EXCLUSIV Ciprian Nastasiu “Am susţinut cauza preşedintelui Băsescu la Departamentul de Stat...

EXCLUSIV Ciprian Nastasiu “Am susţinut cauza preşedintelui Băsescu la Departamentul de Stat când era suspendat de cei 322 “

2
DISTRIBUIȚI

Fostul procuror Ciprian Nastasiu a recunoscut, într-un interviu acordat în exclusivitate www.pressalert.ro , faptul că i-a pus o vorbă bună lui Traian Băsescu la Departamentul de Stat american atunci când preşedintele era suspendat de Parlament. De asemenea, Nastasiu vorbeşte de faptul că s-a intervenit pe lângă răpitorii irakieni ca ostaticii români să fie ţinuţi mai mult în detenţie.

Cât de des a sunat telefonul după conferinţa de presă de la lansarea cărţii?Aţi primit vreun mesaj direct sau indirect de la Cotroceni sau de la vreunul dintre cei nominalizaţi ieri ?

– Telefonul a sunat în continuu în timpul conferinţei şi după. Am primit mesaje indirecte de ameninţare. Nu au fost la telefon .Au fost mici mizerii, de genul că o să am probleme. Nu vreau să comentez mai mult pe această temă.

CIPRIAN NASTASIU

Faceţi un „joc murdar”, sunteţi profesionist ca procuror doar între ghilimele , veniţi cu scenarii „sifi”, faceţi rău ţării şi discreditaţi instituţiile statului român  – acestea au fost printre cele mai grave acuze pe care vi le-a adus preşedintele Traian Băsescu în declaraţia sa de la Cotroceni. Cum le comentaţi?

– „Jocul murdar” este mărturia omului Nastasiu şi a procurorului „de rahat” Nastasiu,care pentru profesionalismul său sifi a fost decorat de catre instituţii din străinătate şi care a făcut să se vorbească de bine despre România în comisia de polică externă a Congresului SUA,comisie condusă la acea vreme de Joe Biden. Atunci s-a discutat şi despre modul în care pot să mă ajute autorităţile americane  în instrumentarea dosarelor noastre  pe trafic de armament şi spălare de bani.  Acelaşi “joc murdar” l-am făcut şi când am susţinut cauza preşedintelui Băsescu la Departamentul de Stat când era suspendat de cei „322”. Deşi aveam unele dubii deja, am susţinut că este garantul independenţei procurorilor. Faţă de ce s-a întâmplat până atunci, aveam dubiile mele, dar eu încă mai credeam că va fi garantul independenţei magistraţilor.

– Când jurnaliştii au relatat din Irak despre răpirea celor trei colegi, Traian Băsescu i-a acuzat de dezinformare. Acum după patru ani ca procuror care a investigat dosarul răpirii , Băsescu susţine că aţi pus la cale o „diversiune majoră” şi un „program de dezinformare”. Cine dezinformează, de fapt?

– Nu comentez. Cartea este mărturia mea . O parte din cele scrise le-am spus şi la CSM. După 2005 am aflat un lucru extrem de interesant şi important. Toate activităţile pe care le-am desfăşurat  în Irak în timpul anchetei legate de răpire, dar şi mişcările  jurnaliştilor români aflaţi în zonă, fie că au relatat de acolo, fie că au fost răpiţi, au fost monitorizate în permanenţă de autorităţile militare americane.

– Încă din prima zi, jurnaliştii români de la Bagdag au vorbit despre faptul că răpiţii au fost victimele celor din Ansaar al Sunaah, informaţie care a fost confirmată, ulterior, prin rechizitoriul pe care l-aţi întocmit. Cum aţi ajuns la această concluzie, în condiţiile la momentul apariţiei informaţiei reprezentanţii celulei de criză au negat-o?

– A fost concluzia irakienilor din investigaţiile pe care le-au făcut şi din probele adunate în toată perioada. Abu Sahar a fost cadru militar.Ultimele informatii pe care le am despre el sunt acelea că a fost ucis de către armata americană într-un raid al aviaţiei.

 – În 4 aprilie 2005, am publicat informaţia potrivit căreia autorităţile române au solicitat şi primit aprobarea de survol a Irakului şi de aterizare pe aeroportul din Bagdad a unei aeronave aparţinânând Romavia.


Ce aţi aflat despre această cursă în tipul anchetei? A fost folosită pentru transportarea banilor pentru răscumpărare?

– În timpul anchetei referitoare la răpirea celor trei jurnalişti români au apărut mai multe informaţii. A existat o variantă şi legată  de  acest survol. Din informaţiile pe care le-am adunat era vorba şi de o escală în Afganistan a acestei aeronave. Nu ştiu dacă banii pentru răscumpărare s-au transportat cu acest avion.

 – Aţi descoperit date care să confirme informaţia vehiculată la momentul crizei potrivit căreia răpiţii au fost eliberaţi în realitate cu câteva zile înainte de momentul oficial al anunţului?

– Nu. În schimb a existat o intervenţie pe langa „Abu Sahar” care l-a convins să continue să-i ţină în captivitate pe jurnalişti. Cei din anturajul lui l-au intoxicat ca să prelungească perioada de detenţie a ostaticilor români pentru a negocia mai bine răscumpararea.

 – Informaţiile clasificate din dosarele investigate ca procuror până să fiţi „rejectat” din Parchet, în cazul în care s-ar decide declasificarea lor, ar putea duce la schimbarea percepţiei publice despre dosarul răpirii şi despre anumiţi politicieni români?

– Nu. Mare parte a probelor pe care le-am administrat se regasesc şi în partea „vizibilă” a dosarelor. Aşa cum o spun şi în carte, tot spectrul politic a avut „reprezentare” în dosarele pe care le-am instrumentat ca procuror.

 – De ce credeţi că preşedintele Traian Băsescu a evitat să facă orice fel de comentariu legat de informaţiile potrivit cărora ar fi dispărut patru milioane de dolari din banii plătiţi de statul român ca răscumpărare pentru răpiţii din Irak?

– Nu ştiu. Probabil că a dat ordin să se deschidă o anchetă de către procurorul general care urmează să gestioneze acest caz.

 – Nu este un secret că în activitatea de procuror aţi avut o colaborare extrem de bună cu reprezentanţii autorităţilor americane. Care au fost reacţiile după ce aţi fost “rejectat” din Ministerul Public? Le-aţi solicitat protecţia în momentul în care v-aţi decis să faceţi aceste dezvăluiri?

– Eu nu am fost dat afară din Ministerul Public, ci am plecat prin demisie. Am avut acces la informaţiile puse la dispoziţie de autoritătile americane.

 – Parchetul General a transmis un comunicat din presă în care susţine că unele informaţii pe care le-aţi dezvăluit nu erau cunoscute şi că aţi pus în pericol anchetele în derulare. Credeţi că veţi fi cercetat penal pentru favorizarea infractorului sau alte infracţiuni?

-Am aflat şi eu de acest anunţ al Parchetului General a deschis o anchetă cu privire la aceste lucruri. Mă pot aştepta la orice din partea lor.

 –  Ce i-aţi transmite lui Omar Haissam dacă aţi mai avea o convorbire telefonică? Dar lui Traian Băsescu?

 – Nu mai am ce sa le transmit niciunuia dintre ei. Tot ce am avut de spus am transmis în conferinţa de presă şi în această carte.

De ce nu aţi făcut aceste dezvăluiri imediat după ce aţi părăsit Ministerul Public?

-Pentru că între timp am consultat şi alte surse din afara ţării şi încă mai speram ca preşedintele sa redevină persoana care a fost în 2005-2006.

 – Dacă aţi avea posibilitatea, v-aţi reîntoarce în Parchet ?

– Nu mai doresc sa fiu procuror. Am pus punct acestei activităţi

2 COMENTARII

  1. Mare pierdere pt justitia romana. UN ADEVARAT PROCUROR DE ANCHETA CU C…E in pantaloni.
    mare pacat, pierzand asemenea oameni am ajuns in situatia asta.Vai de capul nostru.
    Nastasiu avocat ii va bate la fund pe toti marii avocati din TM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.