55 de şpăgari din lotul Naidăş, trimişi în judecată de DNA

55 de şpăgari din lotul Naidăş, trimişi în judecată de DNA

4
DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA au finalizat ancheta în cazul lotului de şpăgari de la Naidăş, trimiţând în judecată55 de persoane – poliţişti de spaga stamora dga 1 pfrontieră, vameşi şi traficanţi de ţigări. Şeful punctului de trecere a frontierei Naidăş, Valentin Bărăgan, ofiţerii Soare Ionuţ, Gerdi Ioţa, Pocol Valentin, Constantin Mihai, agenţii Cohuţ Sorin, Bîlbă Ion, Cean Orlando, Cionbotariu Claudiu, Dăgăliţă Ion, Junc Adrian, Muntea Sabin, Radu Adrian, Pantea Sorin, Topolniceanu Nihai, Pruteanu Cătălin, Dragotă Simion, Luca Cristian, Babeţi Gheorghe, Moţ Valentin Gheorghe, Nistoran Flavius, Szabo Ştefan, Dumitraşcu Daniel, Brusture Adrian, Florea Florida, Chişereu Daniel, Inţa Viorica, Tudor Adina, Rambu Laviniu, Hesser Sebastian, Ciocănel Cosmin, Novanc Flavius, Chiriţoiu Victor, Nicola Ion, Popa Zoranca şi vameşii Barbuli Claudiu, Iovanovici Dalibor, Mihăila Camelia, Ţinte Ovidiu, Coman Aurelian, Enache Dan, Verdeţ I. Gheorghe, Ranga Maria, Nicoliţă Virgil, Ursanu Doina, Lupulovici Sorin, Iorgovan Claudin au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat. Vameşul Dragomir Răduţu a fost acuzat de aderare la un grup infracţional organizat. Patru traficanţi de ţigări, Buică Ion, Budişam Nicolae, Simu Ionuţ şi Bîzgan Octavian vor răspunde în faţa judecătorilor pentru acuzaţiile de dare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, în timp ce Schinteie Ion doar pentru dare de mită, iar Nicşici Boban – aderarea la un grup infracţional organizat.

În rechizitoriu se reţine că traficanţii plăteau şpagă un euro sau cinci lei pentru fiecare cartuş de ţigări introdus în ţară, dar „relevant în cauză nu este cuantumul sumelor primite cu titlu de mită, ci frecvenţa cu care se consumau actele de corupţie şi modul în care au asimilat acest fenomen lucrătorii de poliţie şi cei vamali”. În interiorul grupului infracţional, cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea pe tură.


Astfel, cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau care asistau nemijlocit la acesta primeau o sumă mai mare, spre deosebire de ceilalţi. Operaţiunile de împărţire a banilor între vameşi şi poliţişti de frontieră se făcea inclusiv în locuri unde puteau fi văzuţi de martori, cum ar fi tonetele celor de la ANV. “Sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe. La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominantă în cadrul grupului de vameşi aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate”, susţin anchetatorii. Ca şi în cazul lotul Stamora Moraviţa, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile inculpaţilor pentru recuperarea prejudiciului. La această oră, în arest mai sunt doar patru dintre cei din lotul Naidăş. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Timişoara

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.