EXCLUSIV Contrabanda cu ţigări de la Stamora Moraviţa, dublată într-o singură zi

EXCLUSIV Contrabanda cu ţigări de la Stamora Moraviţa, dublată într-o singură zi

2
DISTRIBUIȚI

Traficanţii de ţigări au motive de bucurie – capacitatea de contrabandă de la Stamora Moraviţa   s-a dublat, practic, într-o singură zi printr-o manevră cu cântec a primarului şi consiliului local din comună. În 28 septembrie au fost înregistrate una după alta opt cereri de la tot atâtea firme, a urmat întrunirea comisiilor de specialitate ale consiliului local, iar la scurt timp plenul a aprobat apariţia altor opt noi magazine duty-free. Prin solicitările firmelor, administraţia locală era invitată să se asocieze în participaţiune pentru deschiderea noilor surse de alimentare a contrabandei cu ţigări. Primăria urma să asigure teren în zona vămii, iar investitorii se angajau să dea unu la sută din vânzări plus o taxă de deschidere a magazinului sub formă de sponsorizări. „Întâmplător”, Primăria tocmai dezmebrase terenul, aflat în spatele magazinelor duty-free care deja funcţionează, în loturi de 200-300 de metri pătraţi. 

Primarul liberal de Stamora Moraviţa, Ion Fiştea a recunoscut că ” era singura formă de a ocoli licitaţia prin aceste contracte de participaţiune. Se dă un anunţ în nu ştiu ce ziar local pe care nu-l citeşte mai nimeni cu zece zile înainte”. Secretarul primăriei susţine că nu s-a dat nici un anunţ şi că totul s-a făcut pe repede înainte din dispoziţia primarului. Lotul numărul unu aflat chiar în apropierea liniei de demarcaţie dintre România şi Serbia a fost adjudecat de firma Andra Trans SRL Moraviţa, reprezentată de Remus Răzvan Brăzdău, consilier local PNL şi nepotul primarului Fiştea. Cererea acestei firme este singura pe care există o rezoluţie „se aprobă, urmează să se identifice teren”. De această firmă este apropiat actualul deputat PD-L Gheorghe Ciobanu, cunoscut ca „naşul vămilor din vestul ţării”. Numele lui Ciobanu a apărut şi în dosarul contrabandei cu ţigări de pe  Clisura Dunării . Într-o discuţie interceptată de SRI, unul dintre contrabandişti, înainte de a se întâlni cu Gheorghe Ciobanu, a fost asigurat de interlocutorul său că „dacă şi câştigă ceva el, cred că o să pună botul”. Un alt lot a fost adjudecat de firma A&C Duty Free SRL, condusă oficial de Gabriel Cruciat, ginerele unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.


În realitate, susţin surse bine informate, această companie este controlată de pesedistul Iosif Armaş. O parcelă a fost primită de SC Lucian Company SRL, reprezentată de Lucian Cotora, consilier local PNG şi chiar preşedintele şedinţei de consiliu local în care s-au adoptat hotărârile de asociere. Cotora a devenit celebru în 2007, pe când era consilier local liberal. Pentru că poliţiştii de frontieră şi-au permis să oprească două maşini aparţinând familiei Cotora, care erau conduse de doi localnici, şi să confişte 400 de cartuşe de ţigări, acesta a provocat un scandal monstru şi i-a reclamat pe oamenii legii ministrului de interne de la acea vreme.  Acum, Cotora a schimbat barca politică şi a colaborat în perioada alegerilor europarlamentare cu pesedistul Marcel Miclău, inspector guvernamental. Fostul viceprimar al localităţii, consilierul PD-L, Mihaela Sârbu s-a ales prin firma pe care o controlează cu un teren pentru duty-free.  Alte parcele au ajuns la firmele Oktaeder SRL din Timişoara, Centrumag SRL Timişoara plus firmele arădene Doris Com şi Agmen SRL.  Cei trei consilieri locali şi-au dat demisia înainte de a semna contractele de asociere cu Primăria. Primarul Ion Fiştea a susţinut că „dracu ştie cine e în spatele acestor firme. se aude că-i dracu, că-i altul, că-i un ministru, dar nu e nimic concret”. Edilul afirmă că prin aceste asocieri, bugetul consiliului local va avea doar de câştigat deoarece „prin contract, firmele sunt obligate să plătească lunar din momentul semnării cel puţin 1500 de euro”. 

Pe lângă afacerea noilor duty-free-uri, se vorbeşte şi de deschiderea unei benzinării în zona dintre România şi Serbia, unde carburantul se va vinde, bine-nţeles, fără accize.

baxuri tigari de contrabanda si mascat 1

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.