EXCLUSIV Cum fură constructorii autostrăzii Arad – Timişoara statul român VIDEO ...

EXCLUSIV Cum fură constructorii autostrăzii Arad – Timişoara statul român VIDEO UPDATE 1 Prinşi în flagrant de autorităţi

3
DISTRIBUIȚI

Constructorii autostrăzii Arad – Timişoara fură cu tupeu statul român fără nici un fel de grijă. Mai exact exploatează ilegal resursele a3 pa10 pa1 pa8 pminerale necesare pentru construcţia şoselei. Pentru structura de rezistenţă a autostrăzii se foloseşte un pământ roşiatic, cunoscut de constructori ca 4B. Aceasta se găseşte în anumite zone sub stratul de pământ vegetal. În mod normal pentru a putea exploata acest pământ se autorizează aşa numitele „gropi de împrumut” de către Mediu şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Pe lângă condiţiile de exploatare şi de respectare a normelor de mediu, cei care iau argila trebuie să plătească statului român o redevenţă de 0,4 euro pentru fiecare tonă de pământ. Asta în plan teoretic, pentru că în plan practic, cei de la FCC – Astaldi acţionează ca-n vestul sălbatic, sub privirile complice ale autorităţilor române care nu sesizează furtul produs la lumina zilei. Necesarul este de câteva milioane de tone de pământ pentru tronsonul dintre cele două mari oraşe.

De-a lungul autostrăzii Arad – Timişoara, am identificat mai multe zone de unde constructorii au exploatat sau exploateză în mod ilegal resurse minerale. Acestea sunt situate în imediata apropiere a şantierului pentru ca să fie costurile de transport cât mai mici. În zona kilometrului 18, în apropierea unui viitor pasaj, aproape de localitatea arădeană Şagu se văd urmele unei foste exploataţii ilegale. Cea mai bună dovadă, grămezile de pământ cu care au fost umplute gropile de unde s-a scos pământ 4B.


Acum, constructorii s-au mutat undeva în zona kilometrului 25. „Ţinta” – un deal care deja a fost „ras” aproape pe jumătate. Buldozerele şi escavatoarele celor de la Astaldi muşcă neîncetat din malul de pământ, în timp ce camionele de zeci de tone ale Astaldi şi Metalcomp nu se opresc o secundă din cărat. Nu este timp de pierdut pentru că zilele cu vreme bună sunt numărate.

O altă zonă unde constructorii exploatează ilegal pământ este în apropierea localităţii Giarmata, undeva aproape de kilometrul 39 al viitoarei autostrăzi, undeva în spatele zonei unde şi-au făcut cartierul general cei de la firma Apolodor. Dacă cobori pe drumul de şantier ai impresia că pe câmp a trecut o turmă de porci. Terenul a fost „râmat” de escavatoare în căutarea pământului roşiatic. Pentru că în unele zone stratul era prea mic, au abandonat şi s-au mutat în altă parte. În unele porţiuni, gropile săpate care se întind pe hectare au înălţimea unei vile. Aici a existat un permis de exploatare, dar acum acesta este pentru prelungire şi în mod normal activitatea ar fi trebuit oprită.

UPDATE 1 În aceaastă dimineaţă, inspectorii Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale împreună cu poliţişti şi comisari ai Gărzii Financiare i-au prins în flagrant pe constructori în timp ce exploatau ilegal în zona dealului din apropierea kilometrului 25 de la Şagu. „Se exploata când am ajuns. Erau utilaje de la Astaldi şi Metalcomp. Am dispus sistarea întregii activităţi şi am început cercetările”, a declarat inspectorul superior Adrian Anescu de la ANRM. Contactat telefonic, Rohelio Sabate, coordonatorul proiectului din partea FCC, a refuzat să facă orice comentariu pe marginea furturilor de pământ, susţinând că „eu nu ştiu nimic. Nu pot să vă spun nimic”, după care a închis telefonul.

3 COMENTARII

  1. acuma teai prins ,astia au furat tot balastru de la suprafata si de la seceani si de la cornesti dar afla de relatia unui sef de la autostrada cu primarul sobolu si consilierul local farc nelu de la seceani mare patron de tiruri

  2. ba papagalule ala de la autostrada ia facut lui farc pescaria de la galatescu asa ca mai taci din gura si la urma urmei primarul cu secretarul robanescu ia redeventa de la astia de la autostrada :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.