EXCLUSIV Culmea licitaţiei în România – să câştigi în 2010 şi să...

EXCLUSIV Culmea licitaţiei în România – să câştigi în 2010 şi să termini lucrarea în 2009

3
DISTRIBUIȚI

piata lovrin 2Poţi câştiga o licitaţie în 6 ianuarie 2010 şi să termini lucrările în octombrie 2009? Răspunsul este da. Şi nu este vorba de un banc la radio Erevan, ci de „minunea” realizată la Lovrin cu noua piaţa agroalimentară din localitate.  Anul trecut, Primăria Lovrin condusă de democrat-liberalul Vasile Graur a decis că trebuie să construiască o nouă piaţă, în condiţiile în care acum miile de oameni veniţi din trei judeţe îşi vând marfa pe străzile comunei. Proiectul unul extrem de ambiţios – platformă asfaltată pe 1,6 hectare, hală pentru  vânzarea produselor lactate, grup sanitar, reţele de utilităţi în incintă, reţele exterioare, rigole, împrejmuirea pieţei.  A fost demarată procedura de licitaţie, numai că a fost contestată de firma Euro Contest SRL care a cerut „anularea tuturor actelor juridice premergătoare procedurii de atribuire, constatarea faptului că autoritatea contractantă nu respectă prevederile legale în domeniul achiziţiilor publice,(..) să anuleze fişa de date a achiziţiei”. Solicitarea a fost însă respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în 10 septembrie 2009.

piata lovrin 4În timp ce licitaţia era contestată, la viitoarea piaţă se lucra din greu. Chiar dacă nu se ştia cine va câştiga, firma AGMA Tiuca Construct SRL a început lucrările încă din vara anului trecut. Numele acestei firme este legat de un alt scandal similar după ce în satul Gelu din comuna Variaş s-a apucat să pietruiască drumurile înainte să fie finalizată licitaţia, unde s-a clasat de abia pe locul trei. În final, printr-un artificiu, AGMA Tiucă şi-a primit banii. Coincidenţa face ca ambele comune – Variaş şi Lovrin – să fie conduse de primari PD-L şi să facă parte din colegiul deputatului portocaliu Alin Popoviciu care susţine că ” nu sunt naşul fiului patronului de această firmă, ci sunt prieten cu cel care îi este. Îi cunosc pe cei de la AGMA, suntem prieteni, dar nu am nici o treabă cu afacerile lor.


Nu am nici o legătură de familie, nici măcar de gradul o sută”. Primarul Graur a explicat că ” nu ne apucam de piaţă dacă nu aveam sprijin de la deputatul Popoviciu care a făcut lobby pentru bani şi de la domnul preşedinte Constantin Ostaficiuc (preşedintele consiliului judeţean şi PD-L Timiş).  Nu s-a lucrat efectiv la piaţă, s-au făcut lucrări de consolidare a terenului. Au fost lucrări mici făcute de AGMA Tiucă. Au zis că dacă le-au făcut pe astea, de ce să nu participe şi la licitaţie”. Edilul nu a suflat nici un cuvânt despre faptul că firma a îndeplinit aproape toate obiectivele din caietul de sarcini – asflatare, gard vopsit regulamentar în portocaliu, hala pentru lactate ridicată, mese pentru vânzătorii de legume. Practic, lucrările la piaţă au fost finalizate „undeva pe la sfârşitul lunii octombrie, dar nu s-a dat drumul înauntru. Au pus lacătul pe ea şi oamenii îşi vând tot pe stradă marfa”, povestea duminică un tânăr.

Cu toate că piaţa era gata încă din octombrie, lucrurile s-au decis de abia în Ajunul Crăciunului. „La Lovrin am fost în timpul piata lovrin 3campaniei pentru europarlamentare cu Stolojan şi cu Roberta ca să vadă ce vrem să facem. Am făcut o notă de fundamentare foarte bună şi am obţinut banii”, a explicat deputatul Popoviciu. În 23 decembrie, printr-o hotărâre de guvern, şeful de partid al acestuia, Emil Boc, alocă 3 milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului pentru extinderei pieţei agroalimentare, care era deja construită. În aceiaşi zi, la Lovrin, comisia declară câştigătoare, dintre cele două firme participante la licitaţie,  societatea AGMA Tiuca Construct SRL cu preţul de 2.570.349 lei plus TVA. După perioada de contestaţie, în 6 ianuarie, este publicat anunţul de atribuire a lucrării.

Patronul firmei câştigătoare, Gheorghe Tiucă, a declarat telefonic pentru PRESSALERT.ro că „ne-am mişcat iute. Anul trecut a fost licitaţia. Habar n-am cum şi când s-a dat”. În timp ce primarul de Lovrin a declarat că „de când s-a stabilit câştigătorul nu s-a lucrat la piaţă pentru că a fost foarte frig”, deputatul Alin Popoviciu a încercat să ne convingă de contrariu, afirmând că ” zilele trecute am fost pe acolo şi am văzut câţiva muncitori care lucrau la clădirea din faţă. Nu este treaba mea dacă construcţiile au fost făcute din vara anului trecut”. Cu lacătul pe uşă, piaţa din Lovrin mai aşteaptă, la nici trei săptămâni de la stabilirea câştigătorului, doar să fie deschisă oficial cu surle şi trâmbiţe.

3 COMENTARII

  1. ce sa zic ….jalnic …. chiar nimeni nu-i mai poate oprii ..si mai mult de cat asta, nici nu-i duce capul …asta e … fratilor …. JALNIC !!..unul din motivele pentru care am plecat de acolo si din tara …

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.