Rectorii a cinci universități tehnice din țară și-au dat întâlnire la Timișoara:...

Rectorii a cinci universități tehnice din țară și-au dat întâlnire la Timișoara: „E o criză majoră de ingineri pe piața forței de muncă”. Cu ce propuneri vin

0
DISTRIBUIȚI
arut
Rectori ai universităților tehnice din țară s-au întâlnit la Timișoara.

Rectorii a cinci universități tehnice din țară și-au dat întâlnire, la sfârșitul acestei săptămâni, la Timișoara pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă. Astfel, aceștia s-au plâns de faptul că sunt prea puține locuri bugetate pe inginerie, dar și de faptul că este o criză majoră de ingineri pe piața forței de muncă. De asemenea, rectorii sunt nemulțumiți și de faptul că sunt prea multe specializări într-un domeniu.

„E o criză majoră de ingineri”

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, a semnalat faptul că, în România, doar aproximativ 30% din locurile bugetate sunt pe Medicină, Inginerie și Științe Exacte. „După 26 de ani, circa 70% din locurile bugetate în România sunt pe Științe Sociale, Științe Economice și doar 30-40% pe Medicină, Inginerie și Științe Exacte – matematică, chimie, fizică.


Sunt peste 300.000 de ingineri care au plecat din România după anul 1989. E o criză majoră de ingineri pe piața forței de muncă, peste tot în țară, în special în centre urbane mari. Sunt cifre care ar trebui să spună tuturor decidenților faptul că ne îndreptăm spre o criză și trebuie să investim mai mult în această zonă, Inginerie, Științe Exacte și Medicină, pentru a o traversa”, consideră Mihnea Costoiu.

De asemenea, Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, a anunțat că după întâlnirea de astăzi, va fi întocmită o rezoluție în care vor fi solicitate unele modificări legate de durata ciclului de studii, dar și în ceea ce privește rolul pe care trebuie să-l joace programele de master „ca programe de specializare a inginerilor, iar cele de licență rămânând cele care asigură competențe generale viitorilor ingineri”. Totodată, Viorel Șerban se plânge de faptul că sunt prea multe specializări într-un domeniu.

„Probabil că vom stabili un cadru general pentru licență astfel încât un inginer, după un ciclu de studii numărul 1, adică licență, trebuie să prezinte competențe generale, cele de specialitate revin celor de la master. Sigur că avem probleme cu companiile care doresc cât mai repede absolvenți pe piața muncii, care doresc absolvenți dedicați pe anumite direcții, dar noi trebuie să privim la modul general și să privim la pregătirea inginerilor noștri. Sunt prea puțini ingineri în comparație cu ce cere piața”, a mai precizat Viorel Șerban.

Reuniunea membrilor Alianței Române a Universităților Tehnice a avut loc la Universitatea Politehnica din Timișoara. La eveniment au participat rectorii de la Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București. Alianța Română a Universităților Tehnice a luat ființă la sfârșitul lunii iunie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.