncă – masa sufrageriei va deveni o suprafaţă multitouch care va fi integrată cu biroul virtual al proprietarului, fiind capabilă să prelucreze documente, să facă rapoarte şi statistici, să ia decizii la nivel de fiinţa artificială medie.


Va putea eventual controla frigiderul şi aragazul sau va putea face comenzi pentru livrarea la domiciliu a unei pizza pe baza unui dialog cu proprietarul. N-ar fi amuzantă şi în acelaşi timp eficientă o discutie iscată la ora 13, iniţiată de masa sau unitatea centrală de control al mediului din apartament (chiar nu mi-a venit altă denumire în cap, hai să-i spunem de acum UC):
– Ioane, este ora 13, scuză-mă ca te deranjez. Ai vrea să-ţi faci tu de mâncare sau comanzi din oraş masa de pranz? întreabă UC.
– Comand din oraş! răspunde Ion.
– Preferi pizza, mancare chinezească sau altceva?, continuă UC afişând pe HoloTV opţiunile pentru masa de prânz.
– Azi pizza, comandă-mi de la PizzaHut o pizza quattro formaggi! (presupunând că PizzaHut va mai exista peste 10 ani)
Dupa o pauzî de 30 de secunde, timp în care UC interoghează serverul PizzaHut şi plasează comanda, continuă UC:
– În 15 minute va ajunge pizza. Temperatura mâncării va fi de 43 de grade, grosimea blatului de 3 mm.

N-ar fi “cool” o astfel de discutie cu UC?

Şi uite aşa ajungem la sistemul audio. Performanţele acestuia vor fi mult superioare celor de astazi, evident, putând reda în atmosfera din sufragerie zgomotele apei loviindu-se de stâncile mării sau tăcerea junglei înaintea furtunii. Nu vor mai exista blind-spot-uri iî cameră pentru sistemul audio, care probabil va fi compus atât din receptoare cât şi din difuzoare plasate într-un cerc în jurul sufrageriei. Sistemul audio, controlat de UC sau prin comandă verbală va putea să identifice poziţoa fiecărei persoane în cameră, îmbunătăţiind calitatea sunetului prin concentrarea asupra poziţiei.

Scaunele şi canapeaua vor avea capabilităţi limitate de morfologie, putând însă regla temperatura la spatele sau fundul celor care s-au aşezat pe ele. Versiunile mai scumpe vor oferi probabil şi masaj. Din nevoia de spaţiu, scaunele şi canapeaua vor putea fi pliate, la fel ca şi masa. Am spus la început că sufrageria va deveni un spaţiu de joacă. Sportul va fi un element uitat în 2020 de majoritatea copiilor, aceştia preferând orele în compania prietenilor, jucând golf holografic sau diferite CounterStrike v6.0 pe sistem holografic. UC va putea citi mişcările jucătorului, coordonându-le cu cele ale personajului din joc. Maturizarea va fi mult mai rapidă în 2020, copii noştri ajungând la maturitate la 12 ani, nu 15 ca azi. Jocurile propuse vor cunoaşte probabil mult mai multa violenţă, anihilând total instinctul de conservare.  Dar asta este altă discuţie.

Eu cam aşa văd sufrageria românilor in 2020 – un sistem multimedia bine pus la punct, cu recunoaşterea comenzilor vocale şi capabilităţi de inteligenţă artificială. Tu ce parere ai ?

6 COMENTARII

  1. Aim a luzar beibi …
    Draga Petre eu ma bucur ca esti bine sanatos. Articolul tau este excelent dar se potriveste cu Romania ca nuca’n perete.
    Io chiar imi imaginez cand Ion va veni de la grajd unde a dat cu furca fan vacii si a dat cu galeata uruiala la porc si va comanda prin wifi o ciorzvata de carne de la restaurantu’ din oras.
    Tu uiti ca in Romania sunt mai multe Romanii. Ceea ce spui tu se va aplica Romaniei moderne, a celei formata din Marile orase, restul se vor zbate in acelasi vechi marasm.
    In rest, achiesez la ceea ce spui si sper din tot sufletul ca multii dintre romani sa beneficieze de ceea ce cetu ti-ai inchipuit.

  2. Dap, de Romania urbana vorbesc in articol, nu de cea rurala.
    E greu sa-mi imaginez in SUA servicii de livrare la domiciliu in 2020 la sate, daramite in Romania unde sunt inca sate aflate in anii 1700-1800.

    Tehnologia noua devine tot mai ieftina – si-ti dau ca exemplu plasmele, laptop-urile/netbook-urile sau smartphone-urile, diferenta dintre noi si vestici nefiind mai mare de 6-10 luni de zile. Da, exista buba creditului, dar plasmele sunt deja prezente in dormitoarele romanilor din mediul urban. Iar ceea ce am descris in cele 2 articole, sunt doar niste smartphone-uri cu chip-uri putin mai meseriase, si eventual un viitor desktop (UC) care stie sa indeplineasca niste functii apropiate de o inteligenta artificiala minima 🙂

  3. Ceea ce previzionezi tu se potriveste oamenilor liberi si intreprinzatori, cei care pot lucra si acasa si care au un servicu ce permite mobilitate.
    Nu uita ca in Romania avem 5 milioane de angajati care au un serviciu fix, un program fix plus multe alte fix-uri. Pentru ei asemenea gadgeturi sunt prea putin folositoare.
    Eu de fapt la asta ma refeream. O asemenea sufragerie presupune o schimbare de mentallitate a individului si a societatii. Cunosc multi oameni in varsta de 40 – 50 de ani pentru care a lucra presupune un loc de munca fix, cu program fix etc.
    Scuze, daca tonul a fost malitios. Uneori folosim exagerarea pentru a pune in evidenta cate ceva.

  4. De acord, dar peste 10 ani cred ca lucrurile in urban se vor schimba destul de mult astfel incat proportia celor are muncesc de acasa, in mediul urban – fie intreprinzatori privati, fie angajati – va fi superioara celor care sunt obisnuiti cu programul 8-17.

    Generatia care acum are 25 de ani va fi peste 10 ani „motorul societatii”, iar pentru cei de acum mess-ul si FB rulz.

    Gandeste-te ca macar jumatate de milion de functionari din cei 1.4 milioane ar putea sa stea linistiti acasa, cu un videofon si sa-si faca treaba printr-o conexiune securizata. Peste 10 ani, atunci cand majoritatea task-urilor din industria grea va fi probabil preluata de masini, iar fabrici precum Continental Anvelope, ca sa dau un exemplu local, vor avea procentul de muncitori de acasa (supraveghere masini, secretariat, marketing, etc) mai mare decat cel din fabrica ….

    Da, poate sunt optimist cu holotv-ul, dar trecerea catre lucrul de acasa se face destul de rapid si vizibil. Gandeste-te cati prieteni ai care lucreaza acasa, si compara raportul cu cel de acum 10 ani.

  5. Partial ai dreptate.
    Da’ io stiu unu care sigur n’o sa lucreze de acasa. Este vorba de Adi Paclisan. Sigur pozele o sa le faca pe teren, oricat le-ar „photosopa” tot trebe sa iasa afara din casa pentru amterialul brut.
    In rest, sa speram ca ai dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.