Iohannis: „Atragerea de investiții străine este prioritatea majoră pentru România”

Iohannis: „Atragerea de investiții străine este prioritatea majoră pentru România”

0
DISTRIBUIȚI

iohannis 01

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă la Blaj că atragerea de investiții străine reprezintă o prioritate majoră pentru România, însă în egală măsură trebuie susținut și capitalul românesc, transmite Agerpres.

„Fără îndoială că atragerea de investiții străine este o prioritatea majoră pentru România. În egală măsură însă trebuie să ne concentrăm și asupra susținerii capitalului românesc și a investițiilor autohtone care astăzi sunt din păcate în mare suferință”, a afimat șeful statului în cadrul manifestărilor prilejuite de „Bosch Innovation Day”.

Președintele a subliniat că inovația nu apare oricând și nici oricum, ci cu precădere acolo unde există liberă inițiativă și economie de piață.

„Garantarea proprietății, libertatea contractuală, ușurința de a iniția o afacere, libera concurență sunt elemente esențiale în ecuația inovării. Trebuie să promovăm și să protejăm aceste instituții ale economiei de piață pentru beneficiul nostru al tuturor”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că îmbunătățirea climatului investițional și creșterea transparenței, a stabilității și predictibilității fiscale și legislative trebuie să reprezinte o preocupare permanentă.

Iohannis a spus că nu trebuie să ne bazăm însă doar pe contribuția investitorilor străini în materie de cercetare, dezvoltare și inovare.

„Noi în primul rând avem datoria de a susține și acest domeniu. Este esențială pentru România creșterea cheltuielilor alocate cercetării și dezvoltării. De fapt este esențial să avem o strategie a guvernului în acest sens. De asemenea, este vital ca România să intensifice eforturile pentru îmbunătățirea competitivității economice”, a susținut președintele Iohannis.

El a apreciat că aderarea la zona euro poate fi un veritabil imbold în favoarea dezvoltării și a adăugat că stimularea dezvoltării economice poate deveni un ingredient esențial al competitivității.

Iohannis a mai spus că susține pe deplin colaborarea dintre mediul de afaceri și cel academic și că tocmai de aceea se bucură să vadă la evenimentul de la Blaj mulți studenți.

„Tehnologia se află în strânsă legătură cu educația și calitatea forței de muncă.


Este important să fim cât mai productivi, însă productivitatea nu este doar apanajul tehnologiei și mai ales al cunoașterii și a activităților unui tip special de capital, capitalul uman”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că cei care investesc constant în cercetare și dezvoltare vor fi mult mai productivi și mult mai puternici.

El a opinat că inovația este esența dezvoltării și nu doar pentru firmele din domeniul tehnologic.

„Compania Bosch, Fabrica Bosch de la Blaj, constituie în acest sens un exemplu dintre cele mai bune. Doresc să salut decizia Companiei Bosch de a investi în economia românească. De exemplu investiția realizată aici la Blaj a făcut ca Bosch să devină unul dintre cei mai importanți angajatori din regiune, cu cele 1.200 de locuri de muncă productive și sperăm cât mai bine plătite”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că firește că există beneficii majore obținute de ambele părți.

„Dincolo de politica ajutorului de stat ceea ce contează în ultimă instanță sunt oportunitățile de afaceri pe care România le oferă investitorilor străini. Investițiile străine înseamnă printre altele avantajul transferului de tehnologie know-how, avantaj esențial în construirea unei economii competitive”, a mai spus Iohannis.

Președintele a subliniat că în această etapă de consolidare post criză România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică bazat pe competitivitate, inovare și creștere economică inteligentă.

„În acest sens tema zilei de azi inovația se înscrie perfect în exigențele unei noi viziuni economice, inovația înseamnă dezvoltare, înseamnă prosperitate”, a conchis Iohannis.

Șeful statului a participat sâmbătă la Blaj la un eveniment organizat de grupul german Bosch și a asistat la o slujbă religioasă, la Catedrala „Sfânta Treime”. El s-a întâlnit de asemenea cu liderii Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.