Vânătorii de comori, un nou atac într-o zonă din patrimoniul UNESCO, în...

Vânătorii de comori, un nou atac într-o zonă din patrimoniul UNESCO, în vestul țării. Ce pagube au provocat patrimoniului național

0
DISTRIBUIȚI

cetate costesti adevarul

Cetatea Costeşti, considerată una dintre „perlele” Munţilor Orăştiei, a fost devastată de persoane necunoscute în această săptămână, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.

În ruinele antice ale sitului UNESCO, persoane necunoscute au făcut săpături neautorizate, lăsând în urma lor gropi imense şi distrugeri, spun localnicii, conform adevarul.ro. Poliţiştii fac cercetări pentru a identifica autorii distrugerilor, care este posibil să fie căutători de comori sau persoane care au făcut cele 36 de gropi cu alt scop.

„În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru efectuarea de lucrări neautorizate în zona siturilor protejate, iar poliţiştii fac cercetări pentru a identifica autorii faptelor”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, pentru sursa citată.

Cetatea Costeşti, veche de 2.100 de ani, a fost fort militar, dar şi reşedinţă de vară pentru căpeteniile dacilor. Se găseşte lângă satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus din judeţul Hunedoara, la aproximativ 15 kilometri de Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă aşezare dacică de pe teritoriul României. Zona nu este păzită, aflându-se în proceduri pentru a fi preluată în administrare de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Duminică, cel puţin 12 gropi săpate, cel mai probabil, de căutători de comori, au fost descoperite în incinta cetăţii dacice Blidaru din Munţii Orăştiei. „La faţa locului s-au deplasat poliţiştii de la Compartimentul pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, pentru a efectua cercetările. Din primele informaţii pe care le avem, s-a stabilit că modul de operare este acelaşi ca în cazul cetăţii Costeşti”, a informat Laura Bradu, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. Veche de peste 2.000 de ani, cetatea dacică Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fortăreţe militare ale dacilor, dar în prezent ruinele ei au devenit o destinaţie pentru turiştii pasionaţi de excursii pe munte.

Recent, Feţele Albe, o altă aşezare dacică din Munţii Orăştiei, a fost vizată de braconieri.


În noaptea de Sânziene, când localnicii susţin că „flăcările bat pe comori”, au fost surprinşi doi braconieri care cercetau zona cu un detector de metale. În ultimii ani, în urma actelor de braconaj arheologic, din zona protejată a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost furate zeci de kilograme de aur, în monezi şi bijuterii, dar şi un număr impresionant de obiecte antice de patrimoniu. O mare parte din aceste piese nu a mai putut fi recuperată de autorităţile române, după ce traficanţii de comori i-au pierdut urma pe piaţa neagră a antichităţilor, în Occident.

Un flagel pentru siturile arheologice

În perioada 1998 – 2014, informează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, citat de adevarul.ro, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 euro.

Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi. Procurorii PCA Alba susţin că sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, mai multe tezaure sustrase din siturile fostelor cetăţi dacice: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 36 piese; mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1035 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

Sursa foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.