Nu ştiu dacă din cauza căldurii excesive ori din alte motive, dar e cert: zilele acestea, timişorenii au devenit extrem de sensibili la zgomotele din jurul lor. Şi fiindcă reprezentanţii Poliţiei Comunitare sunt extrem de atenţi cu doleanţele concitadinilor, omuleţii aceştia au început să mişune în locurile unde se produce zgomot. Nu e defel o noutate, acţiuni din acestea de „prevenire“ au mai fost executate constant, dar zelul cu care brusc apărătorii legii au început să patruleze prin zonele cluburilor e unul de nestăvilit. „Haideţi să cădem la pace. Am primit reclamaţii de la vecini. Daţi muzica mai încet şi plătiţi o amendă simbolică, sau venim zilnic pe aici“, sunt cuvintele cu care reprezentanţii legii au purces zilele trecute într-o locaţie din Piaţa Unirii.
La deschiderea unui alt club, lângă şantierul de la podul Michelangelo, aceştia au poposit cu o misiune asemănătoare. De această dată, trupa Burning Table făcea soundcheck. Probe de sunet înaintea concertului, carevasăzică. Ceasul arăta ora 21.30.
Ghinion curat, căci conform rechizitoriului exact la acea oră rectorul UVT avea de corectat nişte lucrări. Şi fiindcă aerul condiţionat din încăpere îi era potrivnic a decis să deschidă geamul. Şi să facă o reclamaţie. Că e tare. Zgomotul, evident. Desigur, faptul că la câţiva metri mai încolo o solistă de muzică populară făcea aceeaşi poluare fonică nu era interesant pentru nimeni.
Faptul că în unele discoteci în aer liber başii se aud până în toiul dimineţii la nivel măricel, nu e nici aia o problemă. Ideea e că multe din aceste aşa–zise reclamaţii sunt cât se poate de fictive. Deseori, acestea vin tocmai de la cluburile concurente. Alteori sunt invenţii insipide şi incolore ale reprezentanţilor legii, cu scopul de a mai ciupi un ban. Sau de a bea o bere moka pe cine ştie ce terasă fancy. Desigur, problema decibelilor e prezentă peste tot în lume. Doar că în locurile civilizate problema asta se rezolvă cât se poate de simplu şi transparent. Există un anumit număr de decibeli permişi pentru spaţii închise sau deschise, iar autorităţile dau amenzi dacă e cazul, pe bune. Adică, vine poliţistul, măsoară nivelul zgomotului şi pac, taie chitanţa. Avem şi noi legi în acest sens. Dar, fiindcă e România, omuleţii aceştia care apără interesele timişorenilor deranjaţi de zgomote continuă să de amenzi, pe principiul „v-au reclamat vecinii“ sau „e tare muzica“.
de ce se cade la pace si nu isi fac datoria,? pta unirii este iadul pe pamant noaptea.Pe linga zgomotele infernale si distrug tot ce le sta in cale.
Si mie mi se pare foarte aiurea ca doar anumite cluburi primesc amenzi, iar cele care sunt pline de cocalari n-au nicio treaba. Pe de cealalta parte, mi se pare foarte firesc sa fi suficient de destept sa ceri apropbare/autorizatie pentru eventul outdoor!!!
Foarte bine punctat si foarte bine scris.
Din pacate, nu se va schimba nimic.
Fuxxa-n gura de bosorogi pe vremea voastra cu era bai nerecunoscatorilor? repede e zgomot e zgomot. Cand o sa muriti voi o sa ne fie noua bine!
Trebuie sa ne mandrim cu rectorii acestui oras care muncesc atat de intens. Cu siguranta vor ajunge departe. Probabil senatori……sau primari……
Ce ai vrut sa zici cu articolul asta? Serios acum. In zona spitalului judetean, de exemplu, noptile de vineri si sambata e imposibil sa dormi de la muzica extrem de tare data de no name, banuiesc. Pai scuza-ma da’ e totala nesimtire sa deranjezi o zona intreaga de blocuri doar pentru ca „e weekend frate”. O fi weekend dar mai sunt si oameni care, intamplator, vor sa doarma in propria lor locuinta fara sa fie nevoiti sa se izoleze fonic de nesimtirea inconjuratoare.
E culmea sa mai si sustinem deranjarea linistii publice. Nu e destul ca oamenilor le e si teama sa faca reclamatii ca se trezesc apoi cu ce stii ce probleme, mai veniti si voi „presarii” sa va dati cu parerea ca prea am devenit sensibili. Hai pe bune. Nu crezi ca prea ati devenit voi niste nesimtiti?