SFĂTUITORII DIN UMBRĂ. Cel mai apropiat jurnalist al preşedintelui

SFĂTUITORII DIN UMBRĂ. Cel mai apropiat jurnalist al preşedintelui

0
DISTRIBUIȚI

VIO BOTA011.JPG

Consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, pe probleme de transparenţă decizională, comunicare, imagine şi reprezentare externă este Viorel Bota. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice – specializarea marketing şi relaţii publice, dar cunoscut timişorenilor ca jurnalist. A debutat în presă în 1995, şi timp de trei ani a lucrat la Radio Europa Nova, apoi a fost redactor la Renaşterea bănăţeană şi apoi la Agenda zilei păstrând în paralel şi emisiunea la radio. A fost redactor şi la Transilvania jurnal, Ziua de Vest şi câteva luni la Evenimentul zilei, fiind preocupat în special de subiecte de politică şi de administraţie. În 2004, când Ilie Sârbu a preluat conducerea organizaţiei PSD Timiş, a acceptat propunerea acestuia de a deveni purtător de cuvânt al PSD Timiş, ocupând această funcţie timp de patru ani. După ce a părăsit biroul de presă al PSD, au existat zvonuri potrivit cărora liberalii au început negocierile cu Viorel Bota, pentru a deveni purtătorul lor de cuvânt dar acestea au fost infirmate de ambele părţi. După zece ani de presă la care s-au adăugat cei petrecuţi la PSD, jurnalistul şi-a făcut o firmă de consultanţă, comunicare, publicitate şi marketing. Viorel Bota a moderat, până în primăvara anului trecut, emisiunea „Alternative pozitive”, difuzată de postul de televiziune Europa Noua.

Înaintea alegerilor parlamentare, numele lui Viorel Bota, care ocupa deja postul de consilier al lui Titu Bojin, a fost vehiculat ca o posibilă candidatură-surpriză la Camera Deputaţilor, în colegiul Jimbolia – oraş în care s-a născut – dar nominalizarea sa a fost condiţionată de înscrierea în PSD, lucru pe care ziaristul l-a refuzat categoric, deşi recunoaşte că este un social-democrat în ce priveşte gândirea politică. În cele din urmă a renunţat, condiţiile impuse unui independent pentru a-i fi accepatată candidatura fiind destul de dificil de îndeplinit.  Potrivit declaraţiei de avere depuse la începutul mandatului, Viorel Bota are o casă de 180 mp la Becicherecu Mic pe care o construieşte din 2007, soţia sa este proprietar al unui apartament de 48 mp în Timişoara, cumpărat în 1996 şi a unei case de 50 mp cumpărată în 2003, deţine un autoturism Dacia 1310 an de fabricaţie 2003 şi a contractat un împrumut de 25.000 euro. Împreună cu soţia, a realizat în cursul anului trecut venituri care totalizează 29.895 RON. Este, de asemenea, administrator la SC Vest News SRL Timişoara.

Reporter: De ce ar accepta un jurnalist să-l consilieze pe unul din mai-marii administraţiei locale în probleme de imagine?

Viorel Bota: Am acceptat pentru că este conectat cu ceva ce am mai făcut, ca purtător de cuvânt al PSD şi consilier al lui Ilie Sârbu, iar atunci când Titu Bojin mi-a propus acest post, a venit în logica relaţiilor tradiţionale pe care le-am avut cu PSD.


Am acceptat funcţia de consilier şi pentru că m-am specializat în domeniul comunicării şi al relaţiilor externe, deoarece sunt şi colaborator al unei fundaţii social-democrate din Europa. În afară de asta, ca ziarist, am fost acreditat, timp de zece ani, la consiliul judeţean.

Reporter: Cum e să fii ziua consilier al preşedintelui CJT, care are şi o importantă funcţie politică, iar seara jurnalist, cu comentarii critice?

Viorel Bota: Mă mai duc la o singură televiziune, unde am şi lucrat, dar numai în calitate de invitat, destul de rar, însă, desigur, stârnesc reacţii adverse din partea unora, acolo sunt cetăţean şi jurnalist, sunt critic cu unii atunci când consider că e cazul, nu îi menajez deloc.

Reporter: Care a fost cel mai mare motiv de nemulţumire pentru cineva care a cunoscut această instituţie din afara ei?

Viorel Bota: M-a surprins neplăcut atitudinea funcţionarilor consiliului, care, spre surprinderea mea, au încercat să pună activitatea lor într-o cheie politică, să se declare susţinători ai actualei puteri, deşi nu s-au făcut schimbări majore în instituţie şi nici nu se intenţionează acest lucru. Sunt încă multe lucruri de făcut, mai ales în ce priveşte eficienţa unor departamente sau comunicarea dintre ele dar privind lucrurile din interior, cei mai mulţi lucrează serios şi sunt competenţi, chiar în schimbul unor salarii mici.

 Reporter : Pe blocul lui Vio Bota au apărut mai multe comentarii acide la adresa unor membri PSD care aduc un deficit de imagine partidului, sugerându-se chiar o complicitate tacită a preşedintelui PSD, Titu Bojin. Cum se răsfrâng aceste critici  asupra imaginii preşedintelui CJT, Titu Bojin?

Viorel Bota: Blogul este forma de libertate totală a mea, acolo mă simt jurnalist, care este profesia mea de bază. Am deranjat şi deranjez membri ai partidului, am vorbit şi cu Bojin despre asta, ar fi ipocrit să spun că nu avem şi discuţii politice şi nu se întâmplă lucruri care se răsfrâng negativ asupra lui. Nu e încântat dar în anumite situaţii e receptiv, chiar dacă eu sunt foarte critic uneori. Dacă voi constata că lucrurile nu merg cum aş vrea eu şi nu se va ţine cont de opinia publică, de criticile aduse de presă, dacă nu mă voi mai simţi util, nu mă agăţ de această funcţie.

 Reporter: Care sunt principalele proiecte ale consilierului de imagine al preşedintelui CJT?

Viorel Bota: Îmi doresc să contribui la transparentizarea activităţii instituţiei, susţin o deschidere a preşedintelui faţă de presă şi doresc să profilez o imagine atât naţională cât şi externă a consiliului judeţean, pentru a-l face cât mai atractiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.