ROMÂNCE DE POVESTE (III) Ana Aslan, femeia de geniu care a cucerit...

ROMÂNCE DE POVESTE (III) Ana Aslan, femeia de geniu care a cucerit lumea cu „elixirul tinereții”

3
DISTRIBUIȚI

11-ana-aslan_0e77c0b01b

Nu neaparat necunoscute, dar cu adevărat mai puțin menționate, femeile românce s-au remarcat de-a lungul timpului în domenii de pionierat. O româncă a inventat elixirul tinereții, tratamentele descoperite fiind și azi intens căutate de străini, și redescoperite de conaționali. Prima femeie neurochirug, prima arhitectă sau prima avocată din lume sunt românce și aproape că aș paria că nu știați asta, sau că o româncă a inspirat personajul Monneypenny din seria Bond.

Româncele noastre au militat, cu toate forțele, pentru egalitate de șanse și drepturi egale cu semenii lor, bărbații. Au demonstrat că știu cum să facă carieră și că pot. Au crezut cu încăpățânare și și-au urmat visele. Azi putem vorbi de o istorie fascinantă a personajelor feminine românești din care nu lipsesc eroinele de război, marile actrițe, artiste celebre în toată lumea, și nu în ultimul rând spioanele.

În aceste zile în care sărbătorim FEMEIA, între 1 și 8 martie, ne-am propus să vă facem cunoștință cu câteva dintre marile doamne ale țării noastre cu care nu putem decât să ne mândrim.

Ana Aslan (1897 – 1988). Medic, cercetător și inventator român, Ana Aslan a inventat Gerovitalul (vitamina H3) și a dat startul revoluției produselor de întreținere / întinerire (antirid). Charlie Chaplin, Mao Zedong, Pablo Picasso, JF. Kennedy, Winston Churchill, Yaser Arafat, Regele Arabiei Saudite, Mareşalul de Gaulle, regele Marocului, mareşalul Tito, mareşalul Fanco, Miguel Asturias, Somerset Maugham, Indira Ghandi, preşedintele Suharto, Caludia Cardinale, Salvador Dali – sunt doar câteva dintre personalităţile care au apelat la elixirul tinereţii „Made in Romania”.


Alţii, bunăoară celebrul magnat Aristotel Onassis, trimiteau avionul personal pentru a o aduce pe Ana Aslan la ei acasă.

22_aslan-parhon-institut_03De numele specialistei românce se leagă înființarea primului institut de gerontologie și geriatrie din lume (fondat în anul 1952 prin Hotărâre a Consiliului de Miniștri) și care, în 1964 a fost propus ca model țărilor dezvoltate de către președintele OMS.
Ana Aslan s-a preocupat de asistența medicală geriatrică, cercetarea și gerontologia socială.

Primul medicament creat de ea anume să întârzie procesul de îmbatrânire a fost elaborat între anii 1946 și 1956. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării „Novocaina – factor eutrofic și întineritor”, publicată împreuna cu prof. C. I. Parhon în 1955. Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima data lumii medicale internaționale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel. Gerovitalul H3 are acțiune stimulatoare asupra proceselor de regenerare la nivelul țesutului hepatic, a mucoasei gastrice și a măduvei osoase. „Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, însemană să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să-l cucerești”, spunea dr. Ana Aslan.

Sursa foto: aslan.info

3 COMENTARII

  1. Și dacă tot suntem în Timișoara și vorbim despre marea doamnă a cercetării românești și internaționale Ana Aslan, putem aminti și faptul că în orașul nostru există un liceu care-i poartă numele: Colegiul Național „Ana Aslan”. Apreciez pozitiv reorientarea d-voastră ca jurnalist și spre valorile românești, că de „prostia” poporului român și alte noncalități, pe care le-ați tot abordat, nu ați prea reușit să ne convingeți.

  2. Și dacă tot suntem în Timișoara și vorbim despre marea doamnă a cercetării românești și internaționale Ana Aslan, să nu uităm că în orașul nostru există un liceu care-i poartă numele: Colegiul Național „Ana Aslan”. Apreciez pozitiv orientarea d-voastră ca jurnalist și spre valorile românești, că de „prostia” poporului român și ale noncalități, pe care le-ați tot abordat de-a lungul timpului, nu m-ați prea convins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.