Primăria Timişoara, condamnată să plătească o sumă ENORMĂ în scandalul LIBERAL al...

Primăria Timişoara, condamnată să plătească o sumă ENORMĂ în scandalul LIBERAL al proiectării reabilitării termice a blocurilor

4
DISTRIBUIȚI

primaria-timisoara

Primăria Timișoara a fost condamnată de Tribunalul Timiș să plătească despăgubiri extrem de importante firmei Proiect C&A SRL în scandalul proiectării pentru reabilitarea termică a blocurilor. Vă reamintim că la PRESSALERT LIVE, liberalul Cristian Palade, asociat la SC Proiect C&A SRL, a dezvăluit faptul că a fost șantajat prin SMS de către primarul Nicolae Robu după ce a a refuzat să accepte plata a doar 79.500 lei după ce firma sa a realizat proiectarea reabilitării termice a 64 de blocuri din Timișoara. Ulterior, muncipalitatea a depus la ADR proiectele respective pentru obținerea de fonduri europene. Pentru că nu a acceptat să semneze devizele prin care urma să primească 79.500 lei pentru toate proiectele în loc de un milion de lei şi a trimis o notificare municipalităţii, Palade a fost chemat la o întâlnire cu viceprimarul Dan Diaconu și cu primarul Robu şi ameninţat.

Ulterior, investigațiile PRESSALERT.ro au scos la iveală faptul că, deși contractul a fost semnat de abia în ianuarie 2013, în decembrie 2012 existau deja indicatori tehnico-economici stabiliți de firma lui Palade, aprobați de consiliul local. Liberalii Robu și Diaconu s-au încurcat în explicații atunci când au trebuit să explice cum firma colegului de partid lucra pentru primărie, deși nu avea niciun contract.

Proiect C&A SRL a dat în judecată Primăria Timișoara și, la sfârșitul anului trecut, a câștigat procesul de la Tribunalul Timiș. În motivarea sentinței, care a fost finalizată în urmă cu câteva zile, instanța a reținut, printre altele, faptul că Primăria Timișoara a încercat să păcălească instanța că în 2009 a fost semnat contractul cu firma lui Palade, pentru a se putea invoca prevederile vechiului Cod Civil, deși documentul a fost parafat în 2013.

„Deşi în cuprinsul contractului de prestări servicii nr.5/14.01.2013 nu a fost precizat numărul de imobile pentru care urmează să fie prestate serviciile de proiectare de către societatea reclamanta, din cele 5 cereri de finanţare depuse de către Municipiul Timişoara la ADR şi devizele generale de lucrări însuşite de către Primăria Municipiului Timişoara prin aplicarea ştampilei si semnătură reiese că societatea reclamantă a efectuat servicii de proiectare si inginerie pentru 64 de imobile din Municipiul Timişoara, contravaloarea serviciilor de proiectare şi inginerie reabilitare termică imobil fiind de 990.754 lei + TVA, sumă necontestată de către pârât.


(…) Instanţa constată că reclamanta a îndeplinit procedura prealabilă sesizării instanţei prin notificările adresate pârâtului prin care s-a încercat soluţionarea amiabilă a litigiului. Contractul de prestări servicii nr.5 a fost încheiat la data de 14.01.2013, şi nu în anul 2009 cum a susţinut pârâtul prin întâmpinare, fiindu-i aplicabile prevederile Noului cod civil conform principiului tempus regit actum”, se arată în motivare.

Tribunalul Timiş a constatat, de asemenea, că „din analiza contractului de prestări servicii nr.5/14.01.2013, art.12.3. invocat de către pârât pentru a considera contractul reziliat rezultă că acesta prevede doar cu titlu general că „nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de către una dintre părţi, în mod culpabil şi repetat, dă dreptul părţii lezate de a considera contractul desfiinţat de plin drept, fără somaţie, punere în întârziere sau intervenţia instanţei de judecată conform pactului comisoriu de gradul IV şi de a pretinde plata de daune – interese”, fără a stabili expres care sunt obligaţiile a căror neexecutare atrage rezilierea de drept a contractului. În consecinţă, tribunalul apreciază că în speţă nu a intervenit rezilierea de drept a contractului de prestări servicii nr.5/14.01.2013 încheiat între Municipiul Timişoara în calitate de achizitor şi SC Proiect C&A SRL în calitate de prestator, nefiind respectate prevederile art.1553 Noul cod civil pentru ca pactul comisoriu prevăzut în contract să poată produce efecte”.

Instanţa a stabilit că „va admite acţiunea formulată de reclamantă, va constata că nu a intervenit rezilierea de drept a contractului de prestări servicii nr.5/14.01.2013 încheiat între Municipiul Timişoara în calitate de achizitor şi SC Proiect C&A SRL în calitate de prestator, va obliga pârâtul să restituie reclamantei garanţia de bună execuţie în cuantum de 1602,82 lei şi va obliga pârâtul la plata către reclamanta a sumei de 990.754 lei + TVA reprezentând contravaloarea serviciilor prestate”. De asemenea, primăria va trebui să achite firmei şi 8819 lei cheltuieli de judecată. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Timişoara.

4 COMENTARII

  1. @Abraxas
    Din cauza idiotilor ca tine pica toata Romania peste noi…la ce ne trebuie proiecte pentru niste placi ? Tocmai ca sa nu pice dupa 2 luni si ca sa nu se foloseasca de 5 ori mai mult material decat e nevoie… Vai de capul tau

  2. Primaria Timisoara condamnatata sa plateasca… cuvantul primarie reprezinta, de regula, o galeata mare in interiorul careia se pierde responsabilitatea concreta a persoanei /persoanelor din pricina carora s-a ajuns aici. Asadar, ancheta sa indice clar cu nume si prenume persoanele care trebuie sa plateasca ELE, din banii proprii, aceasta suma. Primaria Timisoara inseamna, de fapt, municipiul Timisoara adica banii publici adica banii nostri adica nu sunt de acord ca din banii nostri, ai tuturor, sa fie platita greseala cu intentie sau fara a unui/unor oameni din admninistratia primariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.